Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 20.03.2011.
15:34 >> 16:25h
Vestionline A

Dodik: BiH će se raspasti kao Jugoslavija

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da će se Bosna i Hercegovina raspasti - kao što se raspala i Jugoslavija i ističe da je odnose Banjaluke i Sarajeva dodatno poremetio slučaj Jovana Divjaka. Dodik je objasnio da veruje da će od BiH ostati samo ono što funkcioniše - a to je Republika Srpska.

U Bosni i Hercegovini funkcioniše samo Republika Srpska: Milorad Dodik
 


Dodik smatra da u BiH više nije moguće urediti odnose tako da Sarajevo uvažava Banjaluku, a razlog za to je arogancija Sarajeva.


"Arogancija koja dolazi iz Sarajeva traži podaništvo, a ne partnerstvo. Mi nismo spremni za podaništvo. Mi smo spremni da se RS prihvati i uvažava", istakao je Dodik.
 

Na tvrdnje Sarajeva da su RS i on lično remetilački faktor u BiH, Dodik odgovara:

“Slažem se! Za sve njihove ideje o unitarnoj BiH ja sam remetilački faktor.”
 

Osvrćući se na poslednja dešavanja oko uhapšenog generala Armije BiH Jovana Divjaka zbog zločina u Dobrovoljačkoj, 1992. u Sarajevu, predsednik RS kaže da je to dodatno poremetilo odnose Banjaluke i Sarajeva.
 

"Boli to što čim počnete istragu prema bilo kome ko je počinio zločin nad Srbima - digne se sva javnost, stranci, petlja se i visoki predstavnik, da zaštite te ljude. Oni štite zločine, ne štite Jovana Divjaka“, izričit je predsednik RS.
 

Predsednik RS je najavio da će tražiti održavanje vanrednog skupštinskog zasedanja u RS koje će biti posvećeno procesuiranju ratnih zločina nad Srbima, ali i o radu suda i tužilaštva BiH, koje je nametnuo visoki predstavnik.
 

“Ne može ni jedan visoki predstavnik nama ukinuti pravo da branimo naše nadležnosti. On je ovde trebalo da brani Dejton, a kada se brani Dejton, brani se i RS. Ali, visoki predstavnici su sve do sada činili samo da naprave štetu RS."
 

Sud i tužilaštvo BiH su, po njegovom mišljenju, napravljeni da procesuiraju Srbe i da napišu istoriju, čemu se treba suprostaviti.

Dodik je naglasio da će Banjaluka nastaviti da insistira na očuvanju osnovnih principa Dejtona u formiranju vlasti u BiH, a to su nacionalni balans, nacionalna rotacija i nacionalna zastupljenost. Bez toga, nemoguće je formirati Savet ministara BiH, dodao je on.

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.03.2011. 16:36
Љепотица наша ти си на Балкану Жељели би многи тебе да имају Љепотица права и ми те имамо, РЕПУБЛИКО СРПСКА ником те не дааамооо!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online