Utorak 4. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.11.2011.
12:33
Đ. Barović - Vesti A

Pomogli smo Zagrebu da uđe u EU

Srpska zajednica u Hrvatskoj, koju predstavlja SDSS na decembarskim izborima za Sabor, pokušaće da, uz tri zagarantovana poslanika, dobije još nekoliko i to s područja Like i severne Dalmacije. Sada već bivši potpredsednik Vlade Hrvatske Slobodan Uzelac kaže za "Vesti" da je to pokušaj Srba da izađu iz manjinskog geta u kome se nalaze od kraja rata.

- Mislim da je došlo vreme da srpska zajednica u Hrvatskoj počne ozbiljnije da participira u razvoju države i samim tim ostvari punu ravnopravnost koja se do sada ogledala isključivo bavljenjem sopstvenim problemima, smatra Uzelac.


Druge srpske stranke u Hrvatskoj ne misle baš tako?

Iz Beograda pomaže DS

 

Hoćete li za izbore imati pomoć iz Srbije?

- Ta pomoć nam je uvek bila veoma značajna. Koliko sam upoznat, za ove izbore će nam biti naročito dragocena pomoć Demokratske stranke koja nam je stavila na raspolaganje finansijske i kadrovske kapacitete kako bi se animiralo što više glasača, izbeglih Srba iz Hrvatske koji žive u Srbiji.


Rekli šta misle

 

Zagreb je usvojio zakon o ništavnosti svih optužnica iz Srbije, smeta mu i spomen-obeležje stradalim Srbima u Golubiću... čini se da na sve to nema adekvatnih reagovanja?


- Mi smo jasno i javno rekli šta mislimo i o događajima u Golubiću i o zakonu o ništavnosti optužnica, i mnogim drugim temama. Ali, izgleda da svako čuje samo ono što njemu odgovara.

- Srećom, reč je o sitnim strankama koje pokušavaju da nas kao narod drže u tom getu u kome ćemo se doživotno baviti sami sobom i sažaljevati. Verujem da je istorijska i današnja uloga Srba u Hrvatskoj mnogo veća. Onaj ko to ne vidi, ne vredi mu objašnjavati.


Kritikuju vas da ste malo radili za Srbe, a više za ulazak Hrvatske u EU?

- Ulazak Hrvatske u EU je zasluga i SDSS-a. Mi smo na sve načine pomagali da ova zemlja uđe u društvo razvijenih. Naravno da smo svesni da sva pitanja i zahtevi nisu rešeni, ali uveren sam da će vremenom to biti rešeno.

HDZ izlazi na izbore sa parolom "Čuvajmo Hrvatsku", hoćete li je čuvati?

- Mi nismo za takve parole, već za napredak. Ako ćemo posle izbora dobiti Hrvatsku kakvu već imamo, sa ovoliko nepravdi, onda je sigurno nećemo čuvati.

Kampanja HDZ-a podseća na devedesete godine, a i SDSS je izbornu skupštinu održao u Kninu?

- HDZ se zaista, kako je krenuo, vraća u devedesete, ali SDSS nije i neće. Simbolično smo se okupili u Kninu, ali to smo mogli i u Obrovcu ili Zadru jer poruka koju šaljemo je više nego jasna: "Nema srećne Hrvatske bez srećnih Srba" i "Nema srećnih Srba bez srećne Hrvatske".

Da li se vi to distancirate od HDZ s kojom ste četiri godine delili vlast?

- Mi smo uvek bili distancirani od njih jer smo i u idejnom i političkom smislu udaljeni nekoliko svetlosnih godina. Ali, to što smo sarađivali govori da je srpska zajednica spremna na koaliciju i podelu odgovornosti ukoliko pred sobom ima zajedničke, opštedržavne ciljeve.

Ipak, Srbi i dalje imaju mnogo problema, od optužnica za ratni zločin do imovinskih potraživanja?

- Tih problema je zaista mnogo, mi smo pokušali da na sve njih ukažemo i rešimo ih.


Ali niste u tome uspeli?

- Ko god to kaže, ne govori istinu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online