Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 10.04.2011.
02:44
Vestionline A

"Vučurević ima konzularnu zaštitu BiH"

Zamenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić kaže da ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević, koji se nalazi u ekstradicionom zatvoru u Šapcu, ima svu konzularnu zaštitu i zaštitu BiH u skladu sa bečkim konvencijama.

Božidar Vučurević u šabačkom zatvoru čeka odluku o ekstradiciji
 


"Ponašanje predstavnika Republike Srpske u slučaju 'Vučurević' se zaista prati i mogu reći da je ono bilo u skladu sa bečkim konvencijama, a to želim da naglasim zbog javnosti u BiH, a posebno u RS, koja povlači paralelu između ponašanja bošnjačkih predstavnika u slučajevima 'Ganić i Divjak' i predstavnika RS u slučaju 'Vučurević', kazala je Trišić-Babić.
 

Vučurević je uhapšen u Srbiji po poternici Hrvatske, zbog ratnog zlocina počinjenog pri granatiranju Dubrovnika tokom rata.
 

Ona je rekla da su predstavnici mnogih ambasada i ambasadori u Sarajevu rekli da su u slučajevima "Ganić i Divjak" kršene bečke konvencije i "zaisigurno danas-sutra, kad-tad, pravda će doći na svoje".
 

Zamenca ministra inostranih poslova BiH rekla je, gostujući u programu banjalučke Alternativne televizije, da će se o ponašanju ministra inostranih poslova BiH Svena Alkalaja, kao i ambasadora BiH u Londonu pre godinu dana (slučaj Ganić) i nedavno ambasadora BiH u Beču (slučaj Divjak) u tim situacijama zasigurno još razgovarati, a visoke instance će voditi pojedinačne slučajeve, jer tu ima elemenata krivične odgovornosti.
 

"To je bila klasična zloupotreba institucija, države i javnog budžeta. Ako je nekome stalo, bilo međunarodnoj zajednici, bilo Sarajevu, da BiH zaista bude država, punopravna članica EU i da uđe u NATO, onda će se o ovakvim slučajevima morati razgovarati, jer u slučajevima 'Ganić i Divjak' imamo klasični istup mimo sistema i institucija", rekla je Trišić-Babić.
 

Ona je navela da je sasvim jasna stvar da predstavnici politike u Sarajevu samo i isključivo brinu za interese bošnjačkog naroda, što je najgore protiv svih i uporno u ime BiH.
 

"Njih apsolutno ne interesuju predstavnici drugih naroda u BiH. To je nešto zbog čega se, između ostalog, i ne može da formira vlast, niti će moći još dugo da se formira, jer dok se takva ponašanja ne raščiste, nema ni BiH", rekla je ona.
 

Što se tiče zahteva za Divjakovo izručenje koje još nije dostavljeno austrijskim pravosudnim institucijama, ona je rekla da je zahtev očigledno stopiran i da je reč o situaciji identičnoj kao u slučaju "Ganić".
 

"MIP na čelu sa Alkalajem ne bavi se poslovima kojim bi trebalo da se bavi, već se stavio u ulogu pravosudne institucije i odlučuje da li će nešto uraditi ili ne", smatra Trišić-Babić.
 

Prema njenim rečima, uloga MIP u ovim slučajevima je jasna.
 

"Mi smo tu bili poštari i naše je bilo samo da zahtev za izručenje moramo uručiti bez uvida u taj dokument, da ne znamo ni šta tu piše. Čak ni ambasador s tim ne treba da ima bilo šta", kaže ona.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online