Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
23
Ponedeljak 15.10.2012.
18:32
telegraf.rs A

Oficir CIA: Radovan Karadžić je bio naš čovek (i ne samo on)

Robert Baer, bivši visoki izaslanik i oficir CIA koji je na prostoru Jugoslavije radio u periodu od 1991. do 1994, kaže da su na listi plaćenika te agencije bili Stipe Mesić, Franjo Tuđman, Alija Izebegović, Radovan Karadžić, mnogi savetnici i članovi vlade Jugoslavije, pa čak i pojedine vojne formacije!

Robert Baer, bivši visoki izaslanik i oficir CIA koji je na prostoru Jugoslavije radio u periodu od 1991. do 1994: Na listi plaćenika bili Mesić, Tuđman, Izebegović, Karadžić...
 

Baer, koji je je ujedno i autor mnogih dela u kojima je odavao informacije o CIA i o administraciji Bila Klintona i Džordža Buša, zbog čega je nekoliko puta hapšen i privođen, kaže da je u SFRJ stigao 12. januara 1991. godine sa zadatkom da pripazi na navodne teroriste srpske nacionalnosti, koji bi trebali napasti Sarajevo.

- Navodno su srpski teroristi po imenu “Vrhovna Srbija” planirali da izvedu bombaške napade na ključne zgrade u Sarajevu zbog želje da Bosna izađe iz tadašnje Jugoslavije. Takva grupa nikad nije postojala! I nas je centrala prevarila. Ova operacija imala je naziv “Istina”, iako je to bilo sve samo ne to! – tvrdi on.

Baer kaže da nije smeo da odbije dodeljen zadatak jer se, kako kaže, CIA ne odbija, pogotovo ne tada jer su svi bili nervozni i skloni
paranoji.

- Mnogi agenti i visoki činovnici CIA su nestajali samo zato što su odbili da rade propagandu protiv Srba u Jugoslaviji. Ja lično sam bio šokiran dozom laži naše agencije i političara! Mnogi agenti su radili propagandu, a da nisu ni svesni šta rade. Jednostavno, svako radi delić priče i samo onaj ko je sklopio celu priču zna pozadinu, a to su političari – kaže on.

Bivši oficir CIA kaže da su mnogi političari bivše Jugoslavije, generali i novinari bili plaćeni od strane CIA.

- Stipe Mesić, Franjo Tuđman, Alija Izebegović, mnogi savetnici i članovi vlade Jugoslavije… Plaćeni su i bili srpski generali, novinari, pa čak i pojedine vojne formacije. Jedno vreme je plaćen bio i Radovan Karadžić, ali je prestao da uzima pomoć kad je shvatio da će biti žrtvovan i optužen za zločine u Bosni – tvrdi on u intervjuu datom Milošu Ćupurdiji.

"Srebrenica je politički marketing"

Robert Baer uverava da je broj žrtava u Srebrenici jednak broju ubijenih Srba i dodaje da je taj zločin preuveličan i da je delo političkog marketinga.

- Srebrenica je preuveličana priča i nažalost veliki broj ljudi je izmanipulisan. Broj žrtava je jednak ubijenim Srbima i drugima, ali Srebrenica je politički marketing. Moj šef, koji je inače bio nekada u američkom Senatu, nekoliko puta je napomenuo da će biti nekakva prevara u Bosni. Mesec dana pred navodni genocid u Srebrenici mi je rekao da će taj grad biti uporište medija širom sveta i dao nam je instrukcije da zovemo medije. Kad sam pitao zašto, rekao je: “Videćeš”. Dobijena je naredba da s novonastalom bošnjačkom vojskom udarimo po kućama i civilima. Naravno to su bili građani Srebrenice. U tom trenutku sa druge strane udarili su i Srbi. Verovatno je i njih neko platio i nahuškao! – prepričava Baer i tvrdi da su mnoge žrtve u Srebrenici sahranjene kao muslimani, a bili su Srbi ili druge nacionalnosti.

- Žrtve u Srebrenici su bile tu zbog Bosanaca, Srba i Amerikanaca, ali sve je prepisano Srbima. Pre nekoliko godina je moj drug, bivši agent CIA i sadašnji čovek u MMF, rekao da je Srebrenica proizvod dogovora između američke vlade i političare u Bosni. Srebrenica kao grad je žrtvovana jer je nakon tog navodnog zločina Srba Amerika imala povoda za napad – kaže on.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 15.10.2012. 18:32
И какве вајде од тога?Зло које сте нанели Србима највернијим савезницима у два светска рата никада не можете ублажити!
Ponedeljak 15.10.2012. 18:38
За Радована сам знао, за Сребреницу сви сем будала не знају, али је индикативно да не помиње и Слобу. Није џаба Генерал Младић имао раскол са Радованом при крају рата.
Ponedeljak 15.10.2012. 18:45
Српске генерале и политичаре који су били или су још увек на платном списку Циа, треба осудити и стрељати због велеиздаје и губитка многих живота, по кратком поступку. Тај олош још увек некажњено ужива све привилегије иако је у црно завио на хиљаде мајки Србије.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online