Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 28.05.2012.
14:03
Nezavisne novine A

Mafija švercuje pse iz BiH u Evropu

Organizovane grupe švercuju pse iz Bosne i Hercegovine u zemlje zapadne Evrope, najčešće u Nemačku, pod izgovorom da će tamo biti udomljene. Međutim, brojni dokazi ukazuju da životinje budu zloupotrijebljene u medicinske svrhe, korišćene za testiranje oružja ili izradu krzna.

Šverc se odvija pod parolom udomljavanja pasa

Sagovornici "Nezavisnih", upućeni u ovu problematiku, ističu da je reč o međunarodnom kriminalu, a da je posle šverca drogom i oružjem najisplativije krijumčarenje životinja. "Posao" funkcioniše tako što u BiH skupljaju pse pod izgovorom da će biti udomljeni, a onda ih preuzmu šverceri i u evropskim zemljama prodaju po vrtoglavo visokim cenama.


Po internet forumima se navodi da je slična pojava zastupljena i u drugim balkanskim zemljama, a forumaši ovu pojavu nazivaju "animalističkom prostitucijom".


"Princip je: Ja tebe toliko volim da neću dopustiti da te niko bije, al' ću zato da te prodam dobro... Pse ilegalno prevoze preko granica Srbije, Hrvatske, Rumunije, Bosne..., za Nemačku, Austriju, Švajcarsku i Holandiju, i tamo se smeštaju dok se ne nađe kupac, a zatim se novac stavlja u džep nekolicine uključenih u 'biznis'", piše na jednom od foruma.

Izvor "Nezavisnih" tvrdi da ljudi iz zapadnih zemalja ovde imaju svoje asistente, koji u BiH "iz dobrih namera" pokupe pse jer im žele pomoći, ali nemaju uvid u to šta se na kraju desi. Dodaje da se za oko 10.000 pasa, koji su izvezeni iz BiH u zapadnu Evropu, izgubio svaki trag.


Psi na zapadnoevropskom tržištu dostižu visoke cene, a koriste se za testiranje moći oružja, ili za testove pri proizvodnji šampona i sličnih kozmetičkih sredstava.

"To o čemu govorite je istina, i to je najgori oblik poslovanja. Zapadni azili su puni životinja i šta će njima psi iz BiH, Srbije, Hrvatske? Koriste se, primera radi, za testiranja prilikom proizvodnje šampona. Eksploziv testiraju na njima. To funkcioniše tako što se određeni broj životinja postavi na prostor i onda se testira vatrena moć novog pištolja ili automatske puške", pojašnjava Dragomir Mijić, predsednik Društva za zaštitu životinja NOA iz Banjaluke.


Saznanja "Nezavisnih" potvrdio je i Zekerijah Alagić, direktor Veterinarske stanice Bihać, koji kaže da su mu stizali mejlovi u kojima se ukazuje na šverc psima.
 

"Strašno je to što se dešava! To je istina i mi smo se ogradili od takozvanih udruženja kojima ne znamo krajnje namere, koja odvode tamo pse i prodaju ih. Ta mafija je prejaka i to je ogroman biznis! Iživljavaju se nad životinjama, toga ima puno", naglašava Alagić.


Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, kaže da tokom prošle i pretprošle godine, prema podacima UIO, nije bilo izvoza pasa. Tu instituciju, međutim, demantuje članak objavljen pre tri meseca u jednom dnevnom listu, a u sklopu kojeg se aktivisti jednog udruženja hvale kako su prošle godine iz BiH izvezli čak 800 pasa.

Sve se završava na Internetu

 

  • Evropski azili pretrpani, ali se tamo transportuju i psi sa naših područja
  • Dogovor o kupoprodaji se često uspostavlja posredstvom online oglasa, gde ne ostaju "tragovi" za istragu
  • Na forumima piše da jedan nemački "partner" godišnje iz BiH "udomi" 200 životinja
  • Nude se ogromne cifre po jednom psu, a ne traži se fotografija, već, očigledno, može da posluži "bilo kakva" životinja
Ponedeljak 28.05.2012. 14:09
Stravično ! Jadni psi...
Sreda 30.05.2012. 07:52
Jadni psi, em svima smetaju, em preko njih beskurpulozno zarađuju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online