Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 04.02.2011.
11:48
Srna A

Mubarak beži u Crnu Goru?

Egipatski predsednik Hosni Mubarak, čiju smenu masovnim protestima traži opozicija, posle očekivanog povlačenja utočište bi mogao naći u Crnoj Gori, piše podgorička štampa.

Doskorašnji premijer Crne Gore Milo Đukanović i predsednik Egipta Hosni Mubarak

Novine navode da je mogućnost realna, jer je jedan od Mubarakovih sinova Džamal vlasnik značajnog dela akcija kompanije "Oraskom", koja je sa crnogorskom Vladom prošle godine potpisala ugovor o gradnji ekskluzivnog turističkog naselja na poluostrvu Luštica kod Tivta.

Novine ocenjuju da moguće "sklanjanje" Hosnija Mubaraka u Crnu Goru ne bi bio prvi slučaj i podsećaju da je tajlandski premijer Taksin Šinavatra, svrgnut posle krvavih demonstracija u toj zemlji, dobio crnogorsko državljanstvo i započeo gradnju hotela na Svetom Stefanu.

"Oraskom" zainteresovan za Telekom

 

Firma u vlasništvu Mubarakovog saradnika Nagiba Savirisa "Veder investments", otkupila je dokumentaciju za učešće na tenderu za kupovinu akcija Telekoma Srbija. Ta kompanija je vlasnik i egipatske kompanije "Oraskom telekom", trećeg po veličini operatera mobilne telefonije u Italiji "Vind telekomunikacije" i trećeg mobilnog operatera u Grčkoj "Vind Helas".

Većinski vlasnik "Oraskoma", egipatski milijarder Nagib Saviris pobegao je iz Kaira sa sinovima egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka Alajom i Džamalom i grupom od oko 20 bogataša iz obe zemlje. Oni su sa 19 privatnih, luksuznih aviona prebacili svoje porodice i najbliže saradnike u Dubai, London i na Kipar.

Saviris, koji važi za jednog od bliskih saradnika egipatskog predsednika, sa kojim je povezan i jakim poslovnim vezama, zakupio je poluostrvo Luštica kod Tivta i najavio da će u izgradnju turističkog kompleksa uložiti u toj opštini 1,1 milijardu evra.

Podgorička štampa prenosi i da se "u dobro obaveštenim krugovima već govori da će Saviris preko Kipra doći u Crnu Goru i pripremiti teren za mogući dolazak Hosnija Mubaraka i njegove porodice".

Poluostrvo Luštica kod Tivta: Mesto gde Mubarakov sin ulaže u hotelski kompleks 

"Iako Saviris i porodica Hosnija Mubaraka poseduju britanske pasoše, vlasnik `Oraskoma` izbegava Ujedinjeno Kraljevstvo jer je u toj zemlji, navodno, zloupotrebio britanski zakon o stečaju", navodi list.

Nedjeljnik "Monitor" podseća da se "Oraskom" ugovorom potpisanim sa Vladom Crne Gore obavezao da na Luštici za 12 godina izgradi hotele, golf terene, školu, prodavnice, restorane, barove, apartmane, i procenjuje da će se posle "lomova u Egiptu radovi na Luštici možda zahuktati".

"Sada pošto se Egipat lomi, a novce iznesene iz te zemlje treba preseliti na druge tačke planete, ima li idealnijeg mesta od nedirnutog poluostrva na crnogorskoj strani Mediterana", zaključuje "Monitor".

Nedeljnik piše da je prošlogodišnji susret tadašnjeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića sa Hosnijem Mubarakom u Kairu pripremio upravo vlasnik "Oraskoma", uz asistenciju advokata Florijana Amarelera, koji je zadužen za projekte u Crnoj Gori.

POVEZANE VESTI

Petak 04.02.2011. 15:10
Црна Гора доживела да постане гусарско уточиште и скровиште, јама опљачканог блага... е моја Црна Горо...
Petak 04.02.2011. 11:56
To su drugari iz istih jaslica, isti sistem ih je uzdigao, i u slicnom nacinu su promenili dzempircice za aktivna konta sa brdo para!
Petak 04.02.2011. 12:25
Crnogorci su pametan narod.Oni ne postavljaju pitanje porekla novca .Vazno je da bogatas dode i gradi hotele po jadranu.njih industrija i poljoprivreda i ne interesuje.Koliko ih ima drava moze da zivi samo od turizma.A koliko to evropa gleda negativno sto bivsi diktatori nalaze utociste i ulazu novac u crnu goru vidi se da bolje napreduje u pregovorima vec drugi koji izigravaju postenjacine.Za 20 godina to ce biti najrazvijenija drzava u regiji
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online