Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Petak 28.10.2011.
17:39
Beta, Vestionline A

Novopazarac napadač na ambasadu SAD

Muškarac koji je danas pucao na ambasadu SAD u Sarajevu je Mevlid Jašarević iz Novog Pazara rođen 1988. godine.

On je danas iz automatske puške pucao u pravcu ambasade SAD u Sarajevu i pogođen je snajperskim hicem u nogu. Reč je o pripadniku vehabijskog pokreta. Jašarević je pucao na ambasadu uzvikivao "Allahu ekber".

Mevlid je od ranije je poznat policiji po incidentu koji je izazvao sa Fatmirom Muratovićem, kada ga je 28. novembra 2010. godine policija privela, jer je posedovao nož i kretao se u blizini skupa diplomata i američke ambasadorke u Srbiji Meri Vorlik.

Takođe, navodi se da je bio u zatvoru u Austriji 2005. godine pošto je ukrao 100.000 evra, te je posle odslužene kazne deportovan iz te zemlje, a u Gornoj Maoči je boravio u februaru 2010. godine.

Vikao ''Allahu Ekber'': Mevlid Jašarević

Iako se pucnjava desila u centru Sarajeva u vreme najveće gradske gužve - očevici tvrde da napadač nije želeo da puca na civile već je, navodno, pozivao američke građane da izađu iz ambasade.

Navodno postoji još najmanje jedan saradnik koji je pomagao napadaču. Takođe - u obližnejm tržnom centru je primljena dojava o podmetnutoj bombi, a policija istražuje te navode.

Jašarević uglavnom bio van Srbije

Jašarević je pretežno boravio van Srbije, izjavio je večeras šef kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović i dodao da nadležne službe Srbije i zemalja regiona sarađuju i u stalnom su kontaktu povodom ovog terorističkog napada.


Prema podacima državnih organa Srbije Mevlud Jašarević, koji je iz kalašnjikova pucao na ambasadu SAD, je ekstremni pripadnik vehabijskog pokreta, tesno je povezan sa vehabijskom zajednici u Bosni i Hercegovini, u Gornjoj Maoči, gde ima kuću, naveo je Mihajlović.


Prema njegovim rečima, vehabijskom pokretu je pristupio u Beču, gde je boravio 2008. i 2009. odakle je proteran, a posle toga je živeo u Sarajevu i Tuzli. Prema našim informacijama, Jašarević je prošle godine boravio u Srbiji, u Novom Pazaru gde je priveden 29. novembra, zbog toga što je posedovao nož i kretao se u blizini skupa, u kojem je učestvovala grupa diplomata, rekao je Mihajlović.
Ove godine je pretežno boravio van Srbije, rekao je Mihajlović.

Vlast u BiH progledala kroz prste vehabijama

Sedmorica vehabija uhapšeno je 2010. godine u akciji "Svjetlost" u Gornjoj Maoči, upravo kada je napadač na SAD ambasadu bio tamo, ali su vlasti nekoliko dana posle hapšenja ukinule pritvor vehabijama.

POVEZANE VESTI

Petak 28.10.2011. 17:54
Evo vidite Ameri, jel to su Djavoli, koje ste vi zvali!!!
Petak 28.10.2011. 18:11
Gornja Maoća je leglo vehabija,to je selo u posavini u blizini Brckog sami ekstremisti i opasni za okolinu ne samo za nemuslimane vec i za muslimane,tamo je najveci centar za obuku vehabija u bosni
Petak 28.10.2011. 18:30
Ne razumem to. Puca u oni koji ce mu medju prvima priznati sandzak kao drzavu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online