Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Utorak 13.09.2011.
23:06
Beta A

"Srbija provocira novo krizno žarište u Sandžaku"

Reis ul-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić optužio je državu Srbiju da sprovodi "pojačanu diskriminaciju" nad Bošnjacima u Sandžaku i izrazio bojazan da Srbija u Sandžaku provocira novo krizno žarište u Evropi.

Reis ul-ulema islamske zajednice u BiH
 

"Kao duhovni poglavar Bošnjaka muslimana želim da skrenem pažnju međunarodnim institucijama i organizacijama, posebno evropskim, da se u Sandžaku krše verska i nacionalna prava Bošnjaka i izražavam opravdanu bojazan da organi države Srbije u Sandžaku provociraju novo krizno žarište u Evropi", naveo je Cerić u saopštenju.

Cerić je naveo da, dok Bošnjaci u BiH još uvek po masovnim grobnicama traže kosti žrtava genocida, nad njihovim sunarodnicima u Sandžaku država Srbija intenzivira pritiske, vrši diskriminaciju, guši njihova nacionalna i verska prava i tako nastoji da proizvede "ambijent straha i linča kao što je to bilo u predgenocidnom periodu
u BiH".

Cerić je u saopštenju istakao da kao duhovni poglavar Bošnjaka oštro protestuje protiv diskriminacije nad Bošnjacima u Sandžaku, protiv agresije na Islamsku zajednicu u Srbiji i protiv napada na islamsku veronauku.

"Dajem punu podršku Islamskoj zajednici u Srbiji na čelu sa muftijom Muamerom Zukorlićem u pravednoj borbi da se očuva sloboda i autonomija Islamske zajednice i zaštite nacionalna prava Bošnjaka u Srbiji u skladu sa međunarodnim instrumentima o ljudskim pravima i temeljnim slobodama", naveo je Cerić.

Pritisci kojima je poslednjih godina permanentno izložena Islamska zajednica u Srbiji i bošnjačke nacionalne institucije u Sandžaku, kao i napad nadležnih ministarstava u Vladi Srbije na islamsku veronauku, što vodi nedopustivoj obespravljenosti i marginalizaciji verskih i nacionalnih prava Bošnjaka, ukazuju da se na evropskom
kontinentu pojavljuje novo područke u kojem država brutalno krši ljudska i nacionalna prava jednog naroda, naveo je Cerić.

Cerić je dodao da je Srbija krajem 20. veka bila umešana u izazivanje ili vođenje ratova u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i na Kosovu i da su neki od tih ratova završeni genocidom, a da je presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu ustanovljeno da Srbija, uprkos ranijim upozorenjima, nije ispunila svoju međunarodnu obavezu u
sprečavanju genocida.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.09.2011. 23:19
A ko je dole dizao bune, ko u Raskoj diskriminise sve Srpsko, ko uvodi serijat u Srbiju? Ko u stvari provocira novo zariste, da nisu oni isti koji su napravili zlo po Bosni? Kad smo terali tursku odavde nismo zavrsili posao kako treba
Utorak 13.09.2011. 23:40
Evo ga na vreme, tempirano od strateskih partnera i Tadica bezalternativnog.
Sreda 14.09.2011. 07:24
Нешто ново од Церића?! "Благо" онима које он штити!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online