Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 30.11.2010.
16:29 >> 16:51h
Vestionline A

Vikiliks: Dodik bio spreman da prizna Kosovo

Prema američkim dokumentima koje je objavio "Vikiliks" premijer Republike Srpske Milorad Dodik podržao je Ahtisarijev plan za Kosovoi Metohiju. Dodik je čak američkim diplomatama najavio priznanje Kosova posle takve odluke Saveta bezbednosti UN.

Dodik podržao Ahtisarijev plan, a Tadić nedovoljno čvrst prema Dodiku

Prema navodima diplomatske prepiske pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Aziju Denijel Frid je u Zagrebu s domaćinima podelio i informaciju kako mu je Dodik kazao da podržava Ahtisarijev plan o Kosovu.

Dodikov kabinet: Sve je obična podvala

 

"Tvrdnje da je Milorad Dodik rekao da će priznati Kosovo ako Savet bezbednosti UN donese rezoluciju o nezavisnom Kosovu, ukoliko su tačno interpretirane, obična su podvala i neistina", rečeno je Srni u kabinetu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"Istina je da je gospodin Frid pretio i vršio pritisak da RS da saglasnost u zajedničkim institucijama BiH za priznanje nezavisnosti Kosova, o čemu svedoči i naš zapisnik sa tog sastanka", ističu u kabinetu predsednika Dodika. Sve što se desilo u međuvremenu, naglašavaju iz kabineta, dementuje svaku reč Danijela Frida.

"Stav predsednika Dodika i celog rukovodstva Srpske o samoproglašenoj nezavisnosti Kosova jasan je i svima dobro poznat i nije se menjao. Srpska ostaje pri stavu da će pratiti stavove Srbije o ovom pitanju", poručeno je iz kabineta predsednika RS.

U dokumentima koje je objavio "Vikiliks" se, između ostalog, navodi da su se uoči posete Borisa Tadića Nemačkoj 16. novembra prošle godine, tim povodom sastali Kristof Hojsgen, savetnik kancelarke Angele Merkel i Filip Marfi, ambasador SAD u Berlinu.

Hojgen je Marfiju, pored ostalog, rekao da bi Tadić, iako stalno govori da se "čvrsto odnosi" prema Miloradu Dodiku, trebalo da bude još čvršći. U američkoj depeši se navodi i da je Hojsgen izrazio pesimizam oko toga da li će ikad biti moguće pretvoriti Bosnu u "funkcionalnu državu", ali se on s Marfijem složio da je važno nastaviti sa trudom "u tom pravcu".

Hrvatski mediji su danas objavili izvode tajnih dokumenata sa sajta "Vikiliks" koji se 

Koštunica nacionalista, a Tadić je cool

 

Sanader i Mesić su tadašnjeg srpskog premijera Vojislava Koštunicu, zbog njegovih stavova oko Kosmeta, nazivali nacionalistom, a pohvalili su Borisa Tadića za koga tvrde da misli isto kao i oni, navodi se u belešci koja se našla na "Vikiliksu".

odnose na region. "Jutarnji list" je danas objavio sadržaje nekih od 1.686 poruka koje su iz Zagreba slale američke diplomate u Vašington , a koji su završili na toj internet stranici.

"Premijer Ivo Sanader zabrinut je oko sve većeg ulaganja ruskih kompanija u BiH, i pomoćniku državnog sekretara uručio je non-paper o hrvatskim stavovima o Rusiji“, piše u poruci koju je 2007. godine američke ambasada u Zagrebu poslala Vašingtonu.


U poruci se prenose i mišljenja hrvatskih političara o političarima u regionu.

"Silajdžić je jedan staromodan političar koji živi u devedesetim godinama i želi da probleme BiH reše druge države. Silajdžić se protivi dogovoru koji je postignut s bivšim premijerom Federacije Terzićem oko gradnje Pelješkog mosta, rekao je Sanader", navodi se u belešci američke ambasade koja je 10. maja 2007. upućena u Stejt Dipartment posle odvojenih sastanaka tadašnjeg predsednika i premijera Stjepana Mesića i Iva Sanadera i ministarke spoljnih poslova Kolinde Grabar-Kitarović s pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Aziju Denijelom Fridom u Zagrebu.

Sanader je upozorio da će "u slučaju iseljavanja Hrvata iz BiH i izdvajanja Republike Srpske doći do stvaranja opasne male islamske države u Evropi", s čime se, kako se navodi i belešci, složio i Mesić.

Američki diplomata Frid je tada rekao da ne dolazi u obzir stvaranje trećeg entiteta u BiH, već da se tamošnji Hrvati obrate za pomoć ambasadi SAD u Sarajevu.

POVEZANE VESTI

Utorak 30.11.2010. 17:46
Sad ja treba da verujem amerikancima..hahahaaaa..Hocu isto toliko kao i holivudskim filmovima..Dodika za predsednika svih Srpskih Zemalja !
Utorak 30.11.2010. 16:44
Ја мислим да је све ово једна велика измишљотина... Зашто се онда не обелодани да је САД највећа терористичка држава и да сво зло долази одатле, зашто се не обелодане да Косово и Метохија припадају Србији...
Utorak 30.11.2010. 20:20
ma ajde sta ste se uzpanicili, njima smeta dodik i pokusavaju na svaki nacin da ga smaknu a drugo je da nateraju srbiju da prizna kosovo ....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online