Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 28.10.2011.
18:42
Mondo A

Raspušten hrvatski Sabor

Hrvatski sabor danas je raspušten, a od prisutnih 137 poslanika za raspuštanje je glasalo 135, jedan je bio uzdržan, a jedan, zastupnik Roma i ostalih malih manjina Nazif Memedi, glasao je protiv.

Raspušten hrvatski Sabor, vreme je za izbore
 

Posle odluke o raspuštanju Sabora, predsednik Hrvatske Ivo Josipović može da raspiše izbore za novi saziv parlamenta i to najverovatnije za 4. decembar, a to može da učini već danas.

Poslednjoj sednici ovog saziva Sabora prethodilo je natezanje oko kvoruma, jer poslanici opozicione "Kukuriku koalicije" nisu želeli da stvaraju kvorum za sve zakone o odluke čije je izglasavanje bilo na dnevnom redu pre odluke o raspuštanju i o privremenom finansiranju.

Posle pretnje šefa Sabora Luke Bebića da će, ako nema kvoruma, prekinuti sednicu i da će Sabor nastaviti rad, jer, prema zakonu, to može do sredine januara 2012. godine, i poslanici "Kukuriku koalicije" ušli su u dvoranu, iako su pri donošenju najvećeg dela zakona i odluka koje su naknadno stavljene na dnevni red bili uzdržani.

Među danas donetim zakonima su i kontroverzne izmene zakona o vodama koje su se, na inicijativu potpredsednika sabora Vladimira Šeksa, na volšeban način juče našle u raspravi, kao i predlog o ukidanju zakona o golf igralištima, jer je taj zakon u poslednje dve godine ocenjen kao nesprovodiv.

Današnje vođenje sednice je poslednji učinak Bebića koji je mesecima ranije najavio da odlazi u penziju, a kompromitovan je i zbog prijateljstva s Ivom Sanaderom.

Danas raspušten,šesti saziv Sabora konstituisan je 11. januara 2008. godine kada je utvrđeno da većinu u Saboru imaju poslanici koje je okupio tadašnji šef HDZ-a Sanader koji je postao i premijer.

Tada je poverenje novoj koalicionoj vladi u kojoj su uz HDZ bili i pripadnici socijalno-liberalne i seljačke stranke, stranke penzionera i poslanici manjina, dalo 82 poslanika, a priotiv su bila 62 poslanika stranaka koje čine sadašnju "Kukuriku koaliciju".

U međuvremenu se desilo više stranačkih prelazaka ili odlazaka u nezavisne poslanike, dok su liberali postali vanparlemantarna stranka, jer su im dvoje poslanika postali nezavisni. Iz koalicije je izišla i penzionerska stranka.

Neki od članova vlade, među kojima i Sanader, aktivirali su svoje poslaničke mandate, ali su mandatno-imunitetna komisija, a potom i Sabor skidali imunitet onima koji su bili pod istragom ili za koje je zatražen pritvor.

Kraj mandata Sabora karakteriše potez HDZ-a koji je tankim kvorumom, uz glas poslanika Bošnjaka Šemsudina Tankovića, koji je zauzvrat dobio fotelju u državnom Zavodu za statistiku, isposlovao donošenje zakona o ništavnosti pravnih akata JNA, SRFJ i Srbije kojima je otežana regionalna saranja u procesuiranju ratnih zločina, ali i ukidanje imuniteta za poslanika Socijaldemokratske partije Željka Jovanovića.

Proteklu sedmicu obeležili su i šovinistički ispadi i verbalno nasilje Šeksa i drugih poslanika HDZ-a. Čim Josipović raspiše izbore, počinje da teče i rok od 14 dana za predaju i verifikaciju kandidacionih lista državnoj izbornoj komisiji. Mandat poslanika traje do konstituirajuće sednice novog saziva, koja bi trebalo da bude održana do 20 dana nakon izbora.

U četiri godine rada Sabora izglasano je ili izmenjeno više od 850 zakona, promenjen Ustav, doneta četiri budžeta i pet rebalansa, ali zbog suprotstavljanja HDZ-a nije donet zakon o prebivalištu koji bi učinio kraj malverzacijama oko broja birača. Dosadašnji sabor imao je 153 poslanika, a novi će zbog fiksnog broja poslanika dijaspore imati 151 poslanika.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online