Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Ponedeljak 16.07.2012.
22:30
Večernje novosti A

Titova unuka filmom razbesnela Hrvate?!

Dokumentarni film Svetlane Broz o Hrvatu humanisti koji je spasavao Bošnjake dočekan na nož u Hercegovini. Hrvatska udruženja tvrde da je film unitaristička propaganda.

Čudno je da se podiže tolika tenzija i da se traži zabrana filmaSvetlana Broz, autor filma
 

Hrvatske nevladine organizacije, udruženja boraca i navijači iz Ljubuškog, ali i drugih delova BiH, najoštrije su se usprotivili prikazivanju dokumentarnog filma ”Neđo od Ljubuškog”, autora Svetlane Broz, Titove unuke! Ocenili su da je film prepun ”probošnjačke propagande i neistina”.

PLOČKINIĆ: FILM FINANSIRAO SDP

Film ”Neđo od Ljubuškog” Svetlane Broz i SDP-ove nevladine organizacije ”Garivo” plaćen je novcem iz crnih fondova SDP, a tvrdnje iznesene u ovom propagandnom filmu su neistinite, lažne i zlonamerne radi prikazivanja ljubuških Hrvata u najcrnjem svetlu, ocenio je predsednik NVO ”Kroacija libertas” Leo Pločkinić. - Svrha filma je promocija bošnjačke politike unitarizma na temeljima stare jugoslovenske ideje propalog ”bratstva i jedinstva” - smatra on.

Uprkos burnim reagovanjima Hrvata, film u trajanju od 47 minuta, koji govori o hrabrosti Hrvata Neđe Galića iz Ljubuškog, koji se ratne 1993. godine usprotivio hapšenju i progonu komšija Bošnjaka, je prikazan u ovom gradu. Galiću, koji je umro 17. oktobra 2010, posthumno je dodeljena nagrada ”Duško Kondor” za hrabrost.

U obrazloženju nagrade je navedeno da je hrabro podigao glas protiv progona i zatvaranja Bošnjaka u logor ”Heliodrom” rečima: ”Ljudi, ovo je ludost, ovo je zločin!”.

Navedeno je kako je telefonskim pozivima u kojima se lažno predstavljao kao član porodice iz inostranstva uspeo da iz logora izvuče oko 1.000 ljudi.


Nema sumnje da je Neđo Galić ratni heroj, kao i Srđan Aleksić iz Trebinja, koji je život dao spasavajući komšiju Bošnjaka. Ali su mnogi njegovi sugrađani javno zatražili od gradskih vlasti da zabrani prikazivanje filma.

Naveli su da Svetlana Broz, autorka filma, iskrivljuje istinu, a da iskazi u filmu podstiču mržnju i unose nemir među stanovništvo.

- Prikazivanje filma bi moglo da izazove dalekosežne, negativne posledice za sve građane - istakli su.

Svetlana Broz kaže, za ”Novosti”, da su protesti udruženja iz Ljubuškog neosnovani i bez argumenata.

- Čudno je da se podiže tolika tenzija i da se traži zabrana filma. Očigledno je u pitanju strah od istine o ratu i nespremnost da se suoče sa njom - ocenila je Brozova.

- Galićev primer pokazuje da se nijedan zločin ne može pripisati celom jednom narodu - rekla je Brozova.

”Neđo od Ljubuškog” biće prikazivan u sklopu serijala dokumentarnih televizijskih filmova u zemlji.

TITOVA UNUKA

 

Svetlana Broz se 1999. godine iz Beograda, gde je rođena, doselila u Sarajevo. Na čelu je NVO ”Garivo” koja se bavi edukacijom mladih o građanskoj hrabrosti i hrabrom odupiranju negativnim autoritetima. ”Imam petlju” i ”Dobri ljudi u vremenu zla” naslovi su nekih njenih knjiga. Lekar je po profesiji.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.07.2012. 22:35
Чим су крвати рекли да је филм НЕИСТИНА,знајте да је у филму све 100% тачно,него се крвати буне,не одговара им истина,или не желе да је знају...
Ponedeljak 16.07.2012. 22:37
Од хрвата и ми срби можемо да учимо.Имају они и добре потезе.
Ponedeljak 16.07.2012. 22:54
Ljubusko i Citluk ... nadaleko poznata mesta po radu nozem ... uvek spremni za dokazivamjem ....... mesta koje svi u sirokom luku zaobilazili dugo godina posle II rata . Znalo se to i za Titovog vremena u staroj YU..!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online