Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 25.01.2011.
14:22
Beta A

"Vojska RS nas uzela za taoce"

U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, svedok optužbe Aleksandar Valentinovič Višnjevski izjavio su ga u proleće 1995. srpske snage uzele za taoca, zajedno sa drugim pripadnicima Unprofora iz Ukrajine.

Karadžić optužen za uzimanje "plavih šlemova" za taoce
 
Tadašnji predsednik Republike Srpske optužen je za uzimanje više od 200 "plavih šlemova" za taoce, krajem maja i početkom juna 1995, posle vazdušnih napada NATO na položaje i objekte Vojske RS. Svedok Višnjevski, prvi je koji je dao iskaz o toj tački optužnice.

 

Tadašnji narednik u ukrajinskom Unproforu Višnjevski je izjavio da je sa još 42 Ukrajinca bio razoružan i zarobljen 26. maja 1992. u fabrici Energoinvest na Ilidži.

Prethodnog dana, ukrajinske vojnike je, po njegovim rečima, na povratku u Sarajevo zadržala policija RS, uz obrazloženje da su ulazi u grad blokirani.

 

Policajci su zatim od "plavih šlemova" zatražili da predaju oružje, rekavši im da ih moraju evakuisati iz fabrike, koja bi se mogla naći na meti NATO aviona.

 

Višnjevski je opisao da su Ukrajinci prvo pristali da se razoružaju, ali da su promenili stav kada su na televiziji videli francuske pripadnike Unprofora koje su bosanski Srbi vezali za stubove.

 

Oružje su predali tek pošto je jedan policajac uperio pištolj u glavu ukrajinskog oficira, naznačio je svedok.

 

Pripadnike Unprofora, bosanski Srbi su zatim prebacili u Bijeljinu, gde su im pridodali još 14 "francuskih marinaca", rekao je Višnjevski, a onda su svi bili transportovani u Banjaluku.

 

Kada su Ukrajinci odbili da se u kasarni podele u manje grupe, mladi srpski vojnici su, kako je ispričao svedok, doveli pse vučjake i počeli da ih huškaju na zarobljene, ali im nisu dozvolili da priđu bliže od "15-20 santimetara".

 

"Plavi šlemovi" su potom zatvoreni u sobu bez prozora koja je bila "u blizini aerodroma", jer su se "stalno čuli avioni", napomenuo je svedok.

 

Višnjevski je posvedočio da je, sa drugim taocima, oslobođen 6. juna 1995., kada su iz Banjaluke prebačeni u Bijeljinu, a zatim u Novi Sad.

 

Tužioci su u dokaze uveli više naređenja Glavnog štaba VRS o prebacivanju talaca u Banjaluku i njihovom oslobađanju.

 

U kratkom unakrsnom ispitivanju, optuženi Karadžić, koji se brani sam, sugerisao je da su srpski vojnici i policajci želeli da ukrajinske "plave šlemove" sklone iz fabrike na Ilidži da bi ih "zaštitili" od vazdušnih napada NATO.

 

"Ne znam baš da li su bili zaštitnički raspoloženi. Da su hteli da nas zaštite, zašto bi nam oduzimali oružje", odgovorio je Višnjevski.

 

Suđenje je nastavljeno iskazom drugog svedoka, francuskog oficira, koga su u maju 1995. snage bosanskih Srba uzele za taoca.

 

Karadžić je optužen i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon nesrba širom BiH i terorisanje stanovništva Sarajeva artiljerijskim i snajperskim napadima 1992-95.

POVEZANE VESTI

Utorak 25.01.2011. 18:29
Лаж.. Господин је од Јулие Тимошенко партије,а та персон неволи Русе па штоби вољела нас,,,вако је било. Хрватско-Муслиманске Терористи окупирали су град,гада су чули да Србски специјалци на челу са Ђенералом Младићем стижу,узели су као одмазду УН,,војнике. Тако дасу специјалци одмах у ослобађање УН војника кренули-сви терористи су били уништени а УНовци ослобођени.. Били су нахранити и лично др..Драган Дабић их прегледао јели све уреду са њима.. После кратке контроле били су пуштени кући,на кућно љечење.. - Тако је то било господине Вишњевски.
Utorak 25.01.2011. 14:40
наравно, требали смо да сједимо и да се извињавамо док нам главе лете од уранијумских бомби.
Utorak 25.01.2011. 14:48
Рат је, а у рату је најприродније узимати таоце, нарочито у модерном ратовању заробити ког мировњака. Још кад се узме у обзир са каквом немани смо водили тај рат, свваки талац је био оправадан.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online