Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 21.12.2010.
21:48
Vestionline A

I Austrijanci sude Sanaderu

Centralno austrijsko državno tužilaštvu za korupciju u Beču pokrenulo je krivični postupak protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera zbog pranja novca, nakon što je primilo istražni predmet iz Insbruka, saopštilo je to tužilaštvo, navodeći da je on za austrijsko sudstvo osumnjičena osoba.

"Provalili" ga i Austrijanci: Ivo Sanader
 

Kako izveštava RTL, za pranje novca za koje ga je prijavila jedna tirolska banka, uz Sanadera se tereti i jedna osoba koja mu je u rodu, a pominje se i treća osoba.


Ne navodi se identitet tih osoba, niti u kakvom je srodstvu drugo osumnjičeno lice sa Sanaderom, a ne zna se ni da li je pod istragom Sanaderov brat Miroslav koji živi u Insbruku, prenose beogradski mediji.


Austariji organi potvrdili su da će, zbog pranja novca, biti ispitan i misteriozni Sanaderov rođak, ali nisu želeli iznositi nikakve druge detalje zbog interesa istrage.


Akt o pranju novca je državno tužilaštvo u Beču primilo juče, a danas je stavljen u proceduru. Ako istraga rezultira optužnicom protiv Sanadera, to bi moglo značajno odužiti postupak izručenja Hrvatskoj, s obzirom na to da će prioritet dobiti slučaj koji se vodi u austrijskom sudstvu.


U međuvremenu su Sanadera u salcburškom zatvoru, gde čeka postupak za ekstradiciju, posetili advokati Goran Suić, Ivan Lovrić i Jasna Novak, a mediji izveštavaju da je trebalo da se dogovore o ponudi kaucije u zamenu za njegovo puštanje iz pritvora.


U hrvatskim je medijima objavljeno da su austrijski sudovi, za razliku od hrvatskih, voljni da odobre takav postupak, o čemu će se više znati posle Božićnih praznika, kad će u Salcburgu biti održana nova konferencija za medije.


Novo ispitivanje Sanadera o hrvatskom zahtevu za izručenje najavljeno je za 27. decembar, a tužilac u Salcburgu Barbara Fajhtinger (Feićtinger) je pre pet dana izjavila da ne postoje naznake da bi Sanader mogao pristati na izručenje.


Istražna komisija koruške skupštine, kako je najavljeno, trebalo bi sutra da ispita Sanadera u vezi sa aferom "Hipo banke", najverovatnije putem video-linka. Ispitivanje je krajem prošle sedmice odobrila austrijska ministrica pravde.


Ta komisija već duže istražuje malverzacije u poslovanju "Hipo banke", a austrijski mediji izveštavaju da se sumnja da je Sanader izvukao korist u poslovanju s koruškom bankom, koja je razgranala poslovanje u jugoistočnoj Evropi, uključujući i Hrvatsku. Sanader je do sada sve takve optužbe odbacivao.


Predsednik komisije Rudolf Holub izjavio je u septembru u Puli da je "Hipo banka" imala osam milijardi evra sumnjivih nenaplaćenih zajmova u 12 zemalja, od toga u Hrvatskoj više stotina miliona evra.


On je naveo da komisija pokušava utvrditi veze između političara i bankara u svim državama gde je banka poslovala, a pre svega traži odgovor na pitanje da li su novcem izvučenim iz banke finansirane političke stranke, u ovom slučaju HDZ.


Hrvatska traži Sanaderovo izručenje jer ga sumnjiči za udruživanje s ostalim osumnjičenima u korupcionoj aferi "Fimi medija", preko koje su "isisavane" pare iz državnih preduzeća i ministarstava, kao i zbog zloupotreba položaja i ovlašćenja u slučaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede i petrohemijske kompanije "Dioki".


Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala protiv Sanadera je pokrenula istragu, a istražni sudija zagrebačkog Županijskog suda odredio mu je jednomesečni istražni zatvor, zbog opasnosti od bekstva i uticaja na svedoke.

 

POVEZANE VESTI

EKONOMIJA Hrvatska u šoku!
Utorak 21.12.2010. 22:54
Sam vi pricajte preko Iveka vratit ce se on sa svojom Bemfom u Sabor na velika vrata . On je ko Rajkonen , nema predaje a i u HR je sve moguce ja ga jos nisam odpiso
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online