Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 07.11.2011.
10:33
Srna A

"Boljkovac uhapšen jer je znao da je HDZ inicirala rat da se reši Srba"

Hrvatska Vlada je hapšenjem bivšeg ministra unutrašnjih poslova Josipa Boljkovca dala autogol jer bi njegovo svedočenje moglo samo da potvrdi tezu da je u Hrvatskoj vođen građanski rat koji je isprovocirala HDZ-a kako bi se rešila Srba, smatra generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir.

Govorio da je građanski rat isprovociralo rukovodstvo HDZ-a: Josip Boljkovac
 

"Da je još na sceni ista politika vidi se i po tome što ni posle 16 godina od progona nije došlo do povratka Srba u Hrvatsku, niti su im vraćena njihova osnovna ljudska i građanska prava", rekao je Budimir za Srnu.


Budimir postavlja pitanje da li prvi Tuđmanov ministar policije Josip Boljkovac, koji je uhapšen zbog sumnje da je u maju 1945. godine počinio ratni zločin, za to odgovara ili se nešto drugo krije iza tog hapšenja.

Zamerio se mnogima na vlasti

"Činjenice govore da se Boljkovac svojim ponašanjem i pisanjem u poslednje vreme zamerio mnogima, a prvenstveno onima koji su još na vlasti u Hrvatskoj. Oni posebno ne mogu da mu oproste ono što je napisao u knjizi svojih sećanja ’Istina mora izaći van’, koja je posle izlaska povučena iz prodaje", ističe Budimir.


On podseća da je Boljkovac "bio prvi hrvatski zvaničnik koji je govorio da je građanski rat isprovociralo rukovodstvo HDZ-a" i ukazuje da je Boljkovac sa mesta ministra smenjen u momentu kada je doneo odluku o hapšenju ubica Josipa Rajhl-Kira i što je kočio početak ratnog sukoba koji je Hrvatska planirala.

Loša odluka - protivljenje Šušku

"Njegov odlazak ubrzalo je i protivljenje politici koju je sprovodio Gojko Šušak, povratnik iz emigracije i prvi Tuđmanov ministar iseljeništva, a zatim vrlo brzo najmoćniji čovek u Hrvatskoj, koji je do smrti bio ministar odbrane i nad kojim nije postojala nikakva politička kontrola", naglašava Budimir.


On navodi da je Boljkovac tvrdio da su 1991.godine prvi napadnuti Srbi i da je napadnuta Jugoslavija, a ne Hrvatska.


"Boljkovac je poznat i po izjavama da je Franjo Tuđman znao sve o ubistvima srpskih civila i da rat nije bio nužnost, već namera i da je po tom konceptu trebalo da svi Srbi nestanu iz Hrvatske. Ove izjave su došle prekasno, kada su baš gotovo svi Srbi nestali iz Hrvatske, a kolika je u tome bila i zasluga Josipa Boljkovca pokazaće vreme", kaže Budimir.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.11.2011. 11:59
Svi mi to dobro znamo,sve sto je Boljkovac rekao je istina. Ali sta nam vredi kad nema ko da slusa
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online