Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 20.08.2012.
02:15
Mondo A

Srbi Josipoviću: Ne dižite tenzije

Predstavnici vodećih organizacija i izabrani predstavnici srpske zajednice u Hrvatskoj smatraju da napad hrvatskog predsednika Ive Josipovića na predsednika Srpskog narodnog veća i poslanika SDSS-a u Saboru Milorada Pupovca podiže tenzije u ionako krhkim međunacionalnim odnosima u hrvatskom društvu.

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac
 

"Smatramo da je reč o potezu koji nije u skladu s demokratskim poimanjem ustavne uloge predsednika Republike, niti sa pravilima parlamentarne demokratije", navodi se u zajedničkoj izjavi za javnost.

Oni podsećaju da je SDSS jedan od legalnih i legitimnih predstavnika izbornoga tela Hrvatske i da Josipović ne sme diskriminisati ni njega, niti njegove predstavnike.

SNV i ostale srpske organizacije, kako navode, organizovani su na osnovu međunarodnog ugovora, Ustavnog zakona i izbora koje organizuje nadležno državno ministarstvo i nisu ni fantomske niti su rezultat nečije privatne politike i samovolje.

"Stoga smatramo nedopustivim upotrebljeni rečnik i retoriku pisma predsednika Republike objavljenog u nedeljniku 'Novosti', a pogotovo insinuacije politikantske naravi usmerene ne samo protiv Pupovca lično, nego i protiv srpskih organizacija", navode predstavnici srpske zajednice u Hrvatskoj i dodaju da je ovo pismo opasan presedan neprimeren demokratskim društvima.

Oni ističu da se Pupovac nije bavio nikakvim "biznisom", pa ni "etnobiznisom" i da je krajnje opasno i protivno Ustavu i zakonu da Josipović one koji se bave manjinskim poslovima i manjinskim politikama naziva tom vrstom imena.

"Očekujemo od predsednika Republike da svoju dužnost obavlja u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima, zakonima i pravilima parlamentarne demokratije", navode predstavnici Srba i dodaju da dužnost predsednika nije da lično napada bilo kojeg poslanika ili stranačkog aktivistu, ili da čak prebraja pripadnike nacionalnih manjina u Vladi Hrvatske.

U demokratskim društvima, ističu predstavnici Srba, nije posao predsednika države da svoju moć koristi da razbija bilo koju stranku ili bilo koju organizaciju, koja svoj legitimitet potvrđuje na demokratskim izborima i koja deluje u okviru Ustava i zakona, a za "račun tobožnjeg pluralizma".

"Posebno je zabrinjavajuće što to predsednik države ne radi ni u slučaju bilo koje druge stranke, ni socijaldemokratske, ni liberalne, ni konzervativne, pa čak ni u slučaju ekstremnih političkih stranaka koje govore jezikom mržnje i netolerancije prema pripadnicima manjina, ali to radi upravo prema jednoj manjinskoj stranci socijalističke političke orijentacije", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Odbacujući "pokroviteljski ton" Josipovića, oni su poručili da srpskoj zajednici nije potrebno nikakvo pokroviteljstvo niti "preslagavanje u političkim sistemu", jer ona sama zna uređivati odnose unutar sebe i prema drugima, uključujući i državu, a u skladu sa Ustavom, zakonima i demokratskom praksom.

Zajedničku izjavu su potpisali zamenik predsednika Srpskog narodnog veća Saša Milošević, potpredsjednik SDSS-a Mile Horvat, zamenik predsednika Kluba poslanika SDSS-a u Hrvatskom saboru Jovo Vuković, zamenik predsednika Zajedničkog veća opština Jovo Jelić, zamenik predsednika SKD "Prosvjeta" Svetislav Mikerević, te zamenici župana, gradonačenika i načelnika i načelnici opština izabrani sa lista SDSS-a.

Josipović je ranije optužio Pupovca da je, kako je rekao, "profesionalni Srbin" i da je "za Srbe u Hrvatskoj učinio malo, a za sebe i svoje puno".

U pismu koje je uputio na adresu nedeljnika "Novosti, glasila Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj, Josipović je naveo da je politika Pupovca postala disfunkcionalna, kako za odnos Srba i Hrvata u Hrvatskoj tako i za ostvarenje prava koja Srbi imaju po Ustavnom zakonu, tako i za odnos Hrvatske i Srbije.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.08.2012. 02:27
A ko ce to Hrvatskom predsedniku da zabrani u Hrvatskoj ? Ako su,stvarno lopine u pitanju u pravu je lopine su lopine bez razlike na nacionalnost !
Ponedeljak 20.08.2012. 10:08
Obicna marioneta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online