Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 09.01.2012.
12:56 >> 15:54h
RTS A

Dve decenije Republike Srpske

Služenjem svete arhijerejske liturgije i slavskim obredom u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci počelo je obeležavanje Dana i krsne slave Republike Srpske - Svetog arhiđakona Stefana. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je RS dala srpskom narodu u BiH "zavet da će živeti kao slobodni i dostojanstveni ljudi". Svečanosti prisustvuju predsednik Srbije Boris Tadić i srpski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Liturgiju u Sabornom hramu služio je patrijarh srpski Irinej, kome je ovo prva poseta Banjaluci. Patrijarh Irinej rekao je u besedi da RS slavi svoj praznik "svedočeći veru pravoslavnu i sveto ime srpsko". Irinej je blagoslovio "sve one koji vode srpski narod", jer to, kako je rekao, "nije lako u ovim teškim vremenima", prenosi Radio-televizija Republike Srpske.

Svečanosti prisustvovali državni vrh Srpske i Srbije
 


Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je u Palati Republike predsednika Srbije Borisa Tadića Ordenom Republike Srpske na lenti. Ordenom Republike Srpske na lenti odlikovani su i bivši predsednici RS Rajko Kuzmanović, Dragan Čavić, Mirko Šarović i Nikola Poplašen.


Orden je dodeljen i Njegovom visokopreosveštenstvu mitropolitu dabrobosanskom Nikolaju, episkopima zvorničko-tuzlanskom Vasiliju, banjalučkom Jefremu, bihaćko-petrovačkom Hrizostomu, zahumsko-hercegovačkom i primorskom Grigoriju i umirovljenom episkopu zahumsko-hercegovačkom Atanasiju.


Ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan Narčenko uručio je Dodiku Orden Družbe, kojim ga je odlikovao predsednik Rusije Dmitrij Medvedev.

Dodik: RS - zavet da ćemo živeti slobodno i dostojanstveno

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je RS dala srpskom narodu u BiH "zavet da će živeti kao slobodni i dostojanstveni ljudi".


Podsećajući na istorijski kontekst u kojem je 9. januara 1992. godine proglašena Republika Srpska, na početak rata u BiH, kao i na potpisivanje Dejtonskog sporazuma, Dodik je upozorio da srpski narod u BiH ni danas "nema prava da bude naivan i neoprezan".


 

"RS je neprocenjiva vrednost za sve njene stanovnike, jer su u nju ugrađeni životi boraca i civila, najčešće nemoćnih, koji su stradali od zločinaca, kao što su i drugi stradali od zločinaca iz srpskog naroda", kazao je Dodik na svečanoj akademiji povodom Dana republike i krsne slave RS – Svetog arhiđakona Stefana.
 

On je istakao da svi koji su počinili zločine moraju za njih da odgovaraju, upozoravajući da "ne sme biti selektivne pravde, montiranih optužnica i iznuđenih priznanja, kako to sada radi Tužilaštvo i Sud BiH".
 

"To da su žrtve samo na jednoj strani, a na drugoj strani samo zločinci - to je cilj onih koji RS proglašavaju genocidnom tvorevinom. Na tu laž prekrajanja stvarnih događaja nikada nećemo pristati", poručio je Dodik.
 

On je kritikovao i delovanje visokih međunarodnih predstavnika u BiH, koji su, kako je rekao, radili na razgradnji Dejtonskog sporazuma, pokušavajući da ojačaju centralnu vlast u Sarajevu.
 

"Naša politika i stav su - samostalna RS u dejtonskoj BiH. To je i legalno i legitimno. Na drugoj strani, oni koji krše Dejtonski sporazum, moraju se zapitati kuda to vodi", naglasio je predsednik RS.
 

Navodeći da BiH za Srbe "nije tesna", Dodik je kazao da RS želi uspostavljanje funkcionalne države koja bi bila servis dva entiteta i kantona.
 

On je poručio da RS želi dobre odnose sa zemljama u regionu, EU, Rusijom i SAD, ističući punu podršku Srbima na Kosovu i nastojanju Srbije da sačuva u situaciji kada su "interesi moćnih iznad međunarodnog prava i pravde".
 

Dodik je još rekao da EU jeste mesto kojem teži i RS, ali pod uslovom da zadrži svoj nacionalni, verski i kulturni identitet.  Prisustnima na svečanoj akademiji obratio se i režiser Emir Kusturica.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.01.2012. 13:24
Zivjela Republika Srpska!!!Svim Pravoslavcima koji danas slave Svetog Stefana..srecna Krsna Slava i svako dobro!
Ponedeljak 09.01.2012. 13:02
РЕПУБЛИКА СРПСКА моја ОТАЏБИНА! www.youtube.com/watch?v=C-dcAMl-Eis
Ponedeljak 09.01.2012. 14:52
SRBkinjama i SRBima u Republici SRBskoj 20. rodjendan nase drage Republike SRBske.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online