Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 11.11.2011.
23:05
Slobodna Dalmacija A

General Bulat - zarobio 300 ustaša, nikoga nije ubio

"U redu, neka me hapse, mene - jednog od organizatora ustanka u Hrvatskoj, prvoborca i narodnog heroja! Samo neka prvo dokažu. Tvrdim da lično nikada nisam nikoga ubio ili učestvovao u nečijoj presudi na smrt", rekao je za "Slobodnu Dalmaciju" narodni heroj general Rade Bulat, jedan od nekada najuticajnijih i najobrazovanijih partizanskih komandanata protiv koga se, uz Josipa Manolića i pritvorenog Josipa Boljkovca, u Hrvatskoj vodi istraga u procesuiranju partizanskih i komunističkih zločina.

Neka me uhapse: Narodni heroj Rade Bulat

Iako je u 91. godini života, Rade Bulat se drži odlično. Rado priča s ljudima, ali intervjue daje retko, navodi "Slobodna Dalmacija".

Na opasku da će ga u Hrvatskoj možda krivično goniti za ratne zločine počinjene u Drugom svetskom ratu, general Bulat odgovara:

"Ja sam odavno na zubu. Međutim, to se ne događa samo meni, nego svima onima koji su pokrenuli narodnooslobodilačku borbu.

Da su živi Josip Kraš i Rade Končar, prozivali bi i njih kao što mene danas prozivaju. Uostalom, ja sam prvi za to da se zločin, bilo kakav da je, sankcioniše...

Pa kad se već govori o današnjem vremenu, onda bih podsetio da sam ja danas najstariji član nekadašnje Partije u Hrvatskoj, dakle, krunski svedok. Stoga mi je još više žao što ne pričamo o Drugom svetskom ratu u pozitivnom kontekstu, tako da deca mogu nešto da nauče.

Ali, kad je tako kao što kažete da jeste, u redu, neka me hapse, mene - jednog od organizatora ustanka u Hrvatskoj, prvoborca i narodnog heroja! Samo neka prvo dokažu. Tvrdim da lično nikada nisam nikoga ubio ili učestvovao u nečijoj presudi na smrt...", rekao je Bulat "Slobodnoj Dalmaciji".


Komandovali ste oslobađanjem Krašića, u kome je počinjen ratni zločin. Tada ste, kao komandant 13. proleterske udarne brigade "Rade Končar", u svom izveštaju napisali: "Neprijatelj je morao saviti šiju..." Šta se zapravo dogodilo 1. i 2. januara 1943. u Krašiću?

Između prvog i drugog oslobađanja Krašića ustaše su uspele dobro da se organizuju, popune s četiri kamiona domobrana iz Karlovca, četom iz Jastrebarskog, bataljonom iz
Željeznog, jednim inženjerskim ustaškim bataljonom, što je 33. pripremnom i 35. udarnom ustaškom bataljonu bila i te kakva pomoć.

Naša naredba bila je: dotući te snage u Krašiću, koji je bio važan politički centar i uporište HSS-a, čije je izdajničko rukovodstvo uspelo da pridobije deo meštana na stranu ustaša.

Ta bitka, u kojoj je učestvovala i 4. udarna kordunaška brigada, trajala je dve noći i jedan dan i vodila se u teškim uslovima: dubokom snegu, na temperaturi od koje se sve ledilo. Ali, potukli smo neprijatelja, zarobili smo nekoliko stotina ustaša i njihovih pristalica, dosta naoružanja...
 

Patriotska dužnost: Partizan na Plitvicama

Koliko je bilo ubijenih, ranjenih, zarobljenih?
U borbi je poginuo 41 partizan, a ranjeno ih je bilo 60. To je meni, kao komandantu, bila najveća žrtva do tada.

Na ustaškoj strani poginulo je 372 ustaša (180 ih je poginulo u borbi, a 192 u osiguranju), zarobljeno je više od 200 ustaša, 87 domobrana i desetak žandara...

Ja sam izvršio borbeni zadatak, predao neprijatelja nadležnoj komandi 2. operativne zone, odnosno Marku Beliniću i njegovom štabu, i vratio se u svoje jedinice.

Suđeno im je, na čelu suda bio je Belinić, a egzekucija je izvršena drugog ili trećeg dana po oslobođenju. A zarobljeni su zato što nisu hteli da se predaju, iako sam ih celu noć i dan molio da to učine...

Moj je zadatak bio - osloboditi. Oslobađanje zemlje od neprijatelja ne bi se uopšte moglo zvati zločinom, nego patriotskom dužnošću..., rekao je Bulat "Slobodnoj Dalmaciji".

POVEZANE VESTI

Subota 12.11.2011. 00:19
"Pa kad se već govori o današnjem vremenu, onda bih podsetio da sam ja danas najstariji član nekadašnje Partije u Hrvatskoj, dakle, krunski svedok. Stoga mi je još više žao što ne pričamo o Drugom svetskom ratu u pozitivnom kontekstu, tako da deca mogu nešto da nauče. Ali, kad je tako kao što kažete da jeste, u redu, neka me hapse, mene - jednog od organizatora ustanka u Hrvatskoj, prvoborca i narodnog heroja! Samo neka prvo dokažu. Tvrdim da lično nikada nisam nikoga ubio ili učestvovao u nečijoj presudi na smrt...", rekao je Bulat "Slobodnoj Dalmaciji". - па да, деко, али дирно си у "светињу" - усташе! Ви'ш како су они паметни: као учине неки уступак ЕУ, а онда одмах канонизују вл. злочин
Subota 12.11.2011. 00:58
svaka cast generale kamol srece da su svi u hrvatskoj takvi ali veliki je pritisak da se fasisti i komunisti izjednace
Petak 11.11.2011. 23:09
Meni se vise svidja kad procitam da partizani hapse ustase,cetnike i balije nego da se medjusobno kolju...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online