Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 30.03.2011.
13:31
A

Srbi ostaju bez državljanstva

Sudeći po tome kako je crnogorski režim iznenada beskompromisno krenuo u primenu Zakona o državljanstvu, politički lideri Srba u Crnoj Gori mogli bi da ostanu bez crnogorskog državljanstva i to zato što su se usudili da uzmu i srpski pasoš.

Što manje Srba, to bolje: Crnogorska vlast vodi diskriminatorsku politiku
 

Lider Nove srpske demokratije (NOVA) Andrija Mandić ne odbacuje mogućnost da on, Ranko Kadić i još neki politički lideri Srba, inače rođeni u Crnoj Gori, ostanu bez crnogorskog državljanstva.
 

Andrija Mandić

- Sve je moguće u Crnoj Gori, jer ona nije pravna država već država u kojoj lokalni diktator može da uradi što god želi. Sve je to nesumnjivo pritisak na Srbe uoči popisa stanovništva u Crnoj Gori, jer se dvojno državljanstvo ne proverava kod Hrvata ili Albanaca. Poruka je jasna - ako vašim političkim predstavnicima nameravamo da oduzmemo državljanstvo, kako će se tek provesti tamo neki anonimni Srbi. Sve se to radi sa ciljem da se na popisu smanji procenat Srba, nastave diskriminacija i asimilacija koju crnogorska vlast vodi od 2007 - kaže Mandić za "Vesti".
 

Za Šinavatru nema problema

 

Da se režim u Podgorici ne šali uverio se lider Narodne stranke Predrag Popović, inače rođen u Crnoj Gori, kojem je prošle nedelje oduzeto crnogorsko državljanstvo zato što je pre dve godine uzeo srpsko. Istovremeno, režim ne može da se odbrani od optužbi da zakon primenjuje selektivno i iz političkih razloga. Bivšem tajlandskom premijeru Taksinu Šinavatri optuženom u svoj zemlji za proneveru, košarkašu Omaru Kuku, te nekadašnjem fudbalskom asu Draganu Džajiću, kojem se sudi zbog korupcije u Srbiji, Crna Gora je dodelila crnogorsko državljanstvo.

Ali, kako je Zakon o državljanstvu nezavisne Crne Gore veoma restriktivan, takav je bio i pristup u pregovorima sa Srbijom oko dvojnog državljanstva koji ni do danas nisu urodili zajedničkim sporazumom o dvojnom državljanstvu, iako su pregovori Beograda i Podgorice počeli još u oktobru 2008.
 

Brisanje odredaba

 

Narodna stranka saopštila je da će, kao što su i najavili, početi prikupljanje potpisa za brisanje diskriminatorskih odredaba Zakona o državljanstvu, koji diskriminiše isključivo državljane Crne Gore koji se nacionalno osećaju kao Srbi i koji žele da uz crnogorsko poseduju i državljanstvo Srbije.

Tako je ostala na snazi primena zakona o sprovođenju ustava koji je predviđao da oni koji su drugo državljanstvo stekli posle 3. juna 2006, moraju da ga se odreknu da bi zadržali crnogorsko. Oni koji su do tog datuma, kad je proglašena nezavisnost Crne Gore, imali dvojno državljanstvo mogli su da zadrže oba, jer se to računa kao stečeno pravo.

Tako su Srbi u odnosu na Hrvate i Albance iz Crne Gore, koji mahom imaju dvojno državljanstvo, diskriminisani, s obzirom na to da do proglašenja nezavisnosti Crne Gore, Srbi nisu imali razloga da traže srpsko državljanstvo jer su živeli u zajedničkoj državi sa Srbijom.
 

Teško je proceniti koliko će najnoviji apel srpske opozicije u Crnoj Gori premijeru Igoru Lukšiću uticati da se sa Srbijom što hitnije potpiše Sporazum o dvojnom državljanstvu, pogotovu ako se ima u vidu da je za proteklih pet godina nezavisnosti, Crna Gora od bivših Ju republika samo sa Makedonijom dogovorila dvojno državljanstvo.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.03.2011. 14:10
Дукљанска школа је карта на коју је заиграла тзв. међународна заједница. У њу су уложена велика средства, јер је и улог велики. Разбијање српског националног бића и уништавање заједничког етничког простора.
Sreda 30.03.2011. 16:28
zasto bi ti ljudi ostali bez crnogorskog drzavljanstva kad su autohtoni crnogorci?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online