Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 08.03.2011.
18:02 >> 20:42h
Vestionline A

Divjak pušten iz ekstradicionog pritvora

Bivši general Armije BiH Jovan Divjak, uhapšen 3. marta na bečkom aerodromu, na osnovu međunarodne poternice koju je raspisala Srbija zbog zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992, pušten je danas iz ekstradicionog pritvora uz kauciju od 500.000 evra.

Pušten na slobodu, ostaje u Austriji: Jovan Divjak

Predstavnica za medije austrijskog suda Krista Zemanek rekla da je Divjaku oduzet pasoš i da neće moći da napusti Austriju dok ne bude doneta odluka o njegovoj sudbini, javio je AP.

Federalni mediji su javili da će Divjak biti smešten u Ambasadi BiH u Beču, te da je novac za njegovo oslobađanje obezbedila Fondacija "Pravda za BiH" i Vlada Kantona Sarajevo. Ova fondacija svojevremeno je finansirala i tužbu BiH protiv Srbije i Crne Gore.

Divjak nije u ambasadi BiH već u rezidenciji ambasadora

 

Jovan Divjak danas nije boravio u Ambasadi BiH u Beču i u narednom periodu tu neće biti smešten, tvrdi ambasador BiH u Austriji Haris Hrle. Lokalni mediji javili su da se penzionisani general Armije BiH nalazi u reziednciji ambasadora Bosne i Hercegovine u Beču.

 

Haris Hrle je izjavio da će Divjak boraviti u Beču za vreme ekstradicionog postupka te da se ne zna kada će se on pojaviti pred austrijskim sudom, ali nije želeo da otkrije koje će korake preduzeti tim odbrane. On je dodao da se dokumentacija iz Srbije još uvek čeka.

 

"Divjak je sada slobodan čovek", rekao je Hrle za BHT, ne želeći da precizira koji je iznos kaucije plaćen za njegovo puštanje na slobodu.


Divjak je obećao da će sarađivati sa austrijskim vlastima, a njegov advokat Sojer je puštanje na slobodu svog štićenika ocenio kao "prvi važan korak".


"Nalog za hapšenje Srbije je bez sumnje politički motivisan. Pošto moj štićenik u Srbiji ne može očekivati fer suđenje, a i ujedno je tokom više istraga uklonjena sumnja u to da je počinio krivično delo, uveren sam da ćemo uspeti da izbegnemo izručenje Srbiji", poručio je advokat Sojer u saopštenju.

Bez dalje politizacije slučaja

 

Ambasador Srbije u Beču Milovan Božinović izjavio je da Beograd želi da "izbegne dalju politizaciju slučaja" Jovana Divjaka i da će se držati isključivo pravnog okvira, javlja AP.


Austrijsko pravosuđe bilo je izloženo velikom pritisku kako od strane bosanskih vlasti, tako i članova vlade i opozicije u Austriji.


Član Predsedništva BiH Željko Komšić i šef bosanske diplomatije Sve Alkalaj doputovali su u ponedeljak uveče u Austriju da bi posetili Divjaka, i ujedno su razgovarali sa predsednikom Austrije Hajncom Fišerom.


Pre te iznenadne posete bosanskih političara, ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger izjavio je da je nezamislivo da će njegova zemlja Srbiji izručiti Divjaka.


I niz političara, pre svega iz redova opozicije, ali i predstavnika nevladinih organizacija, kritikovali su austrijsku policiju i pravosuđe zbog hapšenja i pritvaranja Divjaka, tražeći da bude pušten na slobodu i negirajući da je on počinio ratni zločin.

Divjak, jedini Srbin u vojsci BiH sa visokim činom, u Srbiji je optužen za ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine. Tada su u koloni JNA, koja se mirno povlačila iz Sarajeva na osnovu dogovora sa vrhom BiH, ubijena 42, a ranjena 73 vojnika, oficira i civila.

Austrijski ministar spoljnjih poslova Mihael Špindeleger juče je rekao da Austrija neće izručiti Divjaka Srbiji, uz obrazloženje da međunarodni pravni stručnjaci smatraju da bi to bilo nezamislivo.

POVEZANE VESTI

Utorak 08.03.2011. 18:07
Има један суд где кауције нема... Њему ћете сви долијати!
Utorak 08.03.2011. 18:12
srbijo što se brukaš međunarodno pravo ne važi za tebe.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online