Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 16.06.2012.
04:08
D. Lj. Joksić - Vesti A

Kako je Prometej obukao gaće?

Skulptura obnaženog mitološkog junaka Prometeja postavljena u parkiću u centru Skoplja, preko puta makedonskog parlamenta, dobila je - gaće. Opština Centar je prinudila autora, poznatog skulptora Tometa Adžijevskog, da naknadno izradi gaće i obuče golog Prometeja zato što su to, navodno, zatražile neke ženske organizacije koje su se protivile da obnaženi kip stoji u parku u kome se odmaraju i šetaju žene i deca.

Skopska opština Centar "spasila" obraz gologuzom spomeniku
 


Figura Prometeja je bila postavljena pre nekoliko sedmica, ali je ubrzo zatim bila ograđena i pokrivena neprozirnom mrežom, sve dok nije dobila donji veš.
Dok je autor skulpture smišljao kako da naknadno izradi bronzani pokrivač za međunožje Prometeja, u javnosti se postavilo pitanje ko to moralizuje, da li je na delu novi puritanizam, potisnute frustracije i totalna neodgovornost gradskih vlasti u svim fazama odlučivanja, od izbora skulpture, pa do odluke da se golom Prometeju naknadno izrade i obuku gaće, pa sada izgleda kao Tarzan.


Profesor Filozofskog fakulteta u Skoplju, sociolog Ilija Acevski, našao se u čudu.


- Nije sramota da se pokaže ljudsko telo i ne shvatam zašto se od ovoga pravi slučaj. Da li sa tendencijom kako bi se pokazalo da se makedonsko društvo brani od nemorala ili se štite neke tradicionalne vrednosti? Opravdanje da će go muškarac povrediti ženska osećanja je priča za malu decu - tvrdi profesor.

Nemoral na ulicama Skoplja
 


Skulptura Prometeja jedna je od nebrojenih izlivenih u sklopu projekta Skopje 2014. koji nastavlja pretvarati makedonski glavni grad u jedinstveni kulturnoistorijski luna-park. Međutim, Prometejeva izložena muškost izazvala je brojne proteste. Da se pokrije međunožje bronzanog Prometeja navodno su tražile neke neimenovane organizacije žena, tvrde opštinske vlasti, ali to nije poznato srodnim asocijacijama i drugim ženskim organizacijama u Skoplju i Makedoniji.


- Lično imam problem sa svim tim skulpturama, jer su na njih u ovoj nemaštini, gde su od svih siromašnih u najvećem procentu žene, potrošeni ogromni novci. Nije problem go muškarac, već odsustvo ozbiljnog spomenika žene-borca, umetnice, političarke. Ženske figure se predstavljaju neozbiljno, a ne kao autoriteti - kaže Slavka Todorovska iz Saveza žena Makedonije.

Prometej odgovorio moralu

I u nevladinoj organizaciji žena Antiko nemaju nikakvih moralnih dilema.


- Nema potrebe da se pokriva go muškarac. Zašto se ne pokrivaju skulpture golih žena? Ako žene mogu da se prikazuju gole, zašto ne i muškarci. Ako se ne vređaju osećanja muškaraca kada gledaju skulpture golih žena, zašto bi se vređala osećanja žena dok gledaju skulpture golih muškaraca, naravno, ako je to urađeno sa određenom idejom, smislom i konceptom. Zar se ne vređaju ženska osećanja kada se svakodnevno prikazuju reklame sa golim ženskim telima za proizvode koji nemaju nikakve veze sa ženskom seksualnošću - kaže Đuner Nebiju, predsednica nevladine Antiko.


Profesor i poznati makedonski likovni kritičar Vladimir Veličkovski kaže da je pokrivanje golog Prometeja odraz autocenzure i licemerja, a likovni umetnik i vajar Miloš Kodžoman podseća da je skulptura golih muškaraca bilo i na spomen-obeležjima iz NOB-a.

Krpa za sramotu

- Ukoliko je to estetski problem, nepotrebno je da se polemiše i kritizikuje s moralnog aspekta - kaže vajar Miloš Kodžoman i dodaje da će naknadno postavljene bilo kakve bronzane krpe na kip Prometeja smetati sa estetskog stanovišta.


Bog koji je voleo ljude

Prometej je antički bog koji je ljudima podario vatru. Prometej i njegov brat Epimetej zalutali su u grčku pokrajinu Bitiju gde su napravili figure od gline, kojima je boginja Atena udahnula život. Prometejeve figure su postale ljudi, a Epimetejeve životinje. Epimetej je dao svim životinjama dobre osobine. No, kad je na red došao čovek, više nije bilo nijedne dobre osobine. Prometej je znao da je čovek superiorniji i želeo je da mu da poseban dar. Tako je ukrao vatru od bogova i doneo ljudima u svome štapu. Poklon od bogova se više nije mogao vratiti i Zevs je pobesneo i kaznio Prometeja da 30.000 godina provede okovan na brdu Kavkazu, a da mu orao svakog dana kljuca jetru. Od užasnih patnji Prometeja je spasao Herakle. Prometej je potom pozvan nazad na Olimp, ali je i dalje morao sa sobom nositi stenu na koju je bio prikovan.

Subota 16.06.2012. 05:01
Makedonci valjaju gluposti! Onda to nije Prometej. Dali ce na KONJU Aleksandrovom pokriti genitalije jer KONJA GLEDAJU SVI Makedonci i svi stranci. Da li ce te "neke zenske organizacije" zabraniti porno filmove,gej paradiranje ili prostituciju. Koliko li su jake te "NEKE ZENSKE ORGANIZACIJE" ???
Subota 16.06.2012. 07:37
VMRO-Bugari prave staru Makedoniju od pre Isusa Hrista... Samo spomenik do spomenika. Napravise groblje od grada. A na kraju ce, opet, morati da promene ime ili ce im se drzava raspasti na nekoliko dela. Makedonci umesto da prave decu, oni prave spomenike. Uskoro ce ih Albanci progutati, kao nas sto su, pa ce im samo ti spomenici i ostati - kao nama prazne Crkve na Kosovu.
Subota 16.06.2012. 08:21
Što da sablažnjavaju narod...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online