Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Subota 04.06.2011.
12:47
Beta A

Papa Benedikt XVI doputovao u Zagreb

Papa Benedikt XVI doputovao je jutros u dvodnevnu posetu Hrvatskoj. Papa se sastao sa predsednikom Ivom Josipovićem i premijerkom Jadrankom Kosor. Mere bezbednosti u Zagrebu podignute su na najviši nivo.

Papa Benedikt XVI sa hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem
 

"Srdačno pozdravljam ljubljenu hrvatsku zemlju i, kao naslednik apostola Petra, velikim zagrljajem grlim sve njene stanovnike", rekao je Benedikt XVI na hrvatskom jeziku po dolasku u Zagrebu nakon što mu je predsednik Ivo Josipović poželeo dobrodošlicu.


U nastavku govora na italijanskom jeziku, papa je podsetio na dugu istoriju snažnih i posebnih veza između Svete Stolice i Hrvatske, istaknuvši da hrvatski narod od samih početaka pripada Evropi te joj na poseban način daje doprinos u duhovnim i moralnim vrednostima.


"U dvadesetoj godišnjici obeležavanja nezavisnooti i uoči punopravnog pristupanja Hrvatske EU, davna i nedavna prošlost vaše zemlje podstiče na promišljanje sve evropske narode, pomažući, kako svakom pojedinom tako i čitavoj zajednici, da očuva i obnovi neprocenjivu zajedničku baštinu ljudskih i hrišćanskih vrednosti", poručio je Benedikt XVI.

Josipović: Nisam vernik, ali se radujem papi

U pozdravnom govoru hrvatski predsednik Ivo Josipović je rekao da je Hrvatska počašćena posetom pape i da se raduje njegovom dolasku, koji, kako je naveo,

Nije vernik, ali se raduje: Ivo Josipović

pada u srećnom trenutku, kada Hrvatska slavi 20 godina nezavisnosti i poklapa se sa završetkom pristupnih pregovora EU.


"Sveta stolica je odigrala ključnu istorijsku ulogu za Hrvatsku, posebno u doba jednoumlja u očuvanju hrvatskog bića. Hrvatska želi da bude velikodušna u opraštanju svojim komšijama, Hrvatska nije ostrvo, ona živi sa svojim komšijama. Iako nisam vernik, u dubini svojih uverenja delim stavove sa vernicima", rekao je Josipović.

Za razliku od predsednika Josipovića ima i onih građana Hrvatske koji nisu baš sećni zbog posete poglavara Rimokatoličke crkve. Naime, više nevladinih organizacija izrazilo je protest uoči papinog dolaska u Zagreb, naročito se osvrćući na previsoke troškove njegovog boravka u Hrvatskoj. 

Kosor: Hrvatska osnažena

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je, prilikom dočeka pape Benedikta Šesnaestog, da je njegova poseta veliki događaj za Hrvatsku koja je time

Jadranka Kosor srećna zbog pape

"osnažena".

"Čuli smo reči podrške, nade, ohrabrenja, ljubavi i podrške", izjavila je Kosorova novinarima.

Detalji razgovora Benedikta XVI sa Jadrankom Kosor, odnosno Ivom Josipovićem, nisu poznati budući da su ti sastanci bili zatvoreni za javnost.

Zagreb "pod opsadom"

 

Mere bezbednosti u gradu podignute su na najviši nivo, a uži centar grada gotovo je blokiran. Grad se obezbeđuje sa zemlje i iz vazduha, a najmanje dva helikoptera nadleću grad.

Zatvorene su sve trgovine, ugostiteljski objekti i institucije oko Trga bana Jelačića, na kojem će papa večeras održati bdenje s mladima. Na tom događaju očekuje se oko 30.000 mladih koji su unapred dobili ulaznice.

Od jutros u osam sati važi poseban režim saobraćaja u posebno obezbeđenim zonama i trasama kojima će prolaziti papa. U širem centru grada ne saobraćaju tramvaji.

Građanima je preporučeno da policiji prijave sve sumnjive osobe ili pakete, a savetovano im je da u vreme prolaska kolone ne otvaraju prozore i da ne izlaze na balkone, što deo javnosti ocenjuje kršenjem ljudskih prava.

Poseta pape Hrvatsku će koštati oko dva miliona evra, što će podeliti država i crkva.

Za praćenje papine posete akreditovano je oko 1.250 predstavnika medija iz oko 130 redakcija iz 25 država. Od toga oko 950 hrvatskih i oko 300 stranih.

POVEZANE VESTI

Subota 04.06.2011. 12:48
Boze me oprosti, ali meni ovaj papa lici na djavola !
Subota 04.06.2011. 13:40
rajciger em svaba em katolik, pa dje ces vecu radost u krvata...
Subota 04.06.2011. 12:58
Он себе зове наследником Апостола Петра! Хули на Бога слуга сатанин и љуби хрватску земљу! Где му је усисивач Томпсон?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online