Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 17.04.2012.
13:04
J. L. Petković - Vesti A

U Makedoniji nije rat, al' kao da jeste

Od rata je Makedonija prilično daleko, ali je politička zategnutost velika. Srbi u takvoj situaciji uvek imaju razloga da strahuju jer žive na rubnim područjima, a deo u enklavama. Siguran sam da će počinioci monstruoznih ubistava biti uhapšeni, a da li je reč o etnički motivisanim zločinima ne mogu da potvrdim, osim da za tako nešto izvučem zaključke iz ponašanja medija, političara i velikog angažovanja stranih ambasada, kaže u razgovoru za "Vesti" Ivan Stoilković, predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji.

Ivan Stoilković, predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji
 

Hoće li ubice petorice Makedonaca uskoro biti uhapšene? Da li je reč o etnički motivisanim zločinima?
- Najbitnije je da počinioci budu uhvaćeni. Ovi zločini su strašni. Tako svirepa ubistva nisu se događala ni za vreme rata. To je van svake pameti, zdrav razum ne može da dokuči zašto bi neko tako nešto počinio. Ne znam da li je reč o etničkim ubistvima, ali o tome postoje indicije i u izveštavanju medija, ponašanju političara i velikom angažovanju stranih ambasada. Sve to navodi na razmišljanja da je ipak reč o etničkoj pozadini.
 

Obeležili Vaskrs

- I ove godine Srbi su tradicionalno išli na liturgije u srpskim hramovima. Iako je padala kiša, na bogosluženja je došao veliki broj ljudi - kaže Stoilković.

Nakon svirepih ubistava, mnogi su komentarisali da je Makedonija na ivici međuetničkog rata. Da li je to tačno?
- Makedonija je od rata prilično daleko, ali je politička zategnutost ogromna. Veliki je uticaj međunarodne zajednice. Ovakvi događaji doprinose stvaranju atmosfere lova na veštice, te prema tome i do političke destabilizacije do koje je veoma lako doći. Opet, ne verujem da će doći do oružanih sukoba, ali će politička atmosfera biti kao da je baš takvo stanje.


Imaju li Srbi razloga za strah u ovakvoj situaciji?
- Srbi, kao i svi drugi građani Makedonije imaju razloga da strahuju, mi posebno jer smo manjina koju u takvim okolnostima čeka život u enklavama. Neki misle da je taj moj stav preoštar, a ja smatram da se niko u Srbiji, Makedonijom i položajem Srba u Makedoniji ne bavi ozbiljno.
 

Ozbiljna tema

Teško je objašnjavati ljudima koji ne žele da rade svoj posao, da je Makedonija ozbiljna tema. To je, objektivno, vrlo ozbiljno političko i geopolitičko područje. O činjenici da se ogroman uticaj Amerike na Kosovu preliva i na nas da ne govorim - podseća sagovornik "Vesti".

Koleginica, poslanik u Sobranju Makedonije, nedavno Vam je poručila da se selite na Kosovo jer ste skrenuli pažnju na to da se Kameni most u Skoplju zove Dušanov most?
- To je bilo pre izbora, i atmosfera je bila napeta. Hteo sam da ih upozorim da prestanu s falsifikatima, da ne mogu izbrisati istoriju i da se Kameni most, između ostalog zove i Dušanov most, kako ga dobar deo stanovništva i zove. Nisam ni slutio da će žena tako da skoči na mene i da izgovori sve. Poručila mi je da se odselim na Kosovo, ali poruka je politički glasila da idemo tamo gde Srbima nema života. Napad je usledio od stranke bivših komunista, koji su verovatno bili ljuti što nismo hteli sa njima u koaliciju.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.04.2012. 13:15
ministarka policije makedonije je izjavila da postoji mogućnost da je ubistvo NARUČENO a da su žrtve NASUMIČNO "izabrani" makedonci - s tim što je 5. žrtva (čovek koji se tu slučajno zatekao) samo NESREĆNO stradao... ako je ovo tačno - onda da se spremimo za nove sukobe? bivša braćo - IZDALI ste - sad "uživajte"...
Utorak 17.04.2012. 13:29
Za onog ko imalo razmišlja svojom glavom, čovek je sve rekao sledećim rečima: "Ne znam da li je reč o etničkim ubistvima, ali o tome postoje indicije i u izveštavanju medija, ponašanju političara i velikom angažovanju stranih ambasada. Sve to navodi na razmišljanja da je ipak reč o etničkoj pozadini." Sve je rečeno: i ko je uradio i ko je umešan i na kraju kome je sve to u interesu. Živi bili pa ponovo čitali neki drugi Vikiliks.
Utorak 17.04.2012. 14:23
Rat, kao kategorija resavanja sukoba izmedju naroda ili drzava vojnim putem, moze da izbije u delicu sekunde.Kako ti, mislioce, znas da ste vi tamo udaljeni godinama od te sekunde?Daleko bilo rata i ko ga voli nek mu je u kuci ali niste svesni trenutka vi tamo dole.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online