Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 19.10.2011.
14:03
P. Arsić - Vesti A

Amerikanci ruše Federaciju BiH

Američki ambasador u BiH Patrik Mun potvrdio pisanje "Vesti" da SAD žele reformu Ustava Federacije BiH, a ne Ustava BiH.

Naš list je još ranije, iz svojih diplomatskih izvora, objavio informaciju da predstoji pritisak američke ambasade na bošnjačke i hrvatske političare od kojih će tražiti da reformišu Federaciju BiH, odnosno Vašingtonski mirovni sporazum, jer ovaj entitet ima astronomsku javnu potrošnju koja dostiže 72 odsto BDP.

SRPSKA NE PRAVI PROBLEM U BOSNI: Ambasador SAD Patrik Mun i Milorad Dodik

Prema našim informacijama, pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon, tokom poslednje posete BiH, bio je zapanjen ovim podatkom, ali i zadovoljan što javna potrošnja u RS iznosi oko 35 odsto BDP.

Nakon što je šokirao sarajevsku javnost izjavom da podržava jaku RS, a potom i dao saopštenje u kojem pozdravlja konstruktivnost srpskih lidera tokom razgovora o formiranju Saveta ministara, Mun je sarajevske političare ovaj put neugodno iznenadio izjavom da treba pojednostaviti funkcionisanje Federacije BiH i da je najvažnije da se u Federaciji shvati da se ona mora reformisati.


On je naveo da i Bošnjaci i Hrvati imaju pitanja koja žele rešiti i istakao da će SAD pomoći ako bude postignut konsenzus političkih lidera u Federaciji o reformama.
Podsetimo, Federacija BiH ima 11 vlada i isto toliko skupština. Osim federalne Vlade, postoji i deset kantonalnih vlada, a ukupan zbir ministarstava dostiže brojku 140.


Komentarišući Munovu izjavu, lider SDA Sulejman Tihić je priznao da je "RS mnogo funkcionalniji i jeftiniji entitet u ekonomskom smislu za razliku od Federacije BiH koja je skup entitet".


- U Sarajevu, na primer, imamo opštine, grad, kanton, entitet i državu, odnosno pet nivoa vlasti na jednom mestu. To je skup i nefunkcionalan sistem koji treba pojednostaviti. Za to je neophodna reforma Ustava Federacije BiH sa ciljem da to bude efikasniji entitet i da se vidi treba li neke kantone, na primer, ukinuti - kazao je Tihić.


Predsednik SDS-a Mladen Bosić, koji već godinama upozorava da je izvor problema u BiH Vašingtonski (Ustav Federacije BiH) a ne Dejtonski mirovni sporazum, kaže da nije iznenađen Munovom izjavom.


- Jasno je da Federacija BiH ima enormnu javnu potrošnju i da ni bogate zemlje ne bi mogle da podnesu toliku administraciju, a kamoli BiH. Uostalom, i u mišljenju Venecijanske komisije iz 2005. godine navodi se da je neophodno reformisati Federaciju BiH, ali da unutar tamošnjih političkih faktora nema konsenzusa po tom pitanju - naglasio je Bosić.

Dodik: RS je samoodrživa

 

Kada je reč o Munovoj oceni da Federacija BiH treba da bude reformisana jer je skupa, predsednik SNSD-a Milorad Dodik je ukazao na postojanje raznih ideja, od predloga da budu tri entiteta, dok neki govore da to ne može.


- Ne znam šta im je na umu. Što se tiče RS, ona je pokazala da može da bude samoodrživa i da upravlja svojim resursima na najbolji način i da da značajan i konkretan doprinos rešavanju (pitanja) u BiH - istakao je Dodik.

POVEZANE VESTI

Sreda 19.10.2011. 14:49
Zašto hoće da stvore jaku Federaciju? Da bi ona prvo pojela Hrvate, a onda ostaje samo jedan protivnik - Srbi i Republika Srpska. Nemojte da mislite da nam Amerikanci žele dobro. Nikad nisu, nikad neće. Sve to vodi stvaranju unitarne BIH, danas su nefunkcionalni kantoni, a sutra će to biti entiteti... Postoje dva rješenja za BIH otcjepljene RS i stvaranje trećeg entiteta. Srbi moraju tražiti nadoknadu za teritorije koje su izgubili nepreciznim crtanjem karata, a mora se riješiti i status Brčko distrikta. Ne smijemo nikada predati srpske opštine u FBIH - Glamoč, Grahovo, Drvar, Petrovac... To mora biti srpsko...
Sreda 19.10.2011. 15:05
Mnogo smo jaki! PS:Sve za SRPSKU.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online