Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Nedelja 08.01.2012.
09:12
Srna A

Možda se BiH razbije na dve-tri države

Politički analitičar iz SAD Stiven Mejer istakao je povodom 20 godina postojanja Republike Srpske da još nisu napisana posljednja poglavlja raspada Jugoslavije, navodeći kao mogućnost i raspad BiH na dve ili čak tri države.

Posle završetka rata u BiH i potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. godine brojni politički lideri na Zapadu verovali su da će BiH vrlo brzo postati stabilna, multietnička, demokratska država. Zapadne sile, uglavnom SAD, Velika Britanija i Francuska, preuzele su vođstvo u čvrstom rukovođenju BiH ka tom cilju, piše Mejer u autorskom tekstu za novinsku agenciju Srna.

BiH opstaje usled velikog pritiska Zapada

''U velikoj meri, ponašanje i postupci Zapada nisu se razlikovali od zaštitničke dominacije koju su prema Balkanu vekovima provodili stranci. Zapad je dugo vremena Balkanu poručivao šta mora da učini ukoliko želi da bude smatran kao moderan, napredan i okrenut ka budućnosti. I, kao i u prošlosti, kada lideri i narod

Srpskoj trenutno bolje da ''trpi'' BiH

 

BiH postoji kao "odgovarajuće pakovanje" za Republiku Srpsku, jer trenutno je po Banjaluku bolje da "trpi" postojanje BiH nego da se proglašenjem nezavisnosti "krčka u međunarodnom loncu". Međutim, ukoliko i kada BiH ne bude više služila kao to "odgovarajuće pakovanje", postoji vrlo mala sumnja da će Banjaluka proglasiti nezavisnost. Ukoliko se to dogodi, Srpska se može pozvati na savjetodavno mišljenje koje je Međunarodni sud dao 2010. godine kojom je podržana jednostrano proglašena nezavisnost Kosova.

BiH nisu ispunjavali ono što je Zapad hteo od njih, zapadni lideri su za to okrivljavali lokalne političare'', stoji u Mejerovom tekstu.

Kao što su zapadni političari opisali, sve je teklo po planu u prvih nekoliko godina, ali je do neuspeha došlo, jer su se, kako to Zapad vidi, politički lideri u BiH pobunili protiv ''inteligentnih i dalekovidih'' politika Vašingtona, Londona i Pariza.

Realno, eksperiment BiH nikada nije funkcionisao dobro, jer je BiH, bar u onom delu koji je iskonstruisao Zapad, od početka bila veoma loša zamisao. "Ideja BiH" nikada nije imala podršku većine građana ili političkih lidera u BiH. Jednostavno, previše je etnički raznolika, isprekidana i neprirodna da bi bila uspešna. Kao rezultat toga, BiH u suštini ostaje fikcija koja preživljava zbog neprestanog pritiska sa Zapada i nesposobnosti ili odsustva volje lidera u BiH da konačno i zvanično rasformiraju BiH na njene konstitutivne delove.

Međutim, u praktično-funkcionalnom nivou, današnju BiH, za sve namene i svrhe, čine dve ili možda dve i po zemlje. Zvanični, slabi suverenitet i dalje je u Sarajevu, ali je stvarni suverenitet podeljen između Federacije BiH i Republike Srpske, dok je, možda određeni realni suverenitet, takođe, u hrvatskoj zajednici. Razlog zbog kojeg je bilo moguće toliko dugo biti bez Saveta ministara u Sarajevu je taj što ta institucija u suštini nema neke važnosti po živote građana etničkih zajednica.

Snažna socijalna, politička i ekonomska identifikacija Srba sa Republikom Srpskom, udružena sa odlučnim, nezavisnim i snažnim rukovodstvom, danas su dve najvažnije pokretačke snage u BiH. Federacija BiH je rastrgana sporovima između muslimana (Bošnjaka) i Hrvata, narušena je slabim političkim rukovodstvom, tradicionalno slabom ekonomijom i odsustvom ujedinjujućeg etničkog centrizma koji je prisutan u Srpskoj.

Ta suprotnost ne može biti veća i nije dobra po one na Zapadu i u BiH koji se drže ideje da BiH može biti jedinstvena, multietnička, funkcionalna država. Možda je najveća politička lekcija naučena na Balkanu u protekle dve decenije ta da nije neophodno ili je čak nepoželjno pokoriti se Zapadu, posebno u globalizovanom svetu 21. veka. To je lekcija koju Bošnjaci, ali ni Beograd nisu naučili. Poenta nije u neprijateljstvu prema velikim zapadnim silama, u stvari dobri odnosi su posebna prednost. Međutim, ono što je rukovodstvo Srpske naučilo je da se zdrav odnos sa obostranim poštovanjem ne zasniva na slabosti i podređenosti. Zasniva se na snazi, odlučnosti, politikama u kojima se ogleda lokalni interes i sposobnost reći "ne" Zapadu kada je to bitno učiniti tako.

Šta će biti sa BiH

Prema prvoj varijanti, BiH će nastaviti dalje, uglavnom kao i pre pet godina, sa podeljenim suverenitetom, uglavnom nerelevantnom centralnom vlašću i strukturom vlasti koja se uglavnom zasniva na etničkim zajednicama. U takvom sledu događaja, Srpska će nastaviti da se udaljava od Federacije BiH, preuzimajući više ovlašćenja, autoriteta i legitimeta u svoje ruke, kao što je to učinila u sudskom sistemu i odbacujući zakone koje je nametnuo visoki predstavnik. Time će centralna vlast ostati u Sarajevu, ali će postati manje efikasna i važna nego što je danas, pošto će Srpska konsolidovati veća ovlašćenja u Banjaluci.

Zapad će nastaviti da vrši pritisak na oba entiteta da potisnu nesuglasice i ustanove jedinstveniju, centralizovanu državu, mada će ovaj pritisak vremenom popustiti iz jednostavnog razloga što će BiH biti manje interesantna novim zapadnim liderima.

Prema drugoj mogućnosti, BiH će se formalnije raspasti usled razlaganja suvereniteta i nastanka dve ili možda tri države iz urušene zemlje. To je u potpunosti moguće, čak i verovatno da će vremenom BiH iz prve varijante biti transformisana u drugu varijantu. Da li će do toga i doći zavisiće od toga da li će vlast iz Banjaluke smatrati da je korisno održanje skoro fiktivne "države BiH". Ta odluka, sa druge strane, zavisiće od toga da li vlast iz Banjaluke veruje da je, i trenutno slaba unija sa Federacijom BiH, u interesu Srpske.

Bilo koja od mogućnosti biće još jedan korak u dugoj sagi raspada Jugoslavije, što je proces koji neće biti okončan sa BiH jer još moraju biti napisana i poslednja poglavlja.

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.01.2012. 09:26
СРЕЋАН ТИ РОЂЕНДАН НАЈДРАЖА И НАЈЉЕПША ДРЖАВО!!! Слава и хвала свим борцима што падоше за твоју одбрану!
Nedelja 08.01.2012. 10:41
zivela Republika Srpska Braco samo slozno i odlucno,onda vam ne mogu nista
Nedelja 08.01.2012. 10:07
Nebi njima ni 2-3 drzavice od bivse BiH bile dugo po volji! Ako ikako mognu, i nadju pogodne ljude u politickom vrhu, razbucace oni BiH i po kantonima, pa ce je lakse bagra moci privatizovati i prodati teritorije! Boli Amerikance i ostale bas ona stvar za nas i nasu bivsu ili danasnju Republiku, ma kako mi u n joj zivjeli, i ma kako se zvala! Oni (Amerika & Co.) svoj krajnji cilj jos nisu postigli!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online