Četvrtak 30. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 15.04.2011.
04:44
Vestionline A

Incko sankcioniše Dodika i RS?

Visoki međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko najavio je da će međunarodna zajednica reagovati na odluku parlamenta RS o održavanju referenduma o nametnutim odlukama Suda i Tužilaštva BiH, a nije isključio ni sankcije.

Incko je rekao da će zasedati ambasadori zemalja Saveta za sprovođenje mira, koji imaju radni sastanak svakog petka, i da će razmotriti novonastalu situaciju u RS.

Valentin Incko

Upitan da li se mogu očekivati sankcije prema predsedniku RS, Incko je, kako prenosi bjeljinska BN televizija, rekao da nije "ništa isključeno".

"Razmotrićemo sutra ta pitanja i sve mere i mogućnosti su otvorene. Videćemo o kakvim pitanjima će biti referedum, ali pravo mesto gde treba da se vodi rasprava o sudu i tužilaštvu je državni parlament", rekao je Incko novinaima u Žepču.

 

Osuda iz ambasade SAD

 

SAD su osudile sve aktivnosti skupštine Republike Srpske koje dovode u pitanje legitimnost državnih pravosudnih institucija ili ih na bilo koji način potkopavaju i ocenile da su jučerašnje aktivnosti, uključujući i odluku o raspisivanju referenduma, nezakonite i antidejtonske.

 

"Poštovanje pravne države je kamen temeljac demokratskih, funkcionalnih država i predstavlja osnovnu vrednost i za SAD i za Evropsku uniju", navodi se u saopštenju američke ambasade u Sarajevu.

 

Isitče se da poštovanje Državnog suda i Ureda državnog tužioca jeste osnovna komponenta održavanja pravne države.

 

"Bilo kakvo delovanje protiv državnih pravosudnih institucija, uključujući sprovođenje referenduma, dovodi u pitanje iskrenost političkih lidera Republike Srpske u vezi sa kretanjem ka evroatlantskim integracijama", navodi se u saopštenju.

 

Dodaje se da ovakvo kontraproduktivno delovanje, kao i izjave i retorika protiv državnih pravosudnih institucija samo udaljavaju BiH od tog cilja.

 

Navodi se da ukoliko vlasti u RS imaju neke konkretne probleme koji se tiču državnih institucija, trebalo bi da rade s tim institucijama da bi se pomoglo jačanje pravne države i rešavanje tih problema.

 

"Želimo da istaknemo da oni koji poštuju pravnu državu treba da budu oni koji daju najviše podrške državnim pravosudnim institucijama. Samo teroristi, kriminalci i korumpirani pojedinci imaju razloga da se boje Državnog suda i Ureda državnog tužioca", kaže se u saopštenju.

 

Kako prenose sarajevski mediji, u saopštenju se navodi da SAD ne mogu biti prijatelj onima koji nastavljaju da rade protiv ovih institucija.

 

 

POVEZANE VESTI

Petak 15.04.2011. 06:54
Франц Фердинант Други, спроводи германсковатиканске интересе.
Petak 15.04.2011. 09:29
Jednom kada naprave Presedan kao sa Kosmetom, nema više nazad. Pa demokrate same tvrde da je Referendum slobodno izražena volja građana i najdemokratskiji čin, ili je drugo rešenje sila. Trećeg nema.
Petak 15.04.2011. 09:39
Само се ви тако понашајте и има да Република Српска дигне сидро одмах на првом следећем референдуму, олошу колонијалистички!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online