Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 12.09.2011.
20:42

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Crna Gora i SPC potpisuju sporazum?

Vlada Crne Gore i Srpska pravoslavna crkva (SPC) počele su pregovore o potpisivanju sporazuma koji bi trebalo da uredi međusobne odnose i da bude sličan ugovoru (konkordatu) koji je ova država potpisala sa Vatikanom, javljaju podgorički mediji. Prota Velibor Džomić pravni savetnik Mtropolije crnogorsko-primorske, tvrdi pak da još nema konkretnih poteza crnogorskih vlasti.

Prota Velibor Džomić
 

- Premijer Igor Lukšić je posle potpisivanja sporazuma sa Vatikanom istu mogućnost najavio i sa drugim crkvama i verskim zajednicama u Crnoj Gori, ali do sada, kada je reč o kanonskoj Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, ni jedan konkretan korak nije učinjen u tom pravcu - izjavio je za "Vesti" prota Velibor.

U crnogorskoj vladi takođe nema zvanične potvrde da su pregovori sa SPC počeli, ali napominju da su otvoreni za definisanje odnosa i sa drugim verskim zajednicama kroz sporazume slične onom koji je potpisan sa Vatikanom.

Mitropolija crnogorsko-primorska ranije je saopštila da ugovor između Crne Gore i Vatikana smatra nezakonitim, pre svega zbog narušavanja ustavne i zakonske ravnopravnosti crkava i verskih zajednica. Mitropolija crnogorsko-primorska je tad poručila da nije protiv ugovornog rešavanja odnosa, ali se taj proces mora rešiti na ravnopravan način i u istom obimu prava, a ne samo sa jednom crkvom, kao i da potpisivanju sporazuma treba da prethodi usvajanje novog zakona o crkvama i verskim zajednicama.

Iz Vlade u Crnoj Gori najavljen je novi zakon o verskim zajednicama, pošto je, prema Lukšićevim rečima, prevaziđen postojeći iz 1977. godine.

Podsećanja radi, sporazum sa Vatikanom, omogućio je da Rimokatolička crkva u Crnoj Gori stekne javnopravni subjektivitet, a time i, kako je navedeno u ugovoru, "pravo na restituciju dobara, osnivanje verskih i obrazovnih institucija i uvođenje veronauke u školama”, kao i odredbe koje se tiču "oslobađanja crkve od pojedinih obaveza koje terete ostala fizička i pravna lica", ali i one koje se odnose na državno finansiranje crkve. Konkordat sa Vatikanom, iako potpisan, još nije stupio na snagu, jer se čeka njegova ratifikacija u Skupštini Crne Gore, rečeno je "Vestima" u Barskoj nadbiskupiji.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.09.2011. 21:33
To je kukavicje jajce ne potpisivati nista sa siptogorcima kakav konkordat, to nek potpisuju sami medju sobom i neka brisu tim papiricima zadnjicu! Crna Goro to jest Zeta je Srpska zemlja a ovim pokondirenim tikvanima treba uterati pamet u glavu jednom motkom,duse valja lakse im je uterati odozdo!
Ponedeljak 12.09.2011. 21:58
Da li ce da promene i neke verske obicaje da ko grci rumuni pomere datum BOZICA na 25
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online