Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 01.05.2012.
19:25
Beta A

"Mitropolija je stvorila Crnu Goru"

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohije sugerisao je danas vlastima Crne Gore da državu registruju kod crkve.

Nek' se Đukanović registruje, a ne mi, poručio mitropolit Amfilohije

Amfilohije je posle liturgija u Manastiru Svetog Dimitrija kod Danilovgarada za slavskom trpezom kazao da se "moli bogu da prosvetli" lidera vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića jer on i "njegova vlast progone crkvu i traže od svete, drevne crkve svetosavske da se registruje", saopštila je Mitropolija.

Crnogorske vlasti traže od Mitropolije crnogorsko-primorske SPC da se registruje u Crnoj Gori kao verska zajednica i ukazuju da je to način rešavanja statusa sveštenika te crkve koji nemaju državljanstvo, a borave na teritoriji Crne Gore. Mitropolija odbija da to učini i poziva se "ima viševekovni crkveni i pravni kontinuitet i subjektivitet" u Crnoj Gori.

Mitropolije je takođe u više navrata saopštila da registracija SPC nije moguća jer za to "ne postoji pravni osnov" u Zakonu o pravnom položaju verskih zajednica iz 1977. godine koji, u interpretaciji Mitropolije, traži registraciju samo novoosnovanih verskih zajednica.

Amfilohije je zato danas kazao da bi "bilo normalnije" da on, kao mitropolit, zatraži od Đukanovića i njegovih saradnika da se registruju jer je Mitropolija "stvorila" državu Crnu Goru.

"Ako ne želi da se registruje, neka ne ponižava Crkvu", poručio je Amfilohije Đukanoviću i crnogorskoj vlasti.

Mitropolit je izrazio nadu da će ilider DPS i bivši premijer "primiti sveto krštenje, kao što su bili kršteni svi njegovi preci, pa će i on rasmišljati o crkvi na način na koji su razmišljali ono koji su stvarali Crnu Goru".

POVEZANE VESTI

Utorak 01.05.2012. 19:28
Не вреди да апелујеш на просвећење Мила, кад он слави Јосипа Радника....
Utorak 01.05.2012. 20:01
Па господин Амфилохије је потпуно у праву јер баш он је био главни, из сенке, савезник Мила и компаније му за стварање ове монтенегрино творевине. Тачно је Амфилохије, створио си државу Црну Гору цепајући биће српског народа али ту ниси стао већ си својим столовањем у Београду и злоупотребом покојног Патр.Павла и садашњег Иринеја уз помоћ Буловића и Атанасија створио хаос у СПЦ. Ниси ти митрополит већ оцеубица и братоубица! Где ти је брат Валдика Артемије, Амфилохије Кајине?
Sreda 02.05.2012. 10:12
...MILO LOPOVE,NE DIRAJ NAM POPOVE!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online