Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
21
Subota 26.02.2011.
12:15
S. Gregović - Vesti A

Kardelj rasturao Jugoslaviju

Ona je istinski svedok veka. Rođena u Kraljevini Srbiji, odrastala u Kraljevini Jugoslaviji, sazrela u SFRJ za koju se zajedno sa svojim suprugom iskreno borila, nastavila da živi u SRJ, a sad veći deo godine provodi u Crnoj Gori. U selu Reževići, nadomak Petrovca na moru, gde je sa svojim suprugom narodnim herojem i revolucionarom Svetozarom Vukmanovićem-Tempom, j oš 1971. sagradila kuću. Milica Sarić-Vukmanović, iako je zašla u 95. godinu, sveža i bistra kao da joj je tridesetak manje, prebira po uspomenama.

Milica i Tempo

A njena "kolekcija" sećanja je zaista prebogata, tako da joj ni u samoći ovog lepog paštrovskog sela nije dosadno.

Tu su i knjige, revijalna štampa, retki prijatelji koji navrate i rodbina, sinovi snahe i unuke i praunučad koji je obilaze. I na zidovima doma njeni i Tempovi portreti, koje su uradili prijatelji slikari.

 


- Ljute me povremeno s raznih strana, mada me ne mogu iznenaditi. Mnogo lošeg se već dogodilo, pa će valjda i ove prostore uskoro obasjati sunce, smeška se zagonetno ova vedra žena.


- Eto Budvani su opet zaboravili da me uvedu u biračke spiskove, iako ovde živim skoro četrdeset godina. Tako je bilo i pred referendum o osamostaljivanju Crne Gore 2006. Kao da ću ja nešto pokvariti. Ja više ni za koga ne navijam, niti ovde niti u Srbiji, gde živi moja rodbina i ja povremeno. Moji favoriti su odavno nestali pošto su loše izmešali karte.

IZBRISANA IZ BIRAČKOG SPISKA: Milica Sarić Vukomanović

Milica je ipak najviše ljuta na ljude iz cetinjskih muzeja. Ona i Tempo su 1983.godine poklonili Crnoj Gori izuzetnu umetničku zbirku sa 220 slika, u kojoj su bila i dela Petra Lubarde i Mila Milunovića, ali i drugih sjajnih slikara s prostora eks Jugoslavije.


-Tada mi je Laza Vozarević pomogao da se načini stalna postavka. No,došli su neki novi ljudi, izdvojili su crnogorske slikare, a ostali su se našli u - podrumu. A naša koncepcija je bila - jugoslovenska. Kao da je svuda bio isti zadatak: uništiti sve što ima jugoslovenski karakter.

Sada moj sin Zoran nastoji da se vrati postavka na staro mesto i da "društvo" bude isto. Delom smo uspeli:na velikoj izložbi u Podgorici, slikarsko driuštvo je bilo ono staro, kako smo mi svojedobno to i zamislili - kaže Milica.

Rusi mi komšije


Kada smo došli u Reževiće ovde su živeli meštani i povremeno nekoliko Beograđana koji su bili kupili stare kuće.Sada imam mnogo komšija, najviše Rusa. Dobro je da su Rusi došli s novcem, a ne avionima kao Ametrikanci 1999. Kriza je zaustavila promet, dosta se ipak prodalo, sagradilo.A uvek je bolje graditi nego rušiti. Bar se moja generacija, a i mnoge posle u to osvedočila,kaže Milica Sarić-Vukmanović.

Raspad Jugoslavije je teško doživela, mada je veli, znala za njene slabe temelje, poodavno. Još 1972. je dobrovoljno izašla iz komunističke organizacije, iako je u nju ušla još 1935. u svom rodnom Beogradu, kao mlada studentkinja.


- Tempo i ja smo bili idealisti.Verovali smo u iskreno društvo i u tu lepu i veliku zemlju. No, veoma rano smo shvatili da je ne vole oni koji su bili u njenom najužem rukovodstvu.


Posebno Kardelj, koji je još 1952. kazao da je Jugoslavija privremena stanica na putu ka osamostaljivanju Slovenije. Svađao se sa Titom ali preko drugih i vešto uvek ostajao uz njega. Jedne prilike mi je njegova supruga Pepca, inače tada komšinica u Beogradu, istina ,poodavno, kazala:

E draga Milice mi ćemo biti bake, kada ćemo saznati istinu o patrtiji još od Kominterne, ali i o drugim stvarima. I bila je, nažalost, u pravu, seća se Milica Sarić-Vukmanović.

SVAĐAO SE SA TITOM: Tempo nije imao dlake na jeziku
 


Naša saogovrnica ističe da su ona i Tempo uvek bili otvoreni,što je i uticalo da njen suprug krajem šezdesetih napusti visoke položaje u državi. On je pisao puno, baš ovde u Reževićima, otvoreno ukazivao Titu na probleme i poodavno "predvideo" raspad Jugoslavije kojoj je pripadao svim bićem.
 

Demokratija dug proces


Milica Budućnost vidi u stvaranju istinske demokratije i boljeg ekonomskog društva u državama koje su nastale iz SFRJ. - Bolje odvojeno, kada nismo mogli zajedno, ali uz više poštovanja i dobrosusednih odnosa i naravno uz više rada, poručuje Milica. A demokratija i bolji život ne stižu preko noći. To su bolni i dugostrajni procesi.

POVEZANE VESTI

Subota 26.02.2011. 12:30
Bako,a koliko Vi imate staža kad poručujete da se treba više raditi,ako sam shvatio Vi i drug ste se povukli u mirovinu 60ih,znači,imate jedno 15 godina nekog rada i sve blagodeti i mir živog bića.Drago mi je da Vi uživate u životu i da ste za svog radnog veka stekli takav status da možete pokloniti 220 umetničkih slika.Svaka čast,široko.Verujem da je i Vama ostalo dosta,pišu da imate sve.Puno pozdrava bako i sve najbolje.
Subota 26.02.2011. 14:26
skoro je bila izlozba iz legata cetinjskom muzeju u beogradu u sanu/mozda vise odgovara naziv jugoslovenska akademja znanosti u umjetnosti/. ogroman broj slika basnoslovne vrednosti ? puno nasih slikara i pitanje odakle tom coveku tolika vrednost? zasto srbija i srbi iz srbije ne stite svoj interes je pitanje koje se namece? 45-e je mnogo umetnickih dela oteto srbima iz srbije ,kao i mnogo kuca i stanova ,zar ne? svi su se odvojili ali oteto ne vracaju.
Subota 26.02.2011. 17:30
Svaka ti cast Otpisani !! Dobro je da ima neko da im istinu skrese. Istina mnogo boli zato i minusi od pionira.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online