Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 08.12.2011.
13:27
Đ. Barović - Vesti A

Srušili crkvu, grade vikendice

Malobrojni Srbi povratnici u Smoković kod Zadra ne mogu da spreče Hrvate da ne kradu kamene blokove sa pravoslavnog hrama Svetog Đorđa iz 16. veka.

KAKO ZAUSTAVITI KRAĐU: Rade Graovac
 

Na svega šest kilometara od Zadra nalazi se jedno od najstarijih srpskih sela u Dalmaciji, Smoković koje je pre rata brojalo oko 1.7000 stanovnika, a danas ih je, ako je verovati jednom od retkih mlađih povratnika, 60-godišnjem Radetu Graovcu - tek, kako kaže "70 živih grobova", staraca. Ostatak življa je uglavnom po Americi i Australiji...


Međutim, prirodni priraštaj je nešto što u ovom trenutku najmanje brine povratnike u ovo mesto jer ne vide rešenje kako da zaustave krađu kamena sa pravoslavne crkve Svetog Đorđa iz 16. veka.


- Da apsurd bude kompletan, crkvu su načele granatama hrvatske snage tokom rata, a pre godinu i po crkvu su "dotukli" arheolozi i konzervatori s obrazloženjem da bi je zaštitili od daljeg propadanja.

U međuvremenu im je nestalo novca, pa su otišli, ali od tada ne prođe nedelja, a da se gomila kamenih blokova ne smanji - priča Graovac, predsednik Crkvenog odbora i predsednik Srpske nacionalne zajednice na području opštine Zelenik, kojoj Smoković teritorijalno sada pripada.


- Te godine je potrošeno 10.000 evra za navodno raščišćavanje terena, a kako su korišćeni i bageri, oko crkve je stradalo i 17 grobova koji potiču takođe iz tog perioda, 15. i 16. veka - veli ogorčeno Graovac.

Ostaci crkve Svetog Đorđa

Centar Smokovića nekada su činili pošta, dom kulture, zadruga, fudbalski klub, škola u kojoj je predavao Dositej Obradović, ali od rata je sve to prekrivala divlja deponija. Povratnici su se ratosiljali đubreta i da bi sprečili da se ponovo baca postavili metalni kiosk s osnovnim potrepštinama za povratnike.


- Da nije bilo nekoliko hrvatskih veterana koji su jedno vreme živeli u selu i pištoljima sprečavali kamione sa đubretom, ovo selo bi se pretvorilo u ogromnu deponiju. Doduše, niko mi ne veruje ni da su Hrvati osnovnu školu razrušili tek osam godina od kraja rata i da su je rušili tri dana - kaže Graovac.


Donačelnik opštine Zemunik, 54-godišnji Dragan Daničić ironično dodaje da je dobra stvar oko te škole što ni jedno dete nije stradalo od urušavanja. A onda i objašnjava šalu jer se dečji smeh u Smokoviću poslednji put čuo 1993. godine kada su, posle akcije hrvatske vojske Maslenica, živi izbegli ka Srbiji i Bosni.


- Većina, skoro 80 odsto Smokovićana je sada u inostranstvu. Neka od te dece sada su već odrasli ljudi, pa dolaze na leto da se prisete detinjstva. Ostanu petnaest dana i odu - veli Daničić i dodaje da je hrvatska vlada obnovila oko stotinak kuća, ali i da su česti upadi lopova i krađe.
 

OGORČEN: Dragan Daničić

- Ovog leta su opljačkane tri kuće, prošlog isto tako...

Najstrašnije je što smo svi u selu bili ponosni što nije bilo ni ranjenih ni ubijenih Hrvata. A, ovako su nam vratili.


Graovac dodaje da ga ne boli toliko nebriga Hrvatske, jer je to i očekivao. Ali, ni u snu se nije nadao da bi i Srbija mogla da se ponaša slično.


- Prošle godine je u selu bio Aleksandar Vučić iz Srpske napredne stranke i ovim starcima obećao kule i gradove.

Pre mesec dana sam otišao do predsednika opštine Zemun Branislava Prostrana koji je iz te iste stranke i pri tom su njegovi iz Smokovića, samo da ga zamolim da nam kupi jedan kompjuter da bismo mogli da kontaktiramo našu dijasporu za pomoć.

Petnaest dana sam obigravao kao budala ispred njegove kancelarije, nije hteo da me primi. Obećao sam njegovoj sekretarici da ću tu bruku da objavim, ali se ni ona nije puno potresla zbog toga. Doduše, šta sam i mogao da očekujem od čoveka kome je Hrvatska obnovila kuću u Smokoviću, a da pri tom nikada i nije bila rušena - tvrdi ogorčeno Graovac. 

Naredba sa "vrha"

 

Dragan Daničić kaže da je lokalna škola srušena po direktnom naređenju tadašnjeg potpredsednika vlade Hrvatske, a da je neko prethodno shvatio da bi zidovi i podovi od mermernog kamena, mermerni lukovi na ulazu i stepeništu, bili odlični za vikendicu.
- Balkon škole je bio sav u mermeru. Samo od toga je neko mogao da se obogati - kaže Daničić.

 

Srušene kuće dijaspore

 

Na kući Dušana Rajčevića koji je izbegao u Kanadu i dalje se nalazi grafit "Srbožder", ali na većini drugih, dijasporskih kuća tih poruka nema, jer su mahom srušene do temelja.


- U jednom cugu su sravnjene kuće prvih komšija Danila Škopelje koji je u Australiji, njegovog brata Ljubomira koji je u Americi i Petra Relića koji živi u Nemačkoj. Kuću Čedomira Prostrena koji živi u Švajcarskoj niko nije dirao tokom rata, ali mu je zato 2004. neko ukrao ceo krov i izneo sve što je vredelo - priča Rade Graovac.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.12.2011. 13:35
Nakrali se dabogda, da im za nadgrobni spomenik ne usfalilo...
Četvrtak 08.12.2011. 13:58
Sta da ocekujes od naroda koji je pod nogama VATIKANA . NISTA dobrog u svom zivotu nisam cuo pozitivno od njih. U dva rata bili su fasisti, u oba slucaja Vatikan ih spasava, STEPINCA PROGLASAVA ZA SVECA. Pa sta da ocekujej od takve fasisticke drzave DRAGANE DANCICU? VATIKAN ih nije osudio ni 95- god. kada su izvrsili najveci egzodus - pomeli su Srbe iz KRAJINE! ONAJ KO IMA SILU ON JE I PRIMENJUJE! PS. D. DANCICU snalazi se!?
Četvrtak 08.12.2011. 17:55
Као што су разградили цркву, разградиће им се и држава, до последњег камена.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online