Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 20.04.2011.
08:47
Blic A

Lagumdžija želi kontrolu nad RS

Zlatko Lagumdžija pokušava na sve načine da političku krizu iz Federacije prebaci u RS. U tome neće uspeti jer federalni parlament nema nadležnost da se bavi Srpskom i njenim odlukama o referendumu, navode beogradski mediji.

On ne može da se promoviše u vlasnika evropskih integracija u BiH – poručili su predstavnici stranaka iz RS nakon najava iz FBiH da će tamošnji parlament naredne sedmice definisati stavove o odluci NS RS o održavanju referenduma.


U vladajućoj stranci u RS–SNSD, ipak, kažu da im je drago što će se federalni parlament oglasiti povodom odluka NS RS, jer je institucionalni dijalog entiteta definisan i Ustavom, navodi ''Blic''.

Želimo referendum: Milorad Dodik
 

- Zadovoljstvo nam je što su se naše kolege iz FBiH, nakon godina skrivanja, konačno izvukle ispod skuta OHR-a i što će doneti određene političke stavove s kojima se mi ne moramo složiti. To je dobra polazna tačka za buduće razgovore. Njihovi zaključci ne mogu da ugroze poziciju RS – kaže poslanik SNSD u NS RS Nikola Baštinac, a prenosi beogradski list.


Šef poslaničkog kluba SDS u NS RS Vukota Govedarica kaže da se odgovor Federacije BiH na referendum u RS očekivao, ali „možda ne u ovom obliku”. On smatra da je politika, pre svega SDP-a, usmerena na izvoz krize iz FBiH u RS.


- Očito se radi o dolivanju ulja na vatru i produbljavanju krize u BiH s posebnom željom da ta kriza više ne caruje u Federaciji, već da se prenese u Banjaluku. Tim više federalni parlament daje sebi za pravo da raspravlja o zaključcima NS RS, što je potpuni apsurd. Politički establišment Federacije BiH, predvođen Lagumdžijom, može te zaključke da ponese svojim kućama, uokviri ih i stavi na zid, jer oni neće imati efekta – poručio je Govedarica za beogradski medij.


Predsedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Denis Zvizdić rekao je da će ovaj parlament 27. aprila dati odgovor na „formalno-pravno i institucionalno antidejtonsko delovanje NS RS” i „put razgradnje države”. Zvizdić je istakao da će oba doma Parlamenta FBiH na sednicama usvojiti deklaraciju o evropskoj i opredeljenosti BiH za NATO i koja će sadržavati stavove o odluci NS RS, ali i nekoliko drugih aktuelnih pitanja.

On kaže, u deklaraciji će biti navedeno šta federalni parlament očekuje od domaćih institucija i međunarodne zajednice za očuvanje integriteta i međunarodno-pravnog subjektiviteta BiH.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.04.2011. 14:35
Лагумџија је заиста проблематичан и нестабилан политичар, те као таквог треба га држати подаље од наше РС.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online