Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.09.2011.
15:17
J. L. Petković - Vesti A

Stoilković: Budimo Srbi!

Predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoilković uputio je javnu poslanicu svim Srbima da se na popisu koji u toj državi traje od 1. oktobra do 15. oktobra, tako i izjasne.

Popis stanovništva sudbinsko pitanje: Ivan Stoilković

On ocenjuje da je pitanje popisa "sudbinsko" i ističe da ako "u demokratskoj Makedoniji, gde je potpuno slobodno izjasniti se po pitanju svoje nacionalne pripadnosti i svojeg jezika, ne kažemo jasno i glasno da smo Srbi, sami smo sebi odredili stepen prava koji ćemo u budućnosti uživati, zapečatili kao narod svoju sudbinu i svoj opstanak na ovim prostorima".

POSLANICA SRBIMA U MAKEDONIJI
 

Braćo i sestre,


u zemljama od reda popis je redovna stvar, pitanje kojim se država stara o sebi i svojim građanima. Za nas, deo srpskog naroda koji živi u Makedoniji, pitanje popisa je sudbinsko pitanje, suštinska osnova našeg obrazovnog, kulturnog, ekonomskog i svakog drugog kvaliteta života, baza našeg opstanka i polazna tačka naše bolje budućnosti.

Ako mi danas, u demokratskoj Makedoniji, gde je potpuno slobodno izjasniti se po pitanju svoje nacionalne pripadnosti i svojeg jezika, ne kažemo jasno i glasno da smo Srbi, sami smo sebi odredili stepen prava koji ćemo u budućnosti uživati, zapečatili kao narod svoju sudbinu i svoj opstanak na ovim prostorima.


Poslednjih decenija naš narod širom sveta bio je izložen, i još uvek je, besramnoj satanizaciji. Mnogi su organizovano radili na našem uterivanju u druge narode, hraneći se našim nacionalnim tkivom snažili svoje, ubeđujući nas da prihvatimo da budemo nešto drugo, samo ne Srbi, da nije dobro biti Srbin! Ali kada upitate: kako može biti dobro odreći se nacije koja je svetu poklonila veličine poput Tesle, Mihajla Pupina, Mileve Marić Ajnštajn, nobelovca Ive Andrića i drugih intelektualih veličina, i u današnje vreme Emira Kusturice, Novaka Đokovića, kao i drugih Srba kojima se čitavo čovečanstvo ponosi, odgovora nema!
 

Ivan Stoilković

Naša kultura i naša istorija utkane su najsvetliju svetsku baštinu, a naše spomenike svi širom Balkana pokušavaju da proglase svojim kulturnim bogatstvom. Gordost je biti potomak kneza Lazara Hrebeljanovića, rođenog u Prilepu 1329., koji hrabro pogibe na Kosovu Polju 1389. braneći srpstvo od Turaka, svetlog Cara Dušana, koji se ovde krunisao i prvi Skoplje učinio prestonicom u kojoj je donesen čuveni Dušanov Zakonik, kao i slavnih srpskih junaka koji na Zebrnjaku pored Kumanova 1912. svojom pobedom učiniše kraj osmanlijskoj imperiji.

Čast je biti savremenik blaženopočivšeg Patrijarha Pavla koji je kao živi svetac do nedavno oplemenjivao svet. Ono što vezuje nas sa njima jeste srpsko ime. Odreknemo li se svog identiteta, odlučimo li da više nismo Srbi, odrekli smo se srodstva sa svojim precima, otcepili smo se ne samo od svoje iskoni, već i od svih prošlih i budućih dostignuća i uspeha srpske nacije.


Pripadnost naciji i vera su dar božiji, zato je naša odgovornost da sačuvamo darove božje, naciju, veru i srpski jezik za naše potomke. Poslušajmo pamćenje, sledimo budućnost i duh naših predaka, recimo ono što je uvek bilo i što će uvek biti: MI SMO SRBI, NAŠ JEZIK JE SRPSKI i samo tako se izjašnjavajmo na popisu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online