Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Subota 10.03.2012.
07:27
rts rs A

Albanci tuku makedonsku decu!

Novi incidenti između Makedonaca i Albanaca u Skoplju i Tetovu. Sinoć je pretučeno troje dece makedonske nacionalnosti. Više od 40 povređenih u 25 incidenata. Stučnjaci strahuju da građani ne počnu da se samoorganizuju.

Sinoć oko 19 časova na obali u gradskom parku u Skoplju četiri osobe albanske nacionalnosti pretukle su troje maloletne dece makedonske nacionalnosti

O incidentima je juče vanredno raspravljao parlamentarni Komitet za odnose među zajednicama.


Ministarka za unutrašnje poslove Gordana Jankulovska informisala je da je od Nove godine registrovano 25 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, najviše u Skoplju, da je 40 osoba napadnuto, od kojih je 38 povređeno, a pripadnici su svih etničkih zajednica.


"Uhapšene su osobe za koje su sumnja da su učestvovale u neredima. Očekujemo da ćemo po završetku pravne procedure podići krivičnu prijavu i predmet predati drugim nadležnim institucijama", rekla je Jankulovska.


Članovi Komiteta iz opozicione stranke Albanaca DPA napustili su sednicu nakon žustre rasprave sa članovima tog tela iza vladajućih stranaka. Kako su rekli, ne žele da učestvuju u maskaradi i optužili su vladajuće stranke da su odgovorne za incidente.

Deca su pretučena metalnim šipkama, javlja makedonska televizija. Dvoje dece je pretrpelo teške povrede.

Ulični sukobi Albanaca i Makedonaca u kojima je već povređeno nekoliko desetina ljudi nastavljeni prošle noći u Skoplju i Tetovu. Isprebijano nekoliko osoba, kamenovani autobusi. Političari pozivaju na razum.

Posle sukoba, usledila je brza reakcija političara, premijer Nikola Gruevski i lider DUI-a Ali Ahmeti uputili su javnosti umirujuće poruke, održan je niz hitnih sednica državnih organa, a najvljene su i vanredne sednice najviših organa kaoalicionih partnera u vladi.

Stručnjaci upozoravaju da političari ne bi smeli da incidente posmatraju izolovno, da se ne bi desilo da počinioci uđu u „spiralu" etničke osvete.

Stručnjak za bezbednost Vladimir Pivovarov uporio je da ponavljanje incidentata u kojima učestvuju Makedonci i Albanci treba da bude ozbiljan signal institucijama, jer takve iskre mogle bi da izazovu i - požar.

„Stoga se ovaj problem mora hitno rešavati na državnom nivou, jer je očigledno da se incidenti prenose sa jedne osobe na drugu, sa jednog mesta u drugo, iz Skoplja u neki drugi grad u Makedoniji. Političari moraju da odu među narod i da imaju ključnu ulogu u rešavanju ovih problema", rekao je Pivovarov, dodavši da počinioci sukoba moraju odmah biti pozvani na odgovornost.

Dnevnik piše da se incidenti moraju da tumače i u širem regionalnom kontekstu, odnosno kroz prizmu referenduma na Kosovu, priča o velikoj Albaniji, ali i kroz preimenovanje ulice Skoplju.

Za politikologa Alberta Muslijua, incident u autobusu, u kojem su deca pretučena od strane maskirane grupe, jeste nešto što najviše zabrinjava od kako je Makedonija stekla nezavisnot.

"Takvi događaji ne samo da šire strah, već što je još važnije, slabe poverenje u sistem. Ako se to dogodi, građani će početi da se samozaštićuju, a to je najgora faza predincidentne situacije u zemlji, koja se teško može kontrolisati, objašnjava Musliu.

Od sinoć, zabeleženo je još nekoliko incidenata u Skoplju i Tetovu.

Proteklih dana u Skoplju i Tetovu se dogodio niz incidenta u kojima su se u autobusima javnog prevoza sukobljavali Albanci i Makedonci.
 

U prvom talasu, grupa mladih u autobusu izazvala sukob u kojem je povređeno pet osoba, među njima i jedna žena. Nekoliko sati kasnije, u naselju Čair, u kojem žive uglavnom Albanici, povređeni su mladić i devojka, a napadnut je i vozač, koji se suprostavio napadačima.

Serija incidenata okončana je napadom čak 18 nasilnika na jedan autobus gradskog prevoza. Sukobi su se preneli u Tetovo, gde su dva Albanca napala trojicu Makedonaca.

POVEZANE VESTI

Subota 10.03.2012. 08:26
Priznavsi Kosovo, Makedonci su sami sebi "zakuvali corbu"... Puno srece "braco" Makedonci, trebace vam!
Subota 10.03.2012. 09:15
Најбољег савезника,србе,македонци су отписали признавајући Косово и Метохију.Сада им следи Божија казна.Македонију ће шиптари сигурно поделити.Прошли пут то им није пошло за руком јер су македонци имали безрезервну подршку Србије која је била војно присутна у том сукобу.
Subota 10.03.2012. 11:56
NIsta se ne desava bez predhodno umisljeno scenarijo.A ovi siptari napadaju samo tamo gde ne mogu da im uzvrate.Makedonci sve to gledaju i trpe...ali vec je kasno,znam iz sigurnih izvora da se sada i Makedonci organizuju i uzvratice im "debelo".Na zalost "scenarijo" je bas to,to i zele,da mi uzvratimo.Ali kad te stave u cosak nemas gde,moras da se branis.Pre 10-ak dana u Gostivar cetiri siptara su poceli raspraviju u vezi parkinga sa jednim Makedoncem.Nisu znali da je policajac.(oni tako samo znaju,4 na 1) napali ga a on je izvukao sluzbeni pistolj pucao dva put u vazduh da ih predupredi,ovi su produzili da ga napadaju.Sta je mogao nego da se brani,ubio je dvoje od njih.Posle se sam prijavio
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online