Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.03.2012.
12:52
Beta A

Za Pukanićevo ubistvo 148 godina zatvora

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je presudu šestorici članova grupe koja je organizovala i izvela ubistvo novinara i suvlasnika lista Nacional Iva Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića oktobra 2008. u Zagrebu, piše danas "Jutarnji list".

Robert i Luka Matanić na suđenju u Zagrebu

Pozivajući se na neimenovane izvore iz suda, list navodi da je Vrhovni sud potvrdio dosad najveću kaznu za organizovano ubistvo u Hrvatskoj, s tim da oni neće biti u zatvoru 150, nego 148 godina, što je jedina razlika u odnosu na prvostepenu presudu.

Prvooptuženom Robertu Mataniću (33) Vrhovni sud je potvrdio 33 godine zatvorske kazne. Luki Matanić (28) kazna je smanjena sa 16 na 15 godina, a ista odluka doneta je i u slučaju Amira Mafalanija (30). Željku Milovanoviću (46) potvrđena je maksimalna zatvorska kazna od 40 godina zatvora, a Bojanu Guduriću (31) potvrđena je kazna zatvora od 30 godina. Slobodan Đurović osuđen je na 15 godina zatvora.

Odlukom Vrhovnog suda svi pritvoreni ostaju u zatvoru, a u najboljem slučaju 58-godišnji Đurović može da traži da kaznu nastavi da izdržava u Crnoj Gori, piše "Jutarnji list".

Vrhovni sud je početkom februara održao sednicu na kojoj su razmatrane žalbe na prvostepenu presudu šestorici osuđenih za ubistvo Pukanića i Franjića, ali tada nije rečeno kada će odluka biti objavljena. Žalbe na presudu Županijskog suda u Zagrebu iz novembra 2010. uložili su i tužilaštvo i odbrana osuđenih.

Iako su šestorica osuđeni na ukupno 150 godina, do kraja suđenja na prvostepenom sudu u Zagrebu nije otkriven motiv ubistva ni krajnji naručilac. Sud nije prihvatio navode iz optužnice da iza ubistva stoji zločinačka organizacija, pa se tužilaštvo žalilo.

Ivo Pukanić i Niko Franjić ubijeni su 23. oktobra 2008. u podmetnutoj eksploziji u dvorištu zgrade Nacionala u centru Zagreba.

Prema optužnici, Robert Matanić je okupio zločinačku grupu, a zbog pomaganja osuđeni su Luka Matanić i Amir Mafalani. Željko Milovanović osuđen je kao neposredni izvršilac ubistva i osuđen je u odsustvu. Bojan Gudurić je osuđen jer je iz zasede trebalo da puca na Pukanića ako eksploziv zataji, a Slobodan Đurović zbog optužbi da je bio veza između ubica i Sretena Jocića, kome se u Beogradu sudi da je za Pukanićevo ubistvo platio 1,5 milion evra.

U Beogradu se za isti zločin sudi i Željku Milovanoviću i Milenku Kuzmanoviću.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online