Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Ponedeljak 06.06.2011.
16:52
A

''Benedikte, kako te nije sramota?''

Američko udruženje preživelih holokausta osudilo je papu Benedikta XVI zato što je za zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca, kontroverznog zbog odnosa prema ustaškom režimu u Hrvatskoj, rekao da je bio "branilac Jevreja, pravoslavnih i svih progonjenih", navodi agencija Frans pres.

Stepinac koga je papa Jovan Pavle Drugi 1998. proglasio blaženim, jedna je od obožavanih ličnosti u Hrvatskoj, piše AFP. Papa je tokom obilaska Stepinčevog groba u Zagrebu rekao da je kardinal znao da se odupre svakom totalitarizmu, postavši u vreme nacističke i fašističke diktature braniocem Jevreja,
pravoslavnih i svih progonjenih, a u doba komunizma, advokatom svojih
vernika, mnogih progonjenih i ubijenih sveštenika.

Preživeli holokausta ogorčeni na Benedikta XVI

Američko udruženje preživelih holokausta i njihovih potomaka osudilo je papu zato što je odao poštu Stepincu, podsećajući da je zagrebački kardinal bio "strastven pristalica ustaša čije su okrutnosti bile toliko ekstremne da su čak šokirale neke od njihovih nacističkih gospodara".

"Papa je bio u pravu u osudi zlog ustaškog režima, ali nije bio u pravu u odavanju pošte jednom od njegovih najistaknutijih pristalica", navodi se u saopštenju tog udruženja.

Papa je rekao da je Alojzije Stepinac postao "branilac Boga na ovoj zemlji, jer je postojano branio istinu i pravo čoveka da živi s Bogom".

"Njegovo mučeništvo označava vrhunac nasilja usmerenih protiv Crkve tokom užasnog razdoblja komunističkoga progona. Hrvatski katolici, a posebno kler, bili su predmet mučenja i sistematskog nasilja, koji su išli za tim da razore Katoličku crkvu, počevši od najvišeg mesnog autoriteta", rekao je papa.

Stepinac je 1946. godine osuđen na 16 godina zatvora zbog saradnje sa ustaškim režimom. Nakon pet godina provedenih u zatvoru, Stepincu je određen kućni pritvor. Umro je 1960. godine. Veliki deo hrvatske crkve želeo bi da Stepinac bude proglašen svecem, podseća agencija Frans pres.

Upitan o toj mogućnosti na jednoj konferenciji za novinare, portparol Svete Stolice Federiko Lombardi rekao je da "u poslednje vreme nema ničeg novog" u tom predmetu.

"Veliki broj Hrvata nada se kanonizaciji, ali predmet ide svojim ritmom", kazao je portparol Lombardi.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.06.2011. 16:58
Ma neka ga proglase svetim, neka ga proglase samim bogom, koga briga...Kako ga ne bi Vatikan volio kad im je davao kamione zlata da transportiraju glavne ustaše u Argentinu...Ne znaš tko je gnjusniji u svemu tome.
Ponedeljak 06.06.2011. 17:19
Jevreji su malo vise zagrizli nego sto mogu da progutaju..Benedikt i Alojzije vam smetaju a protiv Srba se borite svim sredstvima (propagandom, ratom i oruzjem)..Otimate nam Kosmet da bi se uvukli arapima i da bi ih prevarili kako ste vi prijatelji muslimana..Sram vas bilo, chifuti..Zelim vam da vas palestinci preplave i da oslobode svoju zemlju..Pokakim vam se u sve vase banke i krvlju natopljene dijamante..smarate sa tim vasim holokaustom..Imate vi vasu ameriku pa se tamo sirite..ostavite ostatak sveta na miru..Pokatoliceni i osuneceni Srbi nas Pravoslavce najvise mrze..Zna dubrovcanin i splicanin da nema veze sa zagorcem..celo im zaledje srpsko..vestacka nacija koju samo vatikan priznaje
Ponedeljak 06.06.2011. 17:32
А Србија ћути. Пљунули смо на своје мртве који су зверски убијани. После се питамо зашто нам лоше иде, одакле земљотреси, поплаве, сиромаштво, бела куга,издаја... е па заслужили сте стоко безосећајна.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online