Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 01.05.2011.
15:10
FoNet A

Del Ponte zamerala Vatikanu zbog Gotovine

Italijanski nedeljnik Espreso, pozivajući se na telegram “Vikiliksa“, piše da se Karla del Ponte, u vreme dok je bila na mestu glavnog haškog tužioca, posvađala sa Vatikanom oko prijema kod pape. Bivša haška tužiteljka je tvrdila da je Katolička crkva pomagala skrivanje Ante Gotovine.

U telegramu koju je Vatikan uputio američkoj ambasadi pri Svetoj Stolici stoji da je Karla del Ponte bila "iritantna i neodgojena" kada je tražila prijem kod pape Benedikta XVI.

Haška tužiteljka je u septembru 2005. godine tražila prijem kod pape, jer je želela da on utiče na Hrvatsku i Katoličku crkvu u Hrvatskoj oko skrivanja generala Ante Gotovine.

Zamerala papi zbog Gotovine


Iako nije uspela da se vidi s papom, Del Ponte se sastala s tadašnjim sekretarom za odnose s državama Đovanijem Lajolom kojem je rekla da je "Gotovinu primio papa Jovan Pavle II", a da je njoj odbijena audijencija kod pape.

"Ako je Gotovina i bio kod pape, bio u grupi koja je primio papa", objasnio je Vatikan u depeši Amerikancima.

U intervjuu “Dejli telegrafu“ Del Ponte je tada potvrdila da je njena molba za audijenciju kod pape odbijena, ali i da poseduje informacije da se Gotovina skriva u franjevačkom samostanu, "što znači da ga Katolička crkva štiti".

Nakon tog intervjua, Lajola joj je odgovorio da papa prima samo predsednike i ministre i poručio joj da dođe "u subotu na Trg svetog Petra".

Potom je Del Ponte pitala bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera da li je Hrvatska spremna za istragu u franjevačkim samostanima, na šta je on odgovorio potvrdno i otvorio istragu u Hrvatskoj.

Del Ponte je tvrdila da bi crkva za nekoliko dana mogla da utvrdi lokaciju na kojoj se skriva Gotovina, jer se nalazi u franjevačkom samostanu u Hrvatskoj, ali da Katolička crkva to ne želi da učini. Ona je takođe rekla da Katolička crkva ima najrazvijeniju obaveštajnu službu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 01.05.2011. 15:26
Pacovski kanali opet rade. Skrivali su Pavelića i šta je sad novo u vezi Gotovine!? Lijepo je što je spomenula i Sanadera koji polako pada u zaborav.
Nedelja 01.05.2011. 17:37
Kravetino sta seres sad kad si niko i nista! Gde si ranije?
Nedelja 01.05.2011. 20:54
skrivali ustaše poslije 45.g. skrivali i sad i skrivat će uvjek.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online