Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.12.2009.
12:03
A. Pandurević - Vesti A

Cikotić veličao agresiju NATO-a

Politički predstavnici Republike Srpske (RS) najoštrije su osudili izjavu ministra odbrane BiH Selme Cikotića u kojoj je pravdao NATO bombardovanje Srba u RS i Srbiji. Čuli su se i zahtevi za povlačenjem Srba iz Ministarstva odbrane.

Radi na štetu Srba: Selmo Cikotić

Naime, gostujući u emisiji "Tema dana", javnog servisa BHT1, posvećenoj ulasku BiH u MAP, Cikotić je reagovao na primedbe profesora Emila Vlajkija da je NATO bombardovao srpski narod.
- NATO je crpio jako puno demokratskih i drugih mehanizama upozoravajući Srbe na neproporcionalno korišćenje sile u ratu koji su započeli pre toga. Ta upozoravanja su trajala godinama. NATO, kada je bio prinuđen da koristi silu, upotrebio je silu.

Podsetiću vas da je režim Slobodana Miloševića, koji je bio kažnjavan oružjem NATO-a, pre toga odabrao jednu nasilnu oružanu opciju - rekao je ministar odbrane BiH.


Reagujući na Cikotićevu izjavu, izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić ocenio je da bošnjački političari žele da promene istoriju i Srbe predstave genocidnim, agresorima i zločincima.


SDS: Srbi da napuste
Ministarstvo odbrane

 

- Umesto da traži kompromis, Cikotić se odlučio za radikalizaciju prilika u BiH, upućujući pretnje Srbima - ili uđite u NATO ili ćete biti bombardovani - naveo je Stevandić i zatražio izvinjenje od Cikotića, napominjući da o ovakvim izjavama treba da se odredi i NATO.
- Ako o ovome vrlo brzo ne bude raspravljao Kolegijum Ministarstva odbrane, Savet ministara BiH i Predsedništvo BiH, u tom Ministarstvu Srbi onda ne treba da participiraju jer je to mnogo gore od posla koji su radili Bogić Bogićević i Tatjana Mijatović - poručio je Stevandić.

- Dobro je da je to Cikotić rekao, jer to znači da je u nekom dosluhu sa bošnjačkim snagama dolazilo do delovanja međunarodnih snaga. Trebalo bi da se povodom te izjave neko oglasi i iz NATO-a pošto je to tipična priča da treba istući dete, jer će možda razbiti krčag kad je pošlo na vodu - istakao je Vasić.


Član GO SDS-a Nenad Stevandić, primetio je da "Cikotić u kontinuitetu šalje poruke da su Srbi remetilački faktor na putu BiH u NATO", te da je sve to kulminiralo njegovom citiranom izjavom kojom se vratio na bombardovanje 1995. i 1999. godine.

- Po Cikotićevim rečima, danas bi se moglo bombardovati pola sveta. Braniti nekome pravo da se brani, nazivajući Srbe da su odgovorni što su bombardovani, dezavuiše sve ono što je postignuto na izgradnji mira u BiH - mišljenje je Stevandića.


On je podsetio da je u NATO bombardovanju RS, 1995. godine, stradalo 152 ljudi, od čega je 61 odsto civila, dok je 273 teško ranjenih osoba, od čega je 50 odsto civila.


Predsednik DNS-a Marko Pavić ni najmanje ne sumnja da je Cikotić svojom izjavom pokazao svoje pravo lice, kao i pravu sliku BiH.


- Međutim, ovo što je sada rekao ne škodi ni Srbima ni RS, nego BiH, jer nas i dalje gura da ne idemo u zajedništvo u kojem neko podržava bombardovanje Srba i Srbije. Moramo biti oprezni kod budućih imenovanja, ali i svesni da BiH još nije zrela za NATO i da se još dugo moramo među sobom dogovarati - ocenio je Pavić.
On je takođe naglasio da ova stranka nije glasala za ukidanje Vojske RS i da je i tada znala za "slučaj" ministra odbrane BiH Selme Cikotića koji će, kako je rekao, uvek raditi na štetu Srba i RS.


Cikotić je inače u poslednje vreme vrlo često pominjao "antibosanske i anti-NATO snage", ali je uvek vešto izbegavao da direktno pomene određene političke partije ili narod koji ne gaji simpatije prema NATO-u.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online