Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 25.04.2011.
09:12 >> 20:31h
Vestionline A

Incko: Nećemo priznati referendum

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ocenio je da je rukovodstvu Republike Srpske ostalo malo vremena da razmotri da li je plan o referendumu u interesu građana, jer međunarodna zajednica neće dozvoliti da se nadležnosti Suda i Tužilaštva BIH ponište.

Valentin Incko

"Svima je u interesu da se ojača vladavina prava. Međunarodna zajednica je nedvosmisleno stavila do znanja tokom proteklih nekoliko dana da neće dozvoliti da državne nadležnosti, poput Suda i Tužilaštva BiH, budu poništene, ili na drugi način ograničene preko bilo kojeg entiteta.

To bi predstavljalo direktno ugrožavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, pa samim tim i države BiH", rekao je Incko za "Novosti".

Na pitanje šta bi najavljeni referendum mogao da ugrozi, Incko je rekao da ne može biti nikakvih pregovora o nadležnostima koje je država dobila Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"Ako stranke žele ponovo da pregovaraju o nadležnostima, onda to moraju učiniti kroz konstruktivan proces ustavne reforme. Međunarodna zajednica deli ovo mišljenje i neće dozvoliti da uspeju pokušaji narušavanja državnih pravosudnih institucija", smatra visoki predstavnik.

On je rekao da nisu entiteti koji su dali državi da ima to pravo, već da država to ima u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Upitan da li će Kancelarija visokog predstavnika (OHR) detaljnije istražiti rad pravosudnih institucija BiH, na koji RS ima mnoge zamerke, Incko je odgovorio da je u interesu svih da se ojača vladavina prava i da kriminalci budu privedeni pravdi, bez obzira na to koliko su moćni, uticajni i koliko snažne veze imaju.

"Građani u ovoj zemlji su umorni od korupcije. Verujem da žele da se svim ratnim zločincima sudi i da budu kažnjeni za počinjena dela. Verujem da oni žele više zakona, a ne manje. Napadi na Sud BiH slabe borbu protiv kriminala, dok će sa druge strane jačanje Suda BiH takođe pojačati borbu protiv organizovanog kriminala", ocenio je Incko.

On je istakao i da BiH mora da poveća sredstva namenjena državnom pravosuđu i da se osigura da i entitetske i kantonalne agencije za sprovođenje zakona daju svoju punu podršku državnim pravosudnim institucijama, i da adekvatno sankcionišu kriminalce.

"Ako predsednik, vlada i parlament Republike Srpske žele da se bore protiv korupcije i organizovanog kriminala, onda treba da rade na jačanju Suda i Tužilaštva BiH i tada će imati moju punu podršku. Napadi na pravosudne institucije čine život jednostavnijim za kriminalce i stvaraju osećaj nesigurnosti među građanima", zaključio je Incko.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 25.04.2011. 13:11
Zivela nezavisna Republika Srpska kad-tad !!! A mozda i cela Bosna i Herzegovina bez mudzahedina !!!
Ponedeljak 25.04.2011. 20:42
ja ću više da dobijem proliv od tog incka i njegovog pozivanja na dejtonski mirovni sporazum i vladavinu prava.pa sud bih je u suprotnosti i sa važećim ustavom i sa dejtonskim sporazumom-nigdje u dejtonu ne piše da treba da postoje ove institucije.ma daj reci više otvoreno-srbi su građani 5. reda i nemaju nikakava prava,a bosna je zemlja u kojoj postoji vladavina prava,ali šerijatskog prava.
Utorak 26.04.2011. 00:26
Ne znam oklen je ovaj Incko, al reci da ne priznaje Referendum tj volju naroda je protiv svih nacela demokratije...Ili ovaj Incko i njegova bratija imaju razlicita merila za svoje stanovnistvo kod kuce i za Srbe !? Ovog treba sto pre proterati i isterati na sud u Strazburu za ljudska prava..i poslati mu olovnu cestitku od cijeg zanosa nece da se oporavi.Previse je ova fukara nanela zla Srbima da bi ga srpski portali citirali..Treba svet praviti boljim i ne trovati ga sa ovakvim bezvrednim izjavama, bivsih neljudi
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online