Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Ponedeljak 12.03.2012.
06:33
Vestionline A

Republika Srpska ne želi Vrhovni sud BiH

Republika Srpska nikada neće dati saglasnost da bude formiran vrhovni sud BiH, jer je cilj svake priče o navodnoj potrebi za postojanjem ove pravosudne institucije samo centralizacija i unitarizacija sudske vlasti, saglasni su pravni stručnjaci i političari iz Republike Srpske.

Reagujući na izjave predsednice Suda BiH Meddžide Kreso da bi osnivanje apelacionog suda BiH moglo biti jezgro za formiranje vrhovnog suda BiH, oni su ocenili da su ovakvi stavovi neprihvatljivi za Srpsku, piše "Fokus".

Predsednik Advokatske komore Republike Srpske Jovan Čizmović rekao je da svako ima pravo na želje, pa tako i Meddžida Kreso.

Foto: Ilustracija

"To je pokušaj da se operacionalizuje jedne politike koja se vodi na nivou Federacije BiH, a to je da se ostvari proces centralizacije kada je u pitanju sudska vlast. To je negacija sudske vlasti i njene organizacije u entitetima koja počiva na Dejtonskom sporazumu, odnosno Ustavu Republike Srpske i Ustavu Federacije BiH. Njene izjave da je formiranje apelacionog suda BiH jezgro za osnivanje vrhovnog suda BiH razumijem kao njeno protivljenje da se formira apelacioni sud", objasnio je Čizmović.

On smatra da je suština ovakvih stavova predsednice Suda pokušaj da se odustane od ideje o formiranju apelacionog suda, jer ona tada postaje samo predsednik prvostepenog suda. U slučaju formiranja apelacionog suda, kaže Čizmović, predsednik Suda BiH ne bi više imao ingerencija na rad i funkcionisanje apelacionog suda, kao što sada Kreso apsolutno ima ingerencije na Apelaciono odeljenje Suda BiH.

Pravni ekspert i poslanik DNS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Petar Kunić rekao je da Srpska ne prihvata ovake predloge oko formiranja vrhovnog suda BiH.

"Meddžida Kreso živi u velikim iluzijama ako misli da može doći do osnivanja vrhovnog suda. Srpska je veoma nezadovoljna radom pravosuđa na nivou BiH, jer se pravosuđe BiH pokazalo kao nepravedno i pristrasno. Sve to zahteva korenite promene", kaže Kunić i dodao da predsednica Suda ne bi trebalo da zastupa političke stavove.

Ugledni pravni stručnjak Miroslav Mikeš rekao je ranije da je Ustavom BiH kao jedini sud na nivou BiH predviđen Ustavni sud BiH.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.03.2012. 09:46
Tako se i bori za svoje. Jednostavno im reci "Sikter peksijani". Naravno u pogodnoj formi, sustina je to. Dok je Turska bila zvali su se Turcima, iako nisu nikad jezik znali. Pa onda hrvatsko cvijece, pa muslimani, pa onda Muslimani (sa velikim 'M'), pa sad Bosnjaci. Sve su samo da ne priznaju da su bivsi Srbi.
Subota 31.03.2012. 22:42
Никад ЕУ....
Subota 31.03.2012. 22:44
Косово је Србија...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online