Petak 24. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 08.04.2011.
09:49
Srna A

Lagumdžija preko Hrvata ruši RS

Politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić rekao je da je ključno da svi politički lideri u Republici Srpskoj shvate da je borba oko hrvatskih interesa u FBiH borba i za Srpsku.

Kesić je upozorio da bi pozicija RS bila mnogo slabija nego što je sada ako SDP i njihovi saveznici uspeju da dobiju puni kredibilitet vlasti, koju su na sumnjiv način formirali u Federaciji.

Pokušava da animira SAD: Zlatko Lagumdžija
 

"(Lideru SDP-a Zlatku) Lagumdžiji interes je da animira Vašington da se uključi u borbu, za koju bih rekao da je zadnja u kojoj postoji neka mogućnost da Sarajevo dominira u BiH'', rekao je Kesić za "Glas Srpske".

On je naglasio da je jedinstven stav međunarodne zajednice ključan da bi se organizovalo nešto poput "Dejtona dva", a da u sadašnjoj situaciji ne postoji jedinstveno mišljenje.

Kesić je dodao da je veoma zanimljivo da je Lagumdžija bio veoma umeren u javnim nastupima kada je riječ o RS, što je čak i iznenađujuće, što je njegova strategija da pokaže da ne namjerava da ulazi u sukob sa RS i Miloradom Dodikom.

''Ako uspije da ubedi glavne činovnike američke administracije da njegova stranka ima pravo da odlučuje o pitanjima koje su od ključnog značaja za opstanak hrvatskog naroda u FBiH, onda će mu veoma lako poći za rukom da ih isto tako ubedi da je legitimni predstavnik da odlučuje i o budućnosti Srba ne samo u FBiH nego i u RS. Mislim da je to velika opasnost i zbog toga je pitanje pozicije Hrvata od velikog značaja i za RS'', rekao je Kesić.

Komentarišući restriktivne mere koje je usvojila EU, a odnose se na političare u BiH, Kesić je rekao da je važno da političari RS, kada je reč o ključnim i vitalnim interesima, budu odlučni da ne popuste ni pod tom prijetnjom u odbrani legitimnih pozicija RS.

"Od samog početka mora da se uđe u spor i u sukob sa EU, jer ako se dopusti da se ovakva vrsta uslovljavanja i sankcija koriste u političkom kontekstu onda možemo da računamo da će sankcije, koje su generalno veoma čudno sastavljene, biti kao neki alat pomoću kojeg će budući specijalni predstavnik EU imati potpuno novu vrstu bonskih ovlašćenja'', rekao je Kesić.

POVEZANE VESTI

Petak 08.04.2011. 10:24
Lagumdžija da rusi RS, haha .... sta ce on da radi kad se srbi povuku iz institucija Bosne i Hercegovine ... to sto Lagumdzija radi je razbijanje BiH - uskoro samostalna R Srpska
Petak 08.04.2011. 10:16
Smesno, kome se bre ovo prodaje.Hrvate podrzati jedino u autonomiji u sklopu FBiH i to naplatiti sa tri zapadnokrajiske opstine.Ovaj dil, kako bi u BiH opstala tri naroda iako su Hravti svoje izgubili u Vasingtonu, je na stetu Srba. Hrvati treba da postanu manjina i da dobiju autonomiju u FBiH.To ce i muslimani da podrze inace nece nikad da imaju drzavu.Dodik s muslimanima-Bosnjacima mora da prica, a ne da se sa njima svadja radi Hrvata.Treba opet valjda Bosna da bude vecinski hriscanska, jer je Hrvata malo pa se EU i US boje da Srbi odu. Neka ih oni cuvaju, kad su ih zdusno podrzavali u nezavisnosti.Sta bi trebalo svi da budu Bosanci, ali razlicitih vera.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online