Utorak 4. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.10.2012.
10:34
Vestionline A

Doris Pak: Hrvatska kao čedo koje zaostaje

Oštre poruke Hrvatskoj da još nije spremna za članstvo u EU nisu samo poruke nemačkih medija skeptičnih prema daljem proširenju Unije već i sveprisutan stav u redovima vladajuće CDU. Zastupnica CDU u Evropskom parlamentu, Doris Pak upozorila da će biti posledica po Hrvatsku ako ne ispuni uslove.

Ko god je bio na vlasti u Hrvatskoj ili Nemačkoj, Hrvatska je imala našu podršku . Doris Pak
 

"To je jasna poruka koja ne bi trebalo da iznenadi hrvatsku Vladu. Trebalo je više da rade na ispunjavanju uslova, a ne da gube vreme. Sad vreme ističe i Vlada mora ozbiljno raditi na ispunjavanju preostalih uslova", rekla je u telefonskom razgovoru za "Jutarnji list" Doris Pak, zastupnica CDU u Evropskom parlamentu koja se još pre 20 godina zalagala za pomoć Hrvatskoj oko priznanja nezavisnosti, a zatim i oko članstva u EU.

Doris Pak sad ističe da Hrvatska ne sme da okreće glavu od činjenice da je Evropska komisija identifikovala zadatke koji nisu ispunjeni i ne sme da bude iznenađena odjekom koji je ovaj izveštaj imao pre svega u nemačkoj javnosti.

"Mene ne iznenađuje ni ton u nemačkim medijima, ni stavovi mojih kolega. Naša je javnost izuzetno pažljiva i osetljiva oko proširenja zbog iskustva s Bugarskom i Rumunijom", rekla je Doris Pak.

Odbacila je sumnje da CDU postaje kritičan prema Hrvatskoj zato što je na vlasti SDP, a ne njihov stranački istomišljenik HDZ.

"To nije stranačka politika i to je Nemačka uvek dokazivala na primeru Hrvatske. Ko god je bio na vlasti u Hrvatskoj ili Nemačkoj, Hrvatska je imala našu podršku",

izjavila je Pak i upozorila da će biti posledica po Hrvatsku ako ne ispuni uslove.

Da je Hrvatska izgubila nepotrebno vreme računajući da je članstvo u EU gotova stvar, smatraju i neke diplomate EU u Briselu. Neke diplomate EU, koji dobro poznaju Hrvatsku, kažu da uslovi koje Komisija postavlja nisu teški, ali su dovoljni za konstataciju da Hrvatska nije spremna. Oni kritikuju i način na koji EU komunicira.

"Ne možete u zaključcima pretposlednjeg izveštaja o monitoringu dati deset uslova koji nisu ispunjeni i reći da je sve u redu te da ne sumnjate da će Hrvatska ući u EU za devet meseci. To Nemci s pravom smatraju neozbiljnim ponašanjem EU", rekao je jedan diplomat EU koji se ipak nada da neće doći do komplikacija i odlaganja ulaska Hrvatske.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online