Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 29.06.2011.
04:56
Vestionline A

Počela izgradnja "Andrićgrada" u Višegradu

U Višegradu je svečano obeležen početak izgradnje "Andrićgrada", grada u kamenu, koji će se raditi po ideji proslavljenog reditelja Emira Kusturice na površini od 17.000 kvadrata, prenose beogradski mediji.

Glavni finansijer: Emir Kusturica
 

Svečani početak radova na izgradnji "Andrićgrada" simbolično je obeležen uz brujanje građevinskih mašina i delove opere "Karmina Burana", koju je izveo hor i simfonijski orkestar Radiotelevizije Srbije.


Govoreći o značaju projekta, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da će se izgradnjom "Andrićgrada" Višegrad na najbolji način odužiti Nobelovcu Ivu Andriću, a da će ovaj projekat doneti tom gradu više stotina novih radnih mesta.


- "Andrićgrad" ćemo spojiti sa "Drvengradom", što će biti odlična turistička ponuda. Rezultat toga će biti grad, koji ćemo sigurno napraviti. Grad će biti sagrađen, a svim radovima će rukovoditi Kusturica - rekao je Dodik na ceremoniji početka izgradnje.


Predstavljajući projekat izgradnje grada u kamenu, Kusturica je rekao da će "Andrićgrad", koji je ponikao iz literature Ive Andrića, biti "grad za pamćenje".

- Na ušću Rzava u Drinu nići će grad za pamćenje, koji će nas čuvati od surove istorije, čija smo mi deca - kazao je Kusturica.


Opisujući svoju ideju "Andrićgrada", Kusturica je rekao da će to biti renesansni grad, koji objedinjuje uticaje sa svih strana sveta.

Cena - 10 do 15 miliona evra

Projekat izgradnje realizovaće se po ideji Kusturice i to na ušću reke Rzave u Drinu, nedaleko od mosta Mehmed paše Sokolovića u Višegradu. Grad u kamenu prostiraće se na površini od 17.000 kvadrata, a u njegovoj izgradnji učestvovaće oko 2.000 radnika. U gradu će biti locirane zgrade gradske skupštine, pozorišta, muzeja, biblioteke, spomen kuća Ive Andrića, po kome grad nosi naziv, kao i drugi prateći objekti, hoteli, zanatske radnje, dućani... Kusturica će biti najveći finansijski nosilac ovog projekta, a rukovodiće i radovima. Deo novca obezbediće vlada RS, a opština Višegrad je obezbedila lokaciju i infrastrukturu. Izgradnja "Andrićgrada" koštaće između 10 i 15 miliona evra. Ovo je jedan od najvećih poduhvata, koji će biti realizovan na ovom prostoru.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 30.06.2011. 10:49
Visegrad,..grad dveju kultura koje su fino zivele skupa..znam to iz prica svojih predaka..JADAN JE ONAJ KOJI DRUGU VJERU NE POSTUJE..BOG JE JEDAN...SVUGDE SE UCI..KO GOD DRUGOME ZLO MISLIO, TAKO CE I NAZAD DOBITI! Andric je Nobelovac., za knjigu., lepo,iii? Emir Kusturica, reziser, sin hrvatskog i muslimanskog porekla., nadaren, ali previse slobode? Ko su Kusturica i Dodik da daju, bacaju na svoje bolesne ideje milione eura, a narod nema hleba da jede???Slusajte me dobro sad.., pozdravljamo vas..mi tamo neki koji imaju trecinu grada u rukama.. OTETO-PROKLETO. DABOGDA SE I TEBI DODIKU I EMIRE OTELO.., A DACE BOG!DA DOCEKA DODIK SVE STO MUSLIMANIMA MISLI, A EMIR ISTO ZA SVOJE NEISPITANE IDEJE!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online