Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 26.03.2012.
19:51
Beta A

CG: SPC traži pomoć međunarodnih institucija

Eparhijski savet Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve saopštio je danas da će možda zatražiti pomoć međunarodnih institucija ako u Crnoj Gori bude nastavljena praksa odbijanja zahteva za privremeni boravak sveštenika bez crnogorskog državljanstva.

Manastir na Cetinju

Savet je apelovao na crnogorsko Ministarstvo unutrašnjih poslova da "prekine nezakonitu praksu" odbijanja zahteva za privremeni boravak "nekoliko desetina sveštenika i monaha" bez državljanstva Crne Gore.

"Ukoliko se nastavi ovakav progon crkve, nije isljučeno da će Mitropolija zatražiti pomoć od međunarodnih institucija za ljudska prava", navodi se u saopštenju sa sastanka najviših crkvenih tela Mitropolije.

Iz crnogorske vlade ranije je u više navrata saopšteno da je neophodno da se Mitropolija crnogorsko-primorska registruje na teritoriji Crne Gore kako bi njeni sveštenici, bez državljanstva, dobili dozvolu za boravak.

Mitropolija odbija da se registruje, takav stav crnogorskih vlasti karakteriše kao "ucenu" i ocenjuje da je insistiranje na registraciji po postojećem Zakonu o položaju verskih zajednica iz 1977. godine "nezakonito, jer je taj akt izričit da se takva evidencija ne traži od tradicionalnih crkava, već od novoformiranih verskih zajednica".

Eparhijski savet Mitropolije crnogorsko-primorske saopštio je i da očekuje od crnogorske vlade da što pre pripremi i zaključi "temeljni ugovor" sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori, "u istom obimu i sadržaju prava", kao što je to urađeno sa Rimokatoličkom crkvom i Islamskom i Jevrejskom zajednicom.

Najviša crkvena tela Mitropolije zahtevaju od vlade da ugovor sa SPC-om ne "diskriminiše" tu crkvu u odnosu na pravni položaj koji su dobile ostale verske zajednice u Crnoj Gori.

Vlada Crne Gore potpisla je 2011. godine temeljni ugovor s Vatikanom, a krajem januara sporazumima je precizirala položaj Islamske i Jevrejske zajednice.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.03.2012. 20:08
bolje da pozovu 33% srba u C.Gori i onih jos 15% sto ne smeju reci da su sri jer rade u drzavnim sluzbama na proteste do odlaska antisrpske vlasti.
Ponedeljak 26.03.2012. 20:02
od kojih medjunarodnih prava kad nas skoro niko ne voli jedino mogu rusi i kinezi da nesto pomognu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online