Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 05.11.2011.
14:07
Ž. Marković - Vesti A

Teroristi slobodno krstare Bosnom

Sudovi u BiH, bez odgovornosti i bezbednosne procene, u proteklim mesecima puštali su da se sa slobode brane pripadnici vehabijskog pokreta koji se terete za najteža krivična dela, među kojima i terorizam.

Haris Čaušević

Na to podseća i slučaj s ekstremistima iz Gornje Maoče, koji su pohapšeni prošle godine, a zatim pušteni uz ograničenje kretanja. Ta ograničenja je kasnije ukinuo Sud BiH, što je omogućilo vođi vehabija Nusretu Imamoviću da obilazi gradove širom BiH i u njima drži predavanja.
 

Osim vehabija iz Gornje Maoče, pažnju najviše privlači slučaj grupe, na čijem čelu je ekstremista Rijad Rustempašić. Ta grupa se dovodi u vezu sa pripremanjem terorističkih napada i nedozvoljenim držanjem oružja. Tokom istrage utvrđeno je da su planirali da napadnu neke katoličke bogomolje u FBiH, pa čak i zgradu Vlade RS.

Interesantno je da je kompletan slučaj zasnovan na iskazu svedoka za koga se ispostavilo da je takođe vehabija i potencijalno mnogo opasniji terorista od Rustempašića i njegove ekipe. Presuda Rustempašiću i njegovoj grupi biće izrečena u četvrtak, a najveći deo suđenja proveli su na slobodi.
 

- Utvrđeno je da nema razloga da se oni drže u pritvoru - kratko je rečeno u Sudu BiH.


Posle napada Mevlida Jašarevića na američku ambasadu u Sarajevu i novog fokusiranja javnosti i bezbednosnih službi na Gornju Maoču, ispostavlja se da su i pravosudne institucije BiH krive za taj događaj, jer su ukinule sve zabrane koje su ranije izrečene ekstremistima na čelu sa Nusretom Imamovićem.

- Tužilaštvo je 11. februara dostavilo predlog za ukidanje zabrane uz obrazloženje da za to više nema potrebe. Mere zabrane napuštanja mesta boravka, kontakta sa ostalim osumnjičenima, međusobne komunikacije, kao i zabranu prisustvovanja javnim okupljanjima izrečene su tri puta prošle godine. Sud BiH je prihvatio predlog Tužilaštva i te mere su ukinute 16. februara ove godine - rekla je Asja Papo iz Suda BiH.
 

Mineri jedini u pritvoru


Jedina grupa vehabija koja se tereti za terorizam, a trenutno se nalazi iza rešetaka jeste ona na čijem je čelu Haris Čaušević zvani Oks. On se tereti da je u junu prošle minirao policijsku stanicu u Bugojnu kada je poginuo jedan, a ranjeno šest policajaca. Čauševiću se, zajedno sa Naserom Palislamovićem i Adnanom Haračićem sudi za ovaj teroristički čin dok se još trojici vehabija sudi zbog jatakovanju. Svi oni su u pritvoru Suda BiH.

POVEZANE VESTI

Subota 05.11.2011. 14:10
Nije dzabe FBI svoju njusku postavio tamo gde najvise smrdi tj. u sarajevo.
Četvrtak 10.11.2011. 11:18
Harise, pa kud na svoje? hehehehe
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online