Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 01.06.2011.
16:46
Beta A

RS i zvanično odustala od referenduma

Skupština Republike Srpske odlučila je da stavi van snage svoju raniju odluku o održavanju referenduma o državnom Sudu i Tužilaštvu.

Odluka o referendumu stavljena van snage Narodna skupština RS

Za povlačenje odluke o referendumu glasali su poslanici vladajuće koalicije predvođene Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), poslanici Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) i Stranke demokratske akcije (SDA), dok su poslanici opozicione Srpske demokratske stranke (SDS) glasali protiv poništenja referenduma.

Poslanici ostalih opozicionih stranaka bili su uzdržani tokom glasanja pošto su bili uzdržani i prilikom donošenja odluke o raspisivanju referenduma.

Dodik: Referendum za sada nije potreban

Poništenje odluke o referendumu parlamentu je predložio predsednik RS Milorada

Referendum nepotreban: Milorad Dodik

Dodik, ocenjujući da posle otpočinjanja strukturalnog dijaloga o pravosuđu BiH sa Evropskom unijom "za sada" nije potreban referendum o Sudu i Tužlaštvu BiH.

Parlament RS je 13. aprila doneo odluku o raspisivanju referenduma u RS o nametnutim zakonima visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, te njihovu neustavnu verifikaciju u parlamentu BiH.

Parlament RS je usvojio i nekoliko zaključaka i preporuka o najavljenom strukturalnom dijalogu o pravosuđu u BiH, koji počinje u ponedeljak, 6. juna u Banjaluci.

U jednom od zaključaka je navedeno da "za sada niije neophodno organizovanje referenduma".

“Prihvatiti pruženu ruku Brisela“

Predsednik parlamenta RS Igor Radojičić pre glasanja pozvao je poslanike da podrže poništavanje odluke o referendumu, ocenjujući da su otvaranjem strukturalnog dijaloga sa EU o funkcionisanju pravosuđa u BiH političari iz Sarajeva naterani na raspravu o toj oblasti.

"Teze o tome da bi rasprava o pravosuđu na nivou BiH svakako došla na dnevni red samo su delimično ispravne, jer je veliko pitanje kada će BiH biti na sledećoj stepenici ka EU i u kakvim bi se okolnostima otvorio razgovor o pravosuđu", kazao je Radojičić.

Navodeći da je priča o pravosuđu na nivou BiH otovorena na zahtev RS, on je rekao da je "političko Sarajevo želelo da EU, SAD i OHR kažnjavaju i uvode sankcije RS, jer, prema njihovom mišljenju, ne postoji problem u pravosuđu u BiH".

Radojičić je ocenio da RS "ima pruženu ruku Brisela koja se treba prihvatiti i na argumentovan način se izboriti za rešavanje problema u pravosuđu na nivou BiH".

On je još rekao da je za RS neprihvatljivo uspostavljanje Vrhovnog suda BiH, jer to, kako je naveo, nije standard EU.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.06.2011. 17:12
E, MOJ MILORADE...REKOH TI JA DA SE NEDRUZIS MNOGO SA TADICEM....NICEM TE DOBROM NECE NAUCITI....
Sreda 01.06.2011. 17:30
Lako je drugu Miletu da se dogovori sa Eštonovom kada ima kuću i biznis u Beogradu. I najlon čarape su dobre dok ne krene petlja, onda je gotovo. Viideo je kako je to kada se sa Eštonovom dogovori rezolucija kod UN o mišljenju MSP o Kosmetu od 9 septembra 2010. Posle se cepa samo.
Sreda 01.06.2011. 17:59
ti mile lazove i onaj tzv kralj aca-gica ste pokazali pravo lice...nosite se stakori
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online