Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Ponedeljak 13.08.2012.
18:52
Vijesti A

BiH traži deo crnogorskog primorja

Bivši rektor Univerziteta u Sarajevu Jusuf Mulić pokrenuo je inicijativu u Bosni i Hercegovini kako bi se toj državi vratio izlaz na otvoreno more i to u Crnoj Gori.

Crveno na mapi je deo za koji Mulić kaže da pripada Bosni i Hercegovini

"Dnevni Avaz" je objavio, pozivajući se na Mulićev rad, kako je 25. septembra 1936. godine uredbom ministra policije Kraljevine Jugoslavije područje Sutorine i Kruševice izdvojeno iz Trebinjskog i pripojeno Kotorskom srezu u sastavu tadašnje Zetske banovine.


Taj deo izlaza na otvoreno more pripao je Crnoj Gori, a sada se traži "povratak Sutorine, pokretanje zakonske procedure ili, eventualno, arbitraža za ispravku morske granice sa Crnom Gorom".

"Područje Sutorine bilo je od 1382. do 1936, dakle 554 godine, u sastavu župe, nahija i kotara, odnosno Trebinjskog sreza, pa je istorijsko pravo BiH na ovo područje neporecivo", smatra Mulić u izjavi za "Dnevni Avaz" dodajući da je važno da ne postoji nikakav međudržavni ugovor između BiH i Crne Gore o ustupanju Sutorine Crnoj Gori.

"Avaz" podseća da je do sada povratak Sutorine tražio i bivši gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević, a među imenima koji su se bavili Sutorinom bili su i Haris Silajdžić i Željko Komšić. Mulić je studiju o izlazu BiH na Bokokotorski zaliv poslao i hrvatskom akademiku prof. dr. Davorinu Rudolfu, koji je tada obavljao dužnost predsednika komisije sa hrvatske strane za razgraničenje na moru sa Republikom Slovenijom.

Rudolf mu je dao punu podršku i obećao rad u komisiji koja bi vratila Sutorinu. Kasnije je, kako se navodi, Rudolf svoju ponudu povukao, navodno zbog slabog interesa tadašnje BiH vlasti.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.08.2012. 19:57
E, ako je tako, onda i mi Sremci možemo da tražimo da Ilok bude unutar granica Srema kao što je bio za vreme Vojne krajine, i još mnogo pre, a po tome nam pripada i deo Baranje zajedno sa Vukovarom! I iako se u tamburaškim pesmama peva "...ja sam seka iz Osijeka" mi znamo da se taj grad nekad zvao OSEK i da nam takođe pripada!
Ponedeljak 13.08.2012. 20:44
Koja vasa drzava milogorac? Drzava koja ima stanovnika kao opstina Palilula? Drzava koju vecina stanovnistva ne dozivljava kao svoju.A sto se tice turskog ropstva,gde nadje 527 godina.Knjige u sake da ti se svet na smeje.Pljevlja su posle prvog balkanskog rata trebala pripasti Srbiji,narod je molio srpsku vojsku da ostane,ali su zbog dogovora sa kraljem Nikolom ipak data.Niksic i stara Hercegovina se nikad ne bi ujedinili sa C Gorom da ona tad nije bila srpska drzava.Boka je pripala Srbiji 1918. ali su je komunisti oduzeli i pripojili Crnoj Gori iako nikad u istoriji nije bila u njenom sastavu.
Ponedeljak 13.08.2012. 20:22
pa ok trebinje je srbsko i to podrucje bi pripalo i treba da pripadne republici srbskoj, naravno bi federaciji predstavljalo problem , druga stvar sto je federacija gladna tudje teritorije,+nije po dejtonu,e sada analogno bi trebalo onda srbija da trazi povracaj teritorije oko opstina mitrovica i leposavic jer je isto tako nekim komunjarskim dekretima bezveznim pripojeno autonomnoj jedinici kosova i Metohije,naravno uvek ce se stvari tumaciti protiv srba i srbskih interesa,tj uvek ide na nashu stetu.e naravno da podsetim gospodu koja se buca u bih,1908 i bih je bilo preko 80% srba(srbi su se smatrali i pravoslavne i muslimanske vere)kako god se okrene BiH je srbska teritorija i tacka*
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online