Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 07.08.2012.
19:15
IN4s.net A

Albanci oskrnavili crkvu na Rumiji

Crkva na vrhu Rumije iznad Bara obijena je, oskrnavljena i na njoj su ispisani grafiti na albanskom jeziku - "Etnička Albanija“ i "AKŠ“, što je skraćenica za "Albansku nacionalnu armiju“.

Natpis na oskrnavljenoj crkvi na Rumiji: "Etnička Albanija"
 

Na spoljašnjem zidu crkve improvizovan je grb Albanije u razlivenoj crvenoj boji.

Paroh barski Jovan Plamenac rekao je za "IN4S" da ovo nije prvi put da se skrnavi crkva na Rumiji, ali su poruke koje su ostavljene definitivno “najopasnije do sada“.

Plamenac veruje da je čin posledica političkog bitke u parlamentu radi "političke dobiti", odnosno, kako nam je rekao, posledica neodgovornosti jednog dela crnogorskih političara.


O incidentu je obaveštena Uprava policije, koja je uradila uviđaj, kao i Osnovni tužilac u Baru.

 
Udar na Srpsku pravoslavnu crkvu: Grafiti na Rumiji iznad Bara
 


"Oskrnavili su crkvu, ispisali je i obili, a nisu dirali novac koji je stajao unutra. Očigledno nije bila namera materijalna korist, već postavljanje znaka da je naša sveta planina Rumija, koja je u srcu Crne Gore, zapravo albanska", istakao je Plamenac, navodeći da je za više od tri godine koliko crkva na Rumiji pripada njegovoj parohiji, ovaj verski objekat do sada više puta skrnavljen.

Unutrašnjost crkve nije oštećena: Vandali nisu uzeli novac

"Nas su optuživali da crkvom na Rumiji narušavamo tradicionalno dobre odnose tri konfesije koje složno žive na ovim prostorima. Međutim, dobre međuljudske odnose, jezikom mržnje očigledno ruši grupacija crnogorskih političara. Razdor stvaraju političari, a ne crkva", rekao je otac Plamenac, koji se nada da će policija da otkrije počinioce.

Danilović: Udbaška provokacija

 

Član predsedništva Građanskog fronta i zamenik predsednika "NOVE" Goran Danilović ovim povodom je reagovao na svom "fejsbuk" profilu.

 

"Naravno, mogli smo i da očekujemo da neko zatrese Crnu Goru pred izbore. Kao, do sada nisu imali spreja, "nacionalnu armiju" i kondicije da se popenju na Rumiju, nego upravo sada kad treba da se donose odluke o načinu izlaska na izbore prokulja primitivni i ostrašćeni nacionalizam", napisao je Danilović.

 

"Kad stvari ne idu kako treba onda je najbolje započeti srpsko-albanski predizborni sukob, pa da DPS brani i smiruje uzavrele strasti. Usput predstaviće se svima kao najbolji izbor. Boro Vučinić je na Olimpijskim igrama u Londonu, ali su aktivisti na terenu, naoružani sprejevima i biračkim spiskovima.

 

"Ako nije neko ko direktno radi za "ANB" onda je kakav propali i umišljeni liderčić strančice koji misli da mu Albanci aplaudiraju i glasaju ga. Na kraju, verovatno će gospođa Ranka Čarapić da uhapsi nekog sveštenika ili mitropolita lično, pod sumnjom da su želeli da započnu građanski rat. Eto, vidite da je Milo Kadija prepoznao opasnost koja stiže iz crnih riza. Bedno i providno.", oštar je bio Danilović.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.08.2012. 22:44
Ma ovo može i da se prekreči, al me ne bi začudilo da su dogradili i minare - kao Alahovu opservatoriju !
Sreda 08.08.2012. 09:50
Da Bog da vam se seme zatrelo!
Četvrtak 09.08.2012. 12:01
to nije crkva vec limenka....konzeerva koju je dokoni risto eadovic jedno predvecerje donio helihopterom na vrh rumije. bolje mu je da se drzi ostroga da farba ikone dole , docrtava ratka mladica arkana i ostale svece srpskog svetosavlja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online