Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.03.2011.
12:49 >> 16:30h
Vestionline A

Azra koljačica negovala bolesne Amerikance

Azru Bašić, koja je uhapšena zbog ratnih zločina nad Srbima u BiH u Stentonu u američkoj državi Kentaki, sugrađani su poznavali pod pseudonimom “Izabela”, a otkad se pre nekoliko godina doselila u ovaj ruralni, brdoviti kraj preživljavala je tako što je negovala stare i radila u fabrici hrane.

Federalci hapse Azru "Izabelu" Bašić

Agencija AP u reportaži o “slučaju Bašić” navodi da su žitelji Stentona šokirani saznanjem da je reč o optuženoj za ratne zločine koja se krila dve decenije.


Ona je divna osoba, vrlo posvećena poslu”, rekla je za AP Henrijeta Kiršner (88), koju je Bašićeva negovala nedelju dana, dok se oporavljala od preloma noge.


Prema sudskim dokumentima, 52-godišnja Bašićeva je optužena da je 1992. zatvorenika fatalno izbola nožem u vrat. Optužnica je, takođe, tereti za paljenje zatvorenika, čupanje noktiju, otkidanje ušiju i urezivanje krstova i slova “s” u meso zatvorenika.
 

Bivši komšija Bašićeve, Brajan Rajs (44) smatra da su ove optužbe “veoma šokantne”: "Ona je prilično draga osoba… da sad prolazi u automobilu pored mene, mahnula bi kroz prozor i viknula “Ćao, Brajane.”

AP navodi da je nejasno zašto je Bašićeva za sklonište izabrala baš gradić Stenton, poznat u SAD po godišnjem festivalu kukuruza. Komšija Rajs, međutim, veruje da je u Stentonu pronašla mesto u kojem će “pobeći od prošlosti” jer u gradiću “svako gleda svoja posla”, a komšije se retko druže.


Kompanija za proizvodnju gotovih jela i sendviča “Maunt Sterling” potvrdila je da je Bašićeva bila zaposlena kod njih, ali nisu otkrili druge detalje.

Džo Eperson, prodavac u lokalnoj prodavnici cigareta i pribora za pušenje, kaže da je Azru Bašić viđao jednom sedmično, kad kupuje boks domaćih mentol cigareta “24/7”.
Eperson tvrdi da je jednom upitao šta je dovelo u taj deo Kentakija, a da je Bašićeva kratko odgovorila da je “bila u ratu”.

Interpol je, kako navodi AP, locirao Bašićevu u Kentakiju još 2004, međunarodni nalog za hapšenje je izdat 2006, SAD su od BiH primile zvaničan zahtev za izručenje februara 2007, a prošle godine u SAD je iz BiH stigla i dodatna dokumentacija o tom slučaju.


Bašićeva pred sudijama

 

Azra Bašić pojavila se prvi put pred sudijom u federalnom sudu u gradu Leksingtonu u amerčkoj saveznoj državi Kentaki. Ona se pojavila pred sudijom Robertom Vierom, koji je 1. april odredio za održavanje statusne konferencije, javili su lokalni američki mediji, prenela je Srna.

Na tom ročištu sud će doneti odluku da li će biti održano i saslušanje radi ekstradicije.
Bašićeva je pred sudom objavila nekoliko detalja o svom boravku u Kentakiju, navodeći da je oko dve godine bila zaposlena u fabrici "Nestle". Prijatelji i kolege poznaju je po imenu Izabel Bašić.
Prema sudskim dokumentima, tokom hapšenja američke vlasti uhapsile su i Teodora Lomana (63), koji je prijavljen na istoj adresi, kao i Bašićeva. On je uhapšen kao osuđivani robijaš koji je posedovao vatreno naoružanje.

Azra Bašić se prvi put pojavila pred sudijom u amerčkoj saveznoj državi Kentaki. Njoj je određen advokat po službenoj dužnosti, a zbog – kako je rekao sudija - “šokantne prirode zločina” za koje je terete, odbijen je zahtev za puštanje uz kauciju. Zvaničnici BiH žele da Bašićeva bude isporučena kako bi joj se sudilo tamo.
 
Agenti su pronašli nekoliko pištolja i puški u kući u koju su ušli radi hapšenja Bašićevu, koju su zatekli na ulazu u kuhinju.


Bašićeva je rođena kao Azra Alešević, 22. juna 1959. godine u Rijeci i udala se za Nedžada Bašića u martu 1994. u BiH, navedeno je u sudskoj dokumentaciji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online