Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Sreda 01.06.2011.
23:28
Beta A

"Mladić neće ugroziti Republiku Srpsku"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da se u Srebrenici nije desio genocid već ratni zločin i da suđenje Ratku Mladiću ne može da ugrozi opstanak Republike Srpske, jer ne postoji kolektivna krivica.

Milorad Dodik

Dodik je gostujući na Radio-televiziji Srbije rekao da se u Srebrenici, jula 1995. godine, "nesumnjivo desio zločin nad pripadnicima Bošnjaka" i da odgovorni za to moraju da odgovaraju.

"Republika Srpska nastala je 1992. i ona je bila odraz težnje srpskog naroda", rekao je Dodik i dodao da je hapšenje i izručenje Mladića bila međunarodna obaveza proistekla i iz Dejtonskog sporazuma.

Upitan da li bi suđenje Mladiću u Haškom tribunalu moglo da ugrozi opstanak Republike Srpske, Dodik je odgovorio odrečno.

"Nije postojao genocid ni u Srebrenici niti bilo gde. U Srebrenici se nesumnjivo desio zločin nad pripadnicima Bošnjaka i zato mora da se odgovara. I ja se zalažem da se utvrdi krivica", rekao je predsednik RS uz napomenu da je reč o individualnoj odgovornosti.

Dodik je ponovo optužio Haški tribunal da sprovodi "selektivnu pravdu", što, kako je naveo, pokazuju kazne na koje su osuđeni Srbi u poređenju sa kaznama koje su izrečene optuženicima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Kao primer je naveo slučaj Nasera Orića za koga je kazao da je prvobitno osuđen na dve godine zbog zločina nad Srbima, a da je potom oslobođen. Dodik je ukazao i da su na početku rata u BiH počinjeni zločini nad Srbima navodeći kao primer Dobrovoljačku ulicu u Sarajevu.

Govoreći o situaciji u Bosni i Hercegovini, Dodik je upozorio da bi "arogancija Muslimana iz Sarajeva" mogla "razgraditi" tu državu uprkos nastojanjima međunarodne zajednice da se to ne dogodi. Odnos Sarajeva prema Republici Srpskoj, Dodik je nazvao "patološkom nepodnošljivošću".

Predsednik Republike Srpske je upozorio i da će taj entitet "braniti" autonomiju unutar BiH i po cenu da zemlja "ne završi u Evropskoj uniji".

"Ako nas ikada dovedu u poziciju da biramo između Republike Srpske i Evropske unije moj izbor će uvek biti Republika Srpska", rekao je on. "Ne želimo da budemo u centralizovanoj, unitarnoj muslimanskoj zemlji u kojoj bi Muslimani preglasavali Srbe i Hrvate", rekao je predsednik Republike Srpske.

Dodik je ponovio da Sarajevo ne doživljava kao svoj glavni grad i da, kako kaže, ima neuporedivo veću ljubav prema Srbiji nego prema Bosni i Hercegovini.

"Iza sebe hoću da ostavim Republiku Srpsku koja će biti uvažavana", poručio je Dodik i dodao da za taj entitet ne traži ništa što nije u okviru Dejtonskog sporazuma.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.06.2011. 23:30
nista ti vise ne verujemo,debeli...prodo si dusu
Sreda 01.06.2011. 23:46
Ma daaaaa...tisu misu. Desio se zlocin, i moraju svi da odgovaraju bla bla bla. HALO! Leze ti tvorci Republike Srpske po zatvorima, 20...30...40.....15....12 godina (ako je srpski vojnik, nekom zvekn'o samarcinu...Slucaj 'Damjanovici' iz Sarajeva) Trenutno su Srbi dobili 18 vijekova zatvora zbog 'zlocina'!!!!! Hrvati 140 godina Balije 130 godina Nosi se u mp3! Milorade Dodiku kad si dolazio lagano na vlast kao potrcko uz Biljanu Plavsic UMALO krv ne pade 1997 u Banja Luci - UDARISE DOTADASNJI SABORCI JEDNI NA DRUGE jer je babetina SAZNALA da staroj garnituri vlasti, koja je formirala Republiku Srpsku, nema buducnosti!
Sreda 01.06.2011. 23:43
Nisam baš u toku s njim, ali meni je delovalo da se zalaže za Srbe..i da ima srce.. Pa nije valjda i on kao ovi naši. . Srbima ne dostaje lukavstvo, sa ovakvim zverima kojih je svuda oko nas mora se lukavo, inače ne stadosmo!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online