Nedelja 9. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 21.04.2011.
02:10
Vestionline A

"SPC da se izjasni o presudi generalima"

Vojni biskup Juraj Jezerinac pozvao je Srpsku pravoslavnu crkvu da se izjasni o haškim presudama generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Čeka SPC da se oglasi o presudama Gotovini i Markaču: Juraj Jezerinac
 

"Neka se SPC, sa kojom delimo isti hrišćanski pogled na svet, kao moralna vertikala srpskog pravoslavnog življa, izjasni o presudi generalima Markaču i Gotovini", napisao je Jezerinac u poruci Vojnog ordinarijata o haškim presudama.

"SPC bi zbog ljubavi prema pravednosti, a na osnovu činjenica i dokumenata, mogla dati svedočanstvo da odlazak srpskog življa nije plod udruženog zločinačkog poduhvata i progona, nego organizovanog poduhvata pobunjenih vođa srpskog življa u predmetnom području", navodi Jezerinac.

Vojni biskup u pismu tvrdi da je presuda otkrila "strahovit uticaj zla na pojedince i na ustanove i da je to zlo ubilo savest sudija i otupilo im osećaj pravne odgovornosti".

"Za nas vernike težak sudački greh počinjen je protiv Boga, protiv naroda i protiv ljudi-branilaca okupirane države. Greh je protiv Boga, jer je duboko povređena pravednost kao okosnica pravde. Greh je protiv naroda, jer presuda ozakonjuje nasilnu okupaciju zemlje i time negira pravo naroda na slobodu u svojoj zemlji", tvrdi Jezerinac, inače poznat po svojim ekstremno desničarskim stavovima .

Gotovina je zbog zločina u "Oluji" i posle nje prvostepenom presudom Haškog tribunala dobio 24, a Markač 18 godina zatvora.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.04.2011. 05:37
samo zlocinci mogu da pitaju jel akter genocida kriv.....sta reci sram bilo crkve ciji predstavnik postavlja takva pitanja!!!! jezerinac, reci nam jel hr i ustaska vlast kriva za progon i genocid nad srpskim narodom u hr?
Četvrtak 21.04.2011. 20:33
ovaj sebe naziva sveštenikom i slugom božjim?onda im je nacizam zvanična religija.stvarno da čovjek ne povjeruje .
Četvrtak 21.04.2011. 03:07
Neka se SPC sa kojom delimo isti hriscanski pogled na svet,kao moralna vertikala srpskog pravoslavnog zivlja,izjasni o presudi generalima Markacu i Gotovini. SPC bi zbog ljubavi prema pravednosti a na osnovu dokumenata i cinjenica (pola miliona proteranih Srba,zaslugom istih generala) mogla dati svedocanstvo da odlazak srpskog zivlja (bezanje od ustaskog noza) nije plod udruzenog zlocinackog poduhvata i progona,nego organizovanog poduhvata srpskih vodja u predmetnom podrucju,(A i sirom hrvatske) dodajem.Dovoljno je samo ovaj deo procitati pa se krstiti obema rukama jer "sestrinska" katolicka crkva trazi od SPC da stane u odbranu nevinih generala koji su cinili zlocin nad srbima,dok se prip
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online