Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 24.04.2012.
14:10
M. Roknić - Vesti A

Laži i u udžbenicima

Jasenovac u aprilu postao je tradicionalno okupljalište hrvatskog državnog vrha. Tako je bilo i u nedelju na komemoraciji održanoj povodom obeležavanja 67-godišnjice proboja poslednjih logoraša iz tog ustaškog koncentracionog logora. Trojica najviše rangiranih hrvatskih političara - predsednici države, parlamenta i Vlade, Ivo Josipović, Boris Šprem i Zoran Milanović, poručili su kako je upravo Jasenovac mesto na kojem se uvek iznova moramo podsećati na užasne zločine koji su se tu dogodili u ime nacije, te stalno ponavljati kako fašističke ideje u Hrvatskoj više nikada neće proći.

MALI POMAK, ALI NEDOVOLJAN: Ivo Josipović
 

Dodik: Istina na videlo


Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će Srpska odavati počast svim stradalim u svim ratovima na ovim prostorima jer želi da bude deo civilizovane zajednice posvećene miru i razvoju, koja sa drugima na ovim prostorima živi i radi uz međusobno uvažavanje.

 

Obraćajući se prisutnima na komemorativnom skupu održanom povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, Dodik je rekao da se "danas mora rehabilitovati istina ne da bi nekome činili zlo ili pravila neka nova priča, već da bi se podsetilo na ono što se desilo".


Ploča za nezaborav


Postavljanjem mermerne ploče stradalim žrtvama, ozvaničen je početak radova na realizaciji programa uređenja Spomen područja Donja Gradina. Šef Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Arije Livne rekao je da ova ploča neće biti ploča zaborava i da će učiniti sve da žrtve nikada ne budu zaboravljene. On je, između ostalog, naglasio da Republika Srpska i Srbija treba da budu garancija srpskom narodu da se ono što se desilo nikada više neće dogoditi.

Hrvatski zvaničnici tako barem jednom godišnje na tom ustaškom stratištu izgovore reči koje bi trebale da budu hrvatska svakodnevnica. Priznao je to i Ivo Josipović, kada je rekao da "u školskim udžbenicima ni danas nije napisana puna istina o Drugom svetskom ratu", naglasivši da upravo državno rukovodstvo to može da promeni.


Jasenovački logor i žrtve koje su u njemu stradale predmet su licitiranja i relativizovanja a poimenični popis ubijenih, njih 82.000, postao je zvanični i opšte prihvaćeni broj ukupno stradalih u Jasenovcu, iako je Zemaljska komisija Hrvatske tvrdila da se broj žrtava kreće između 500.000 i 700.000. Josipovićevo upozorenje svakako ne deluje podsticajno za hrvatske istoričare, koji su to poglavlje arhivirali, prihvatajući poimenični popis žrtava kao konačan. A on, u poređenju sa naduvanim "blajburškim žrtvama", i ne deluje strašno.

Pred simbolom Jasenovca, kamenim cvetom Bogdana Bogdanovića, prigodan govor održao je i hrvatski premijer Zoran Milanović. I on je naglasio da glavni zadatak ovakvih okupljanja nisu politički govori, već da deca u školskim udžbenicima istorije uče šta se stvarno dogodilo i da spoznaju istinu.


Međutim, u tim udžbenicima teško da će se naći i reč od onoga što je u nedelju u Jasenovcu rekao predsednik Hrvatskog sabora Boris Šprem: da je jasenovački logor bio logor smrti i da ustaški pokret nije bio u interesu naroda i Hrvatske.

"Dok su na temelju verske i nacionalne pripadnosti pripadnici ustaškog režima ubijali svoje dojučerašnje komšije, pravdali su to odbranom hrvatskog naroda, kojem upravo takvim zločinima i politikom nije nikada nanesena veća sramota", rekao je Šprem.


I on je tu sramotu relativizovao na licu mesta, ističući da su podaci o više od 80.000 ubijenih, od kojih 20.000 dece, zastrašujući, ali da su to podaci koje danas u Hrvatskoj "niko ne može osporavati i negirati". 

POVEZANE VESTI

Utorak 24.04.2012. 14:41
USTASE NI MRTVIMA NEDAJU MIRA!!!NACIZAM JE U HRVATSKOJ UVEK IMAO PLODNO TLO,I SAD TAMO CVETA!!!NE ZABORAVIMO USTASKE ZLOCINE I GENOCID NAD SRPSKIM NARODOM!!!
Utorak 24.04.2012. 15:38
NDH i dalje zivi...ustashe i dalje rade po svome..KAD STE TAKO DOBRI I SAMOKRITICNI STO NE ISPRAVITE GRESKU I NEODSTAMPATE UDZBENIKE SA PRAVOM ISTINOM.... NEKA JE LAKA ZEMLJA SVIM MUCENICIMA POBIJENIM U NDH I SLAVA IM...NE SMIJEMO I H NIKADA ZABORAVITI
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online